Brīvdienas gardākas varētu darīt Meteņu ēdieni

© depositphotos.com

Šoreiz brīvdienas gardākas varētu darīt Meteņu ēdieni. Ja nav ne jausmas, kādi tie ir, var vienkārši palasīt ar Meteņiem saistītās dainas, un atklāsies vesela ēdienkarte: Metenis ierodas ar pusi galvas padusē, tam līdzi ir arī cūkas skulduri (kājas), pīrāgi, alus, miežu putra, karašas, plāceņi, zirņi, pupas un citi labumi. Tad jau var sameklēt arī kādu recepti atbilstoši savai gaumei un varēšanai. Kāds ar vērienu izvārīs un satīs veltnī veselu cūkas galvu, citam arī parasta miežu putraimu biezputra būs liels pārbaudījums. Bet gan jau izdosies.

Senos laikos daudzi produkti Meteņdienas svētku galdā likti ar svarīgu konkrētu pamatojumu, piemēram, cūkas aste jāvāra, lai labībai garas un pilnas vārpas, cūkas auss - lai labi izdodas sivēni, sviests jākuļ un jāēd, lai govis daudz piena dotu, bērniem cūkas šņukurs jāēd, lai viegli iemācītos rakstīt, zirņi jāvāra, lai būtu sprogaini jēri. Metenī jāvizinās ragaviņās no kalna, neaizmirstot arī uzkost: Vizi, vizi, metenīti,/ Cūkas kāja kulītē,/ Cik no kalna nolaidos,/ Tik no kājas nokodos. Latviešiem reizēm pārmet, ka svētkos visa tā lieta ap ēšanu vien grozās. Tā gluži nav. Domājams, ka, atdzimstot interesei par tautas tradīcijām, arvien vairāk cilvēku šajās brīvdienās piedalīsies dažādos Meteņdienas (Vastlāvju, Miezmežu dienas, Lastavāga, Buduļdienas) pasākumos, kuros var izpausties pat ļoti aktīvi: gan budēļos iet, gan ragavās vizināties, jo šogad pārmaiņas pēc neesam gluži bez sniega, gan dancot, dziedāt un rotaļās iet. Bet arī kārtīgi pamieloties, it sevišķi tad, ja pēc tam paredzēts ievērot gavēni. Ne velti Meteni sauc arī par Aizgavēni, pēc kura gaļa sakāpj augstā plauktā un tai ir krustiņš virsū. Arī greznajos karnevālos Venēcijā, Brazīlijā un citās zemēs vadmotīvs tas pats vien ir. Itāļu valodā carne vale nozīmē - gaļa, paliec sveika. Kādam šīs atvadas patiešām būs īstas un ilgs līdz Lieldienām, kāds turpinās ēst, kā ēdis, bet tas jau ir cits stāsts. Veselīga dzīvesveida entuziasti iesaka atturēties no gaļas ēšanas vismaz vienu dienu nedēļā, piemēram, pirmdienā. Ja nedēļas nogalē iebaudīts daudz sātīgu labumu, tas varētu būt gluži saprātīgs risinājums.

F64

***

Meteņu maizītes (Vastlāvju kūkas)

Sastāvdaļas:

• 700 - 800 g kviešu miltu

• 1 glāze piena

• 50 g presētā rauga

• 150 g sviesta vai margarīna

• 100 g cukura

• 2 olas

• šķipsniņa sāls

• 3 - 4 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu

• 1 ola pārziešanai

krēmam:

• 500 ml saldā krējuma (35%)

• 1 ēdamkarote želatīna vai putukrējuma stindzinātāja

• 4 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs

***

Cūku stilbi alū ar sīpoliem

Sastāvdaļas:

• 4 cūku stilbi

• 0,5 l alus

• 3 vidēji lieli sīpoli

• 2 ēdamkarotes rupjā sāls

• 1 lauru lapa

Pagatavošana:

Sīpolus pārgriež gareniski uz pusēm, pēc tam sagriež strēmelītēs, liek dziļā cepamajā plātī, pievieno lauru lapu. Stilbus ierīvē ar sāli, liek plātī uz sīpoliem ar gaļīgāko pusi uz leju, pārlej ar alu. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 0C, cep aptuveni trīs stundas, laiku pa laikam aplaistot ar cepšanas šķidrumu. Ja šķidrums paguvis iztvaikot, bet gaļa vēl nav mīksta, pievieno ūdeni un turpina cept.

Pagatavošana:

Vispirms gatavo ieraugu: pienu sasilda līdz 30 0C, pievieno pusi no norādītā miltu daudzuma un izšķīdinātu raugu, samaisa, virsū plānā kārtiņā uzkaisa miltus, trauku pārsedz un siltā vietā raudzē, līdz tilpums divkāršojas. Sviestu vai margarīnu saputo viendabīgā masā ar cukuru un olām, kopā ar atlikušajiem miltiem pievieno ieraugam, samīca mīklu, uzraudzē, vēlreiz samīca un atkārtoti uzraudzē. Mīklu liek uz dēļa, saveļ veltnī, sagriež 40 - 50 g smagos gabaliņos, izveido bumbiņas, liek uz sagatavotas plāts, pārziež ar sakultu olu un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 0C un izcep. Atdzesē, nogriež «vāciņus». Krēmam saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja kūkas tiks ēstas tajā pašā dienā, var pievienot putukrējuma stindzinātāju (atbilstoši norādēm uz paciņas) vai pat iztikt bez tā, ja nākamajā dienā, drošāk būs gatavot krēmu ar želatīnu. Uzbriedinātu želatīnu izkausē ūdens peldē un tievā strūkliņā, nepārtraucot maisīt, pievieno saputotajam krējumam, pēc tam uz brīdi ieliek krēmu ledusskapī un pilda, kad tas sāk sastingt. Masu liek konditorejas turzā ar robotu uzgali un, vienlīdzīgi sadalot, izspiež uz kūku apakšējām daļām, pēc brīža uzliek «vāciņus». Atdzesē ledusskapī. Piebilde. Pirmskara laiku receptēs mīklai ieteikts pievienot dažas pilītes rožu vai citronu eļļas vai arī karotīti rožūdens. Lietojot šādus produktus mūsdienās, ir jāpārliecinās, ka tie ir dabiski un piemēroti izmatošanai pārtikā, nevis tikai ārīgi - aromterapijā vai skaistumkopšanā.

***

Cepti cūku stilbi

Sastāvdaļas:

• Divi cūku stilbi (vēlams, pakaļējie)

• Sāls, garšvielu maisījums cūkgaļai

Pagatavošana:

Cūku stilbus nomazgā, nosusina, kārtīgi sasāla, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 24 stundām. Pēc tam iztin, vāra sālītā ūdenī aptuveni stundu. Nedaudz atdzesē, ādu iegriež vienādās horizontālās joslās (aptuveni 1cm attālumā citu no citas), ieziež ar garšvielu maisījumu, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep gatavu (60 - 90 min). Pasniedz kopā ar piedevām pēc patikas.

Slokatnis

Sastāvdaļas:

• 600 g rupjo kviešu miltu

• 1 l piena

• 75 g sviesta

• 25 g presētā rauga

• 250 g dūmotas cauraugušas cūkgaļas

• 1-2 sīpoli

• maltie melnie pipari

• 1 ola

Pagatavošana:

Pienam pievieno sviestu un sāli, sasilda līdz 30 0C. Nelielā silta piena daudzumā izšķīdina raugu un pievieno sagatavotajai masai, pieber miltus, samīca mīklu, uzraudzē siltā vietā, vēlreiz samīca un uzraudzē. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu: sīki sagriež gaļu un sīpolus, pievieno piparus, sajauc. Pusi mīklas izveltnē un klāj ietaukotā, ar miltiem izkaisītā cepamajā plātī, pārliek ar sagatavoto pildījumu, pārklāj ar atlikušo mīklu, maliņas cieši saspiež. Uz 10 minūtēm atstāj siltumā, pārziež ar sakultu olu, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 200 0C, cep aptuveni stundas ceturksni.



Svarīgākais