PAMĒĢINI: Smūtiji pavasara noskaņās

© Ilustratīva bilde

Pavasaris ir īstais laiks, kad labprāt gribas kādu ēdienreizi aizstāt ar veselīgu, spirdzinošu, garšīgu un vitamīniem bagātu smūtiju. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā trīs gardu vitamīnu kokteiļu receptes, kas ir ne vien garšīgi, bet arī tik veselīgi, ka noteikti pelnījuši vietu pavasara ēdienkartē.

Citrusu, burkānu un ingvera smūtijs

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu bumba, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un stiprinās imunitāti pret pavasara vīrusiem. Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu), burkāni sniegs normālai redzei un ādas veselībai nepieciešamo karotīnu, ingvers ar savām pretiekaisuma īpašībām palīdzēs uzturēt imunitāti, savukārt jogurts dos organismam tik nepieciešamās olbaltumvielas.

Sastāvdaļas (2 personām):

• 1 apelsīns

• 1 greipfrūts

• 1 vidēji liels burkāns

• 2 cm liels gabaliņš no ingvera

• 200 g jogurta bez piedevām (piemēram, liesais Islandes jogurts Skyr)

• 1 ēdamkarote medus vai kļavu sīrupa

• 1 ēdamkarote čia sēklu + čia sēklas rotāšanai

Pagatavošana

1) Nomizojiet un sagrieziet gabalos apelsīnu. Lieciet apelsīnu gabaliņus blenderī.

2) Nomizojiet greipfrūtu, izspiediet greipfrūta sulu. (Ja kokteilī liksiet veselus greipfrūta gabaliņus, smūtijs var sanākt rūgtens.)

3) Izspiediet burkāna sulu. Ja nav sulu spiedes, burkānu var aizstāt ar vēl vienu apelsīnu.

4) Nomizojiet un sarīvējiet ingveru.

5) Salieciet visas sastāvdaļas blenderī, pievienojiet jogurtu, čia sēklas, medu vai kļavu sīrupu, sablenderējiet, rotājiet ar čia sēklām un baudiet.

*

Krāsains auzu pārslu smūtijs

Šis ir lielisks vitamīnu kokteilis - tik universāls, ka to var dzert brokastīs, remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm vai baudīt kā desertu. Tā sastāvā esošie augļi un zaļumi nodrošinās C un K vitamīna uzņemšanu, auzu pārslas sniegs organismam nepieciešamās šķiedrvielas, bet avokado - neaizvietojamās taukskābes, turklāt košā, dzīvespriecīgā kokteiļa krāsa noteikti priecēs acis un rotās galdu. Pēc izvēles var pievienot smūtijam nedaudz medus vai citu saldinātāju, tomēr jāatceras, ka augļos jau ir cukuri un pievienotais cukurs padarīs kokteili mazāk veselīgu.

Sastāvdaļas (2 personām):

• 1 banāns

• 1 kivi

• 1 apelsīns

• 1/2 avokado

• 2 saujas spinātu

• 2 saujas saldētu zemeņu vai aveņu

• 30 g pilngraudu auzu pārslu

• aptuveni 1 glāze ūdens (precīzs daudzums atkarīgs no tā, cik biezu kokteili vēlaties)

• ledus, medus - pēc garšas

Pagatavošana:

1) Sablenderējiet banānu, auzu pārslas, notīrītu apelsīnu un nedaudz ūdens.

2) Pusi no iegūtās masas pārlejiet citā traukā. Blenderī atlikušajai masai pievienojiet avokado, kivi un spinātus. Visu sablenderējiet un salejiet glāzēs - tas būs smūtija pirmais slānis.

3) Izmazgājiet blenderi un ielejiet tajā atpakaļ otru pusi masas, tai klāt pievienojiet saldētās zemenes un avenes. (Var izmantot arī tikai vienas no šīm ogām.) Visu sablenderējiet un lejiet glāzēs virsū jau tur esošajam slānim.

4) Iegūto kokteili baudiet uzreiz pēc pagatavošanas!

*

Gurķu un piparmētru smūtijs

Ļoti viegls un atspirdzinošs dārzeņu smūtijs, kas atsvaidzinās tad, kad pavasara saule jau spīdēs logos un jūtami sildīs telpas. Gurķiem un selerijām piemīt spēja izvadīt lieko ķermenī aizturēto šķidrumu, bet piparmētras kā antioksidanti palīdz šūnām cīnīties ar oksidatīvu stresu, kuru uzskata par galveno novecošanās procesu cēloni. Sastāvā iekļautas arī kaņepju sēklas - tām ir specifiska garša, taču kaņepes ir labs prebiotiķis, kas sekmē probiotiķu jeb labās mikrofloras vairošanos un uzlabo gremošanas trakta veselību.

Sastāvdaļas (2 personām):

• 1 garais gurķis (vai 2 nelieli)

• 1 bumbieris

• 2 nelieli seleriju kāti

• 1/2 citrona/laima sulas

• 1 sauja piparmētru lapu (aptuveni 5 g)

• 1 glāze ledus

• 1 tējkarote «Kaņepju pavalga»

Pagatavošana

1) Nomazgātus dārzeņus un bumbieri (ar mizu) sagrieziet nelielos gabalos un sablenderējiet, pielejot citrona/laima sulu un pārējās sastāvdaļas. Baudiet uzreiz.



Svarīgākais