Visu citu Dabas mātes dārzā augošo ogu vidū mellenes ir īpašas – vitamīnu un vērtīgo minerālvielu tajās ir daudz vairāk nekā zemenēs, avenēs vai citās dabas veltēs. Jūlijs – tas ir atvaļinājumu, liepu ziedēšanas un melleņu ienākšanās laiks, tāpēc nav ko slinkot – pašu lasītas vai tirgū pirktas, mellenes garantē neaizmirstamu garšas baudījumu, jo kurš gan atteiksies no melleņu kūkas, pasniegtas kopā ar atvēsinošu saldējumu
SASTĀVDAĻAS:
mīklai: 100 g sviesta
200 g miltu
2 ēdamkarotes cukura
2 olas
1 tējkarote kanēļa
šķipsniņa sāls
drumstalām: 50 g sviesta
50 g cukura
100 g miltu
Pildījumam: aptuveni divas glāzes melleņu
3 ēdamkarotes cukura
mandeļu skaidiņas
PAGATAVOŠANA:
- Viendabīgā masā samīca sviestu, cukuru, kanēli, sāli, pievieno olas un miltus
- Mīklas kukulīti ietin pārtikas plēvē un vismaz uz pusstundu ieliek atpūsties ledusskapī
- Kamēr mīkla atpūšas, pagatavo drumstalas: miltus, cukuru un sviestu ar rokām saberž, kamēr veidojas trauslas, viegli drūpošas drumstalas
- No ledusskapja izņemto mīklu atbrīvo no plēves un plāni izveltnē apļa formā.
- Izveltnēto mīklu ieklāj iepriekš ar sviestu ietaukotā siltumizturīgā cepamtraukā, mīklu vienmērīgi izlīdzina, vienādi skaisti salīdzina mīklu gar trauka malām
- Mīklu sadursta ar dakšiņu (2966), liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādos cep 10 minūšu.
- Trauku izņem no cepeškrāsns, kūkā ieber mellenes, tās vienmērīgi izlīdzina un pārber ar cukuru (2972), pārkaisa ar mīklas drumstalām
- Virs drumstalām vienmērīgā slānī uzber mandeļu skaidiņas
- 200 grādos cep 20-30 minūšu, kamēr kūka iegūst zeltainu brūnumu.
Padoms
- Kūku vislabāk ēst atdzesētu. Griežot gabaliņos karstu, mellenes šķīdīs un tecēs.
- Lieliski garšo nedaudz silta melleņu kūka ar saldējumu vai putukrējumu.
- Parastā cukura vietā melleņu pārkaisīšanai var izmantot īpašo ievārījuma cukuru - gatavas kūkas ogas skaisti saželēs.
- Ja drumstalas paliek pāri, tās ledusskapī var uzglabāt nākamo kūku cepšanai.