Rasainajā zālē zem ābelēm katru rītu sabiris smaržīgu ābolu klājiens. Neba nu visiem ļaut lēni sapūt vai tikt lapseņu caurumotiem. Āboli vienkārši jāsalasa, jānomizo, jāsagriež un jāsagatavo ziemai. Bez cukura pievienošanas neiztikt, bet tikai no tā daudzuma atkarīgs ābolu želejas uzglabāšanas ilgums – visai garajai ziemai vai tikai tādam nevainīgam našķim.
Ābolu želeja ar plūmēm un žāvētām aprikozēm
SASTĀVDAĻAS:
1 kg skābu ābolu
250 g žāvētu aprikožu
100 g svaigu plūmju
50 g žāvētu plūmju
150 g ūdens
3 kanēļa standziņas
500 g ievārījuma cukura
PAGATAVOŠANA: žāvētas aprikozes un plūmes aplej ar aukstu ūdeni un divas stundas uzbriedina, tad caurdurī ūdeni nolej, aprikozes un plūmes sasmalcina. Ābolus nomazgā, katru sagriež četrās daļās, nomizo, izgriež serdes, vispirms sagriež apmēram centimetru biezās šķēlēs, tad - mazos gabaliņos. Plūmes nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un sasmalcina mazos gabaliņos. Svaigos augļus katlā sajauc, pakāpeniski pievieno ūdeni un, nepārtraukti maisot, karsē, kamēr ābolu un plūmju gabaliņi sāk šķīst. Tad pievieno sasmalcinātus žāvētos augļus, kanēļa standziņas un maisot karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Ja virums šķiet par biezu, vēl pievieno ūdeni. Kad parādās putas, tās nosmeļ, uz mazas uguns turpina vārīšanu. Kad svaigo augļu gabaliņi gandrīz izšķīduši, bet vēl saglabā savas aprises, kad mīkstas arī žāvētās plūmes un aprikozes, vārīšanu nepārtraucot, pievieno īpašo ievārījuma cukuru (tam pievienotais pektīns ievārījumu lieliski sarecina). Pavāra vēl pāris minūtes, tad karstu pilda sterilās burkās un cieši aizvāko.
Padoms