Patricija Brekte radoša arī virtuvē

© F64

"Pirmos patstāvīgos soļus pavārmākslas virzienā es spēru, kad mācījos rozentāļos. Man stundas bija arī sestdienās, bet pārējiem ģimenes locekļiem tā bija brīvdiena, tāpēc viņi varēja braukt uz laukiem Lizumā.

Palikusi viena Rīgā, pati gādāju par savām maltītēm," atklāj māksliniece, glezniecības un sietspiedes studijas Peahen izveidotāja Patricija Brekte. "Līdz mammas ēdiena gatavošanas meistarības līmenim vēl neesmu tikusi, taču potenciāls man ir labs.".

Mēs tiekamies Andrejsalā, kur atrodas studija Peahen. Tā ir pielāgota ne vien glezniecības un citu mākslas žanru nodarbībām, bet šajā vietā notiekot arī lielāki un mazāki saieti. Īpaši liela rosība studijas telpās esot vasarā, kad iespējams uzturēties laukā – atvērt lielās Peahen durvis un izmantot terasi. Tad iznesot krēslus un galdus, arī grilu, cepot gaļu, dzerot vīnu un baudot apkārtējo ainavu?– Daugavu ar lepni kuģojošiem prāmjiem, buriniekiem un laiviņām.

Pasaules vēsmas

Uzmanību piesaista studijā pie sienas piestiprinātie mākslas darbi un fotogrāfijas. Uz vienas no tiem redzama tirgus ainiņa?– koši garšvielu kalni, kas esot fiksēti Marrākešā. "Tur ir kurkumas, karija un vēl citu garšaugu pulveru piramīdas, arī ķiploku un kanēļu standziņu krāvumi. Daudzām garšvielām nezinu nosaukumu, bet uz Latviju atvedu tās, kas pagaršojot šķita pieņemamas manām garšas kārpiņām," stāsta Patricija un piemetina, ka viņas atklājums esot bijis garšvielu sajaukums, ko Indijā pievienojot melnajai tējai ar pienu, tā iegūstot šajā reģionā ļoti iecienīto dzērienu masala. "Biezumus aplej ar karstu ūdeni un pienu un pieber naža galu garšvielu maisījuma, kas pagatavots no kardamona, krustnagliņām, kanēļa, ingvera un muskatrieksta?(ja vēlas, var piebērt arī sāli un cukuru). Dzēriens sanāk ļoti aromātisks un tonizējošs. Man ļoti garšo arī tēja marokāņu gaumē, ko vāra, izmantojot lielu daudzumu piparmētru un daudz cukura. Vasarā Gaujmalā salasījām piparmētras, lai ir krājumā. Starp citu, ar šo dzērienu, ko pagatavoju dažāda stipruma, cienāju tos, kas piedalījās mana maģistra darba aizstāvēšanā. Tā tēma bija Maroka."

Indijā māksliniece esot nodzīvojusi mēnesi. Turp devusies kopā ar režisori Aiju Bley, lai smeltos iedvesmu savam kopdarbam?– animācijas filmai Sieviete un vējš. "Lai cik tas pārsteidzoši varbūt šķistu, manuprāt, garšīgākos ēdienus baudījām nekur citur kā ielas ēstuvēs, kur maltīte top pasūtītāja acu priekšā. Mans topa ēdiens bija cepti vai grilēti vistu spārniņi, jo nevaru ilgstoši iztikt bez gaļas."

Savukārt Marokā Patricija esot devusi priekšroku tadžinā pagatavotiem dārzeņiem ar dažādām piedevām, kā arī kuskusam.

Žuljēna versijas

"Protams, katrai valstij ir savi burvīgi ēdieni?(piemēram, joprojām nevaru aizmirst Dienvidindijā okeāna pludmalē baudītos krabju medaljonus), tomēr man latviešu nacionālā virtuve ir vistuvākā. Kad sakārojas karbonādi ar kartupeļiem vai cepeti, vai ko citu, zvanu mammai, ka došos ciemos. Viņa ar tēvu gada siltajos mēnešos dzīvo mūsu lauku mājās, kur apkārt ir mežs, ir ūdeņi un ir dārzs. Tas nozīmē, ka izaug pašiem savi dārzeņi, ogas un garšaugi, ka ir, kur iet sēņot un arī makšķerēt," uzskaita Patricija un piemetina, ka aizvadītajā gadā, kas bijis sēnēm bagāts, varējusi ģimenei pagatavot vairāku veidu žuljēnu. "Neatceros, kā šī ideja pie manis atnāca, bet rezultāts bija brīnišķīgs. Es uztaisīju gaileņu žuljēnu un miksēto no gailenēm, vistas filejas un tītara maltās gaļas."

Ar žuljēnu, pildītu vistas fileju un ogu plātsmaizi nesen esot cienājusi brāli (mākslinieks Kristians Brekte?– M.?L.) ar draudzeni, kad viņi atnākuši ciemos. "Mēs dzīvojam vienas mājas dažādos stāvos, tāpēc nekur tālu nav jāiet," nosmej Patricija. "Mans draugs gatavoja vistas fileju. Viņš to iegrieza un pildīja ar papriku, olīvām un sieru. Tad ar koka zobu bakstāmajiem kociņiem sastiprināja filejas malas un lika to cepties cepeškrāsnī. Nevaru sagaidīt, kad sāksies grilēšanas sezona, jo man ļoti garšo grilēti baklažāni. Tos sagriežu šķēlītēs, bagātīgi pievienoju ķiplokus, sieru, ķimenes un timiānu, ielieku folijā un uz grila prom, lai sutinās savā sulā. Starp citu, bez sāls es varu iztikt, bet ēdiens bez ķiplokiem man šķiet pliekans."

Draugu pulkā tiekot ceptas arī picas. Mīklu nopērkot veikalā, bet radošums izpaužoties pārējo sastāvdaļu izvēlē. "Vasarā pārliecinājāmies, ka labi iet kopā gailenes ar zilo sieru un, protams, labs salikums ir vistas fileja ar konservētu ananasu gabaliņiem."

Universālā vista

Māksliniece atzīst, ka ikdienā gastronomiskām izvirtībām neatliekot laika, tāpēc ēdienkarte esot diezgan vienkārša. "Ātri var pagatavot vistu akniņas. Tās apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā?(garšvielas uzbārstu pēc noskaņojuma, jo man ir liela izvēle?– divi groziņi pilni ar trauciņiem) un pārlej ar saldo krējumu, kas sajaukts ar miltiem. Vistu akniņu mērci var pasniegt ar sautētiem burkāniem un zirnīšiem."

Ja gaidot daudz viesu, tradicionāli gatavojot vistas cepeti, ko pildot ar āboliem un burkāniem. "Uz vienas pannas izcepam daiviņās sagrieztus kartupeļus un lielos gabalos sagrieztus burkānus, bet uz otras?– veselu vistu. To iepriekš ierīvējam ar krējuma un majonēzes maisījumu, kam pievienotas garšvielas šašlikam. Kad vista kādu laiciņu ir cepusies, tajā iepildām ābolus?(var arī pievienot papriku) un turpinām cept. Lai ādiņa sanāktu kraukšķīga, to mirkli pirms izņemšanas no cepeškrāsns pārklājam ar plānu medus kārtiņu."

Māksliniece atklāj, ka draugam labi padodoties tomātu biezzupa, kam viņš sātīgumam pievienojot malto gaļu, un kokosriekstu piena zupa ar šampinjoniem un vistas fileju. "Taču mana favorīte ir brokoļu un siera biezzupa. Tai var pievienot arī ziedkāpostus."

Patricija izstāsta, ka vasarā pēc dārzeņiem, augļiem un ogām parasti dodoties uz nakts tirgu. "Tas taču nav apgrūtinoši?– ir tikai jāuzkāpj uz divriteņa un jāaizminas dažus kvartālus uz priekšu."

Biezpiena plācenīšu spēks

Kad vasarā Patricijas studija esot cilvēku pilna, jo Andrejsalai ir liels pievilkšanas spēks, viņai esot jāpalauza galva, kā visus pacienāt. "Šeit, studijā, ir ne vien ledusskapis, bet arī cepeškrāsns un grils. Esmu agros vasaras rītos draugiem cepusi omletes un biezpiena plācenīšus. Tie parasti aiziet uz urrā."

Omletes Patricija gatavojot ar dārzeņiem (papriku, tomātiem) un šampinjoniem, bet virsū uzrīvējot sieru. Savukārt biezpienu plācenīšiem pērkot tirgū, jo tad tiem esot daudz piesātinātāka garša. "Biezpiena plācenīšus ēdam ar ievārījumu. Gan man, gan manam draugam ir lieliska mamma, kas mums sarūpē dažādus lauku labumus, arī?– zaptes."

Andrejsalas studijā vasarā topot arī sakņu sautējumi. "Kad garšas spilgtināšanai pieleju vīnu, ēdiena aromāts ir tik spēcīgs, ka pievilina tuvējos kaimiņus. Ik pa brīdim kāds paver studijas durvis un pajautā: "Kas tik labi smaržo?""

***

Patricijas Brektes iecienīta ēdiena recepte

Gaileņu, vistas filejas un tītara maltās gaļas žuljēns

Vajag: gailenes, vistas fileju, tītara malto gaļu, sviestu, sīpolu, ķiplokus, garšvielu vistas ēdieniem, timiānu, baziliku, saldo krējumu, miltus un Krievijas sieru.

Pagatavošana: sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un sagrieztas gailenes apcep sviestā. Liek žuljēna traukā, pievieno uz citas panniņas uzkarsētu saldo krējumu, kas sajaukts ar nelielu daudzumu miltu. Tad kārto uz pannas apceptus vistas filejas gabaliņus, pēc tam uzbārsta apceptu tītara malto gaļu. Pieber sakapātus pētersīļus, timiānu, baziliku, uzlej vēl saldo krējumu, bet nobeigumā

liek rīvētu sieru, lai veidotos cepurīte. Trauciņus liek uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc 15?minūtēm žuljēns ir gatavs.

Svarīgākais