Gī Dzintardzidrais sviests

© Scanpix/AP

Gī sviests ir dzidrināts sviests vai piena tauki bez laktozes. Nopērkams tirdzniecības vietās arī Latvijā, bet tā izcelsme nākusi no Indijas.

Ražotāji to popularizē kā veselīgu produktu, jo tas nesatur nekādus piemaisījumus, piemēram, augu eļļas un konservantus, taču tā gluži nav. Tiesa, šāds sviests ir neatņemama sastāvdaļa ājurvēdā, kur to uzskata par uzturlīdzekli, kas lieliski uzlabo veselību: veicina gremošanu, fermentu darbību organismā, atšķirībā no citiem sviestiem un taukiem nepiesārņo aknas, bet dod tām spēku, mazina holesterīna līmeni asinīs, satur dažādus vitamīnus. Nereti vēl izteiktākas ārstnieciskās īpašības piedēvē izturētam gī sviestam, piemēram, tādam, kurš izturēts gadu. Gī sviestu izmanto gaļas, dārzeņu cepšanai, kā piedevu pie rīsiem, vistas, zivju ēdieniem, garšvielu apcepšanai, biezputrās. Ja ēdienu gatavo, izmantojot gī sviestu, tas saglabā savas garšas īpašības: ja to uzkarsē līdz augstākai temperatūrai, tas nemaina krāsu un nerada piedeguma garšu.

NODERĪGI!

- Gī sviestu var glabāt vairākus mēnešus istabas temperatūrā, bet var arī novietot ledusskapī, tikai tad tas kļūst ciets un grūti atdalāms. Var glabāt arī saldētavā.

- Gī sviests kopā ar medu palīdz organismam uzsūkt zāles, taču tie nedrīkst būt vienādās proporcijās, tad kļūst pat kaitīgs veselībai, tāpēc vienai sastāvdaļai minimāli ir jābūt divas reizes vairāk nekā otrai. Piemēram, var izvēlēties divas tējkarotes medus un tējkaroti gī sviesta.

- Ar gī sviestu bieži lieto kopā rūgtās ājurvēdiskās zālītes – jasmīnu, granātu, kalmes, lakricsakni.

RECEPTES

Kā pagatavot gī sviestu mājās

- 500 g nesālīta saldkrējuma sviesta liek katliņā un kausē (no šāda daudzuma sviesta iegūst apmēram 300 līdz 400 g kausēta sviesta). Sviestu vāra uz lēnas uguns un gaida, kamēr no tā pilnībā iztvaiko ūdens. Rezultātā masa kļūst dzintardzidra, caurspīdīga. Kad sviests sāk vārīties, virspusē parādās putiņas, kas jānoņem tik ilgi, kamēr sviests iegūst zeltainu nokrāsu un riekstainu karameļu aromātu. Ja uz sviesta uzpilina divas pilītes ūdens un tas sāk sprakšķēt, tas nozīmē, ka sviests ir gatavs. Pēc tam liek atdzesēties. Pagatavošanas process ilgst apmēram 2 stundas.

Basmati rīsi

- Sastāvdaļas: 400 g basmati rīsu, 3 litri karsta ūdens, sāls, 2 ēdamkarotes gī sviesta.

- Pagatavošana: rūpīgi nomazgā rīsus, atkārtojot šo procedūru 4 līdz 5 reizes. Maina ūdeni, kamēr tas kļūst tīrs. Tas nepieciešams, lai nomazgātu cieti un pasargātu rīsus no saķepšanas. Pēdējo reizi tos mazgājot, ūdeni nenolej. Atstāj rīsus nedaudz ūdenī. Vārošā ūdenī liek rīsus, pievieno sāli un vāra, kamēr tie ir gatavi. Liek rīsus uz caurdura, lai notek. Pēc tam liek atpakaļ kastrolī un sajauc ar gī sviestu. Atstāj tos vēl 5 minūtes uz mazas uguns. Rīsus var pasniegt ar dārzeņiem, gaļu un kariju.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Tehnoloģiski šāds sviests tiek pārkausēts, no tā tiek iztvaicēts liekais mitrums. Sviestā, ko ražo Latvijā, ir 82 procenti piena tauku un nedaudz olbaltumvielu, pārējais – ūdens. Šādu sviestu ilgāk glabājot, vairojas baktērijas. Tāpēc to ilgstoši ir grūti uzglabāt, lai sviests nesabojātos un būtu lietojams pārtikā. Viens no variantiem, kā agrāk sviestu uzglabāja, – sastampāja bļodiņā, pievienoja sāli un uzlēja ūdeni. Otrs variants – to var pārkausēt, bet mūsdienās tas nav aktuāli. Teikt, ka gī sviests ir ārstniecisks, nevar. Piena taukos ir taukskābes, tie rada holesterīna vielmaiņas problēmas, protams, ir papildu enerģijas avots tad, ja ir aktīvs dzīvesveids.