Dietologa Anda Brēmaņa seši ieteikumi veselīgai ēšanai

© Scanpix/AP

Bieži vien saldumus uzņemam pārspīlētā daudzumā vai apjomā. Pusdienās tiek ēsti salāti, zupa, otrais ēdiens un saldais. Saldēdiens pienākas, un vēl jo labāk, ja dzīvesveids ir aktīvs. Problēma rodas tad, ja viss izmantojamais uzturā kļūst salds. Ēdienkartē svarīga ir daudzveidība un mērenība.

2. Tofu gatavo no sojas pupiņām. Tas ir ne gluži siers, ne gluži biezpiens. Tofu ir sojas pupiņām raksturīgās taukvielas un daudz olbaltumvielu. Trešā labā lieta – estragons, kas tiek iegūts no sojas pupiņām. Tofu var griezt šķēlītēs, kombinēt ar kādu citu produktu, jo tam nav garšas. To var pievienot dārzeņu salātiem.

3. Kolrābis pieder kāpostiem, lai gan pēc izskata atgādina kāli. Viena no vērtīgākajām īpašībām ir C vitamīns – 60 mg ir 100 g šī dārzeņa, tā sastāvā ir arī PP un B grupas vitamīni. Kolrābjos ir balastvielas, kas atrodamas visos dārzeņos.

Ar kolrābi var papildināt gaļas un citus ēdienus.

Visbiežāk izmanto, rīvējot kopā ar burkāniem, bet var sagriezt šķēlītēs un grauzt tāpat.

4. Sviesta pupiņās ir maz olbaltumvielu, arī taukvielu tajās ir minimāli, tāpat kā ogļhidrātu, taču pietiekami šķiedrvielu un balastvielu. Zināma loma šajās pupiņās ir vitamīniem, minerālvielām un mikroelementiem, kālija pārsvaram pār nātriju un kalcijam. Parasti sviesta pupiņas sautē, vāra, apcep sviestā un pievieno krējumu. Var kombinēt ar citiem dārzeņiem, izmantot ziemas krājumiem.

5. Savu reizi ēdienu var tradicionāli panēt, bet tad obligāti jāpapildina ar zaļumiem, garšaugiem, salātiem vai dārzeņiem. Vienkāršākais un populārākais panējums ir miltos un olā. Pēc tam cep uz pannas. No vienas puses, šāds gatavošanas veids pasargā produktu no tiešas saskares ar karsto virsmu, tāpēc tas vairāk tiek sutināts, nevis cepts. Taču ārējais slānis kļūst aizdomīgs – ola ir zaudējusi vērtīgo, kas tajā ir, un milti ir piesūkušies ar sakarsētām taukvielām. No veselīga uztura viedokļa brūnā panējuma kārta ēdot būtu jāņem nost.

6. Graudaugus var izmantot dažādās formās – rupjmaizē, vārot auzu pārslu biezputru vai arī kruasānos. To gatavošanā izmanto baltos rafinētos kviešu miltus, kas attīrīti no vitamīniem un balastvielām, pievienotas taukvielas, un rezultātā saglabājas tikai kaloriskā vērtība. Ja tas būs vienīgais variants ēdienkartē, kā tiks izmantoti graudaugi, tad nebūs pareizi. 

Svarīgākais