Dārzeņu plovs

© Leonīds Gusevs

Kad veikali un tirgi pilni ar dārzeņiem, jāsteidz gatavot ēdienus, kas būs ieguvums mājinieku garšas kārpiņām un saimnieces maciņam. Plovs no dārzeņiem, bez gaļas krikucīša, var būt tikpat gards un sātīgs kā tradicionāli zināmais.

Sastāvdaļas: 250 g gargraudu rīsu, olīveļļa, 2 burkāni, 2–3 sīpoli vai puravi, 2–3 seleriju kāti, 4–5 tomāti, 1–2 sarkanās paprikas pākstis, 1 ziedkāposta galviņa, dārzeņu buljons, garšvielu maisījums Monreāls, sāls,

Pagatavošana: sasmalcina visus receptē minētos dārzeņus: uz rupjās rīves sarīvē burkānus, sīpolus vai puravus sagriež palielos gredzenos, sasmalcina seleriju kātus, ziedkāpostu sadala nelielās rozetēs, tomātus sagriež vidēji lielos gabalos, papriku atbrīvo no sēklām, arī sagriež.

Traukā ielej eļļu, to sakarsē. Ieber burkānus un 7–10 minūtes sautē. Kad burkāni pasautējušies, pievieno sīpolus vai puravus. 5–7 minūtes turpina sautēt. Pievieno tomātus un papriku. Dārzeņus samaisa un uz nelielas uguns liesmas aptuveni 10 minūšu sautē. Kā pēdējos katla saturam pievieno ziedkāpostus un selerijas, visu samaisa un aptuveni 10 minūšu turpina sautēšanu.

Pasutušajiem dārzeņiem pievieno sev tīkamas garšvielas (mēs izmantojam samērā pikantu garšvielu maisījumu Monreāls, kura sastāvā ir sāls, melnie pipari, kaltēti ķiploki un sīpoli, diļļu un sinepju sēklas, koriandrs, čili, rozmarīns, paprika un kaltētas dilles).

Pieber gargraudu rīsus un pārlej ar dārzeņu buljonu tā, lai šķidrums būtu vismaz 2 cm virs dārzeņiem un rīsiem). Visu labi samaisa, karstumizturīgo trauku aizvāko, 180 grādos sautē aptuveni 20 minūšu. Beigās, kad liesma jau nogriezta, katlu sasedz ar dvieli un vismaz 10 minūšu plovam ļauj atpūsties.

Padomi

• Ja ir vēlēšanās, plovam var pievienot rozīnes. Arī sasmalcināta ķiploka piešprice kopējai garšu buķetei netraucēs.

• Gatavojot plovu, svarīgi notrāpīt pareizo eļļas daudzumu – tās nedrīkst būt ne par daudz, ne par maz. Ja eļļas būs par maz, dārzeņi piedegs, ja pavairāk – tie taukvielās vienkārši peldēs.

• Dārzeņus un rīsus labi samaisa pēc buljona pievienošanas. Kad sautējoties rīsi briest, plovu nemaisa.

Svarīgākais