Saldās dateles

© nra.lv

Dateles ir zināmas kā viens no senākajiem augļu veidiem, un arī tagad tās ir populāras ar savu maigo, saldo garšu un unikālajām īpašībām.

Tās uzturā lieto gan svaigas, gan žāvētas. Tās ir kalorijām bagātākais auglis – 100 grami dateļu satur 270 kilokaloriju. Datelēs ir daudz cukura – 60 līdz 65 procenti, tas ir krietni vairāk nekā jebkurā citā auglī. Datelēs ir oksitocīns, kas mūsdienu medicīnā tiek izmantots kā līdzeklis, kam ir būtiska loma sievietes organismā dzemdību laikā. Oksitocīna vērtīgo īpašību dēļ to nereti dēvē par ātru dzemdību līdzekli.

Unikāls ir fakts, ka tas pēc dzemdībām darbojas mātes organismā kā viela, kas palīdz krūtīs veidoties pienam. Dateles ir bagātas ar kalciju, fosfātiem, B grupas vitamīniem, magniju, beta karotīnu. Datelēs ir daudz fruktozes, kas veicina cukura daudzuma palielināšanos asinīs. Ar to lietošanu jāuzmanās cilvēkiem, kam ir cukura diabēts; nav ieteicamas arī tiem, kam ir gremošanas trakta traucējumi. Dateles var daudzveidīgi izmantot dažādos ēdienos – salātos, desertos, pildījumos, tās ir laba piedeva gaļas ēdieniem.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Dateles ir interesants auglis, ļoti salds. Tajās ir daudz cukuru. Protams, paralēli cukuriem ir arī vitamīni, minerālvielas un balastvielas. Tajās ir vairāk olbaltumvielu nekā citos augļos. Salīdzinot dateles ar konditorejas izstrādājumiem, piemēram, cepumiem, priekšroka neapšaubāmi tiek dota žāvētiem augļiem, arī datelēm. Tās ir labs papildinājums ēdienkartē, ātra uzkoda, kas noderīga enerģijas uzņemšanai, smadzeņu un muskuļu darbībai. Visi žāvētie augļi ir labi koncentrāti. Ar dateļu lietošanu jāuzmanās tiem, kuriem ir cukura diabēts, taču pāris dateles jau noteikti var apēst, un šāds saldums būs labāks nekā kāds konditorejas izstrādājums.

***

NODERĪGI!

Zinātnieki secinājuši, ka cilvēks vairākus gadus var dzīvot, pārtiekot tikai no datelēm un ūdens. Kāds dietologs atzinis, ka dienā pietiek ar vienu dateli un glāzi piena, lai uzņemtu organismam vajadzīgo vielu dienas normu.

Datelēm raksturīga īpatnība – tajās ir vairāk olbaltumvielu, kā parasti augļos nav. Pateicoties šai īpašībai, dateles aizsargā organismu pret slimībām, infekcijām, uzlabo šūnu atjaunošanās procesu un vienmērīgi izlīdzina šķidruma daudzumu organismā.

Kvalitatīvas dateles ir gaiši brūnas, spīdīgas, tās nav salipušas. Atkarībā no dateļu palmas veida augļi ātri izžūst un kļūst mīksti. Glabā sausā, vēsā un tumšā vietā.

***

RECEPTES

Salāti Faina

Sastāvdaļas: 400 g dateļu, glāze rozīņu bez kauliņiem (vislabāk zilās), 500 g saēvelētu kāpostu, tējkarote citrona sulas, sāls, brūnais cukurs, 200 g krējuma vai majonēzes.

Pagatavošana: sagrieztas dateles, sautētas rozīnes un kāpostus apslaka ar citrona sulu, pievieno šķipsniņu sāls un cukuru. Visas sastāvdaļas sajauc ar krējumu vai majonēzi.

Banānu – dateļu kēksi

Sastāvdaļas: ola, 200 g miltu, 2 tējkarotes irdinātāja, pustējkarote sodas, ceturtdaļa tējkarotes kanēļa, 2 ēdamkarotes kakao, 175 g cukura, 100 ml sviesta, 125 g kefīra, 3 banāni, 9 dateles.

Pagatavošana: olas nedaudz sakuļ, pievieno cukuru, sakuļ, pakāpeniski pievieno sviestu, turpina kult. Pievieno kefīru, kas sajaukts ar vaniļu, kas izšķīdināta rumā, un rūpīgi sakuļ. Atsevišķā traukā sajauc miltus, irdinātāju, sodu, kakao un kanēli. Banānus sasmalcina ar dakšiņu putrā. Sajauc pavisam nedaudz visas sastāvdaļas, lai šķidrums iesūcas miltos. Liek tur sagrieztas dateles bez kauliņiem un banānu masu. Nedaudz visu samaisa un liek formiņās, kas nosmērētas ar sviestu un nokaisītas ar sasmalcinātiem sausiņiem. Cep 160 grādu temperatūrā apmēram 20 līdz 25 minūtes.

Svarīgākais