Atvasaras baudīšanai

Dabīgs minerālūdens ar ledu un citronu – mmm! Taču to ne tikai var malkot no aprasojušas glāzes, vērojot jautro burbulīšu deju, bet arī plaši izmantot kulinārijā.

Dabīgo minerālūdeni Borjomi var izmantot rauga vietā – tas ir veselīgāk; cepamgaļa ar minerālūdens marinādi izdosies neticami sulīga un maiga, kokteiļi – spirdzinošāki. Turklāt dabīgajam minerālūdenim Borjomi ir unikāls minerālu sastāvs, kas īpaši labvēlīgi ietekmē organismu. Lūk, iedvesmai dažas vienkāršas, bet interesantas receptes, kā radītas jaukām rudens dienām!

Kaut kas neparastāks

Fokača ar ķiplokusiera garoziņu

Nepieciešams:

Dabīgais minerālūdens Borjomi – 240 g (krūze)

Cukurs – 1 tējk.

Sāls – 0,5 tējk.

Sausais raugs – 1,25 tējk.

Milti – 420 g (1,75 krūzes)

Garoziņai:

Siers – 50 g

Olīveļļa – 80 g (1/3 krūzes)

Jūras sāls

Ķiploki – 5 daiviņas

Pagatavošana:

Izšķīdina raugu minerālūdenī, ļauj pastāvēt 10 min. Izsijā miltus ar sāli, pievieno cukuru un raugu ar ūdeni, 10 minūtes jauc mīklu. Mīkla būs šķidra, taču miltus pievienot nevajag, lai neizjauktu vajadzīgo tekstūru. Gatavo mīklu liek ar sviestu ieziestā veidnē un pārsedz ar pārtikas plēvi. Atstāj stundu, pusotru, lai rūgst.

Kārtīgām pusdienām

Cepta jēra gaļa ar dārzeņiem un rozmarīnu

Nepieciešams:

2 kg jēra gaļas

1 l dabīgā minerālūdens Borjomi

Jūras sāls

Malti pipari

Rozmarīns

Baklažāni – 5 gab.

Saldie pipari (zaļie) – 5 gab.

Nelieli tomāti vai ķirštomātiņi – 5 gab.

Sīpoli – 5 gab.

Pagatavošana:

Gaļu sagriež palielos gabalos, sasāla, sapiparo, pārkaisa ar rozmarīnu, to visu ierīvē gaļā. Vienu lielu sīpolu sarīvē vai samaļ un apsmērē gaļu. Ļauj pastāvēt vienu stundu. Pārējos sīpolus sagriež gredzenos un pārliek pāri gaļai, pārlej ar minerālūdeni un marinē (labāk visu nakti). Pēc tam liek uz ietaukotas cepešpannas, saliek apkārt sagrieztus dārzeņus (izņemot tomātus un marinētos sīpolus), pārkaisa tos ar sāli. Visu pārlej ar marinādi un cep apmēram 1 st. 20–30 min. Apmēram 15 min pirms gatavības pieliek tomātiņus un marinētos sīpolus.

Gardi un sātīgi

Kokteilis

Nepieciešams:

Dzeramais jogurts (pēc iespējas dabīgāks)

Gāzēts dabīgais minerālūdens Borjomi

Zaļumi

Sāls

Ledus

Pagatavošana:

Atdzesē jogurtu un minerālūdeni. Nomazgā, nosusina un smalki sagriež zaļumus. Minerālūdeni sajauc ar jogurtu, sakuļ ar putojamo slotiņu līdz viendabīgai masai, pievieno zaļumus un šķipsniņu sāls, lej glāzēs, ko ievieto traukā ar ledu. Būs īstajā reizē arī nākamajā rītā pēc svinībām!

Svētku reizei

Augļu un šokolādes kēkss

Nepieciešams:

4 glāzes miltu

4 olas

1,5 glāzes cukura

1 glāze labas kvalitātes augu eļļas (bez piegaršas; vēlams rafinēta)

1 glāze dabīgā minerālūdens Borjomi

1 paciņa vanilīna cukura

10 g mīklas irdinātāja (cepamā pulvera)

Augļi (ķirši, ananasi vai mandarīni sīrupā)

Šokolāde (tumšā, rīvētā vai īpašie šokolādes gabaliņi cepšanai)

Pagatavošana:

Ar mikseri sajauc sastāvdaļas – sanāk poraina, ar burbulīšiem, mīkla. Kēksa veidni ieziež ar sviestu, apbārsta ar miltiem, ielej mīklu. Virspusē kārto augļus. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz gatavs.