Dārgais safrāns

Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kurai raksturīgs savdabīgs, rūgtens aromāts un izteikta garša. Tās ir dienvidzemju krokusa ziedu drīksnas vai stiebriņi.

Lai iegūtu 125 gramus safrāna, nepieciešams vairāk nekā 20 000 krokusu, katra drīksna ir jānoplūc ar rokām, pēc tam drīksnas izkaltē. Pievieno zupām, mērcēm, zivju, rīsu ēdieniem, kā arī maizei, tortēm un kūkām.

Ir valstis, kurās safrānu pievieno tējai un kafijai. Nelielā daudzumā to liek arī pie augu eļļas, sieriem un liķieriem. Karstos ēdienos safrānu pievieno 5 minūtes pirms tam, kad tas ir gatavs, bet mīklai – to iejaucot.

Safrāna pietiek pavisam maz, lai ēdiens iegūtu skaisti zeltainu nokrāsu un specifisku smaržu. Pirms pievienošanas ēdienam drīksnas uz mirkli jāiemērc karstā ūdenī, jo tad krāsa vienmērīgi izdalās. Safrāns pazīstams arī kā ārstniecisks līdzeklis. Tam raksturīgas tonizējošas īpašības, attīra aknas, uzlabo sejas krāsu, stiprina nervu un sirds–asinsvadu sistēmu.

NODERĪGI

• Ieteicams pirkt nevis safrāna pulveri, bet drīksnas, jo tas var būt viltots. Nereti safrāna vietā tirgo lētu mākslīgo safrānu. Šis aizvietotājs ir krāsviela, kurai nepiemīt safrāna savdabīgākā garša un smarža.

• Jo safrāns ir tumšāks, jo labāka tā kvalitāte, – tumši sarkans vai sarkanbrūns un pēc konsistences mīksts.

• Safrāna rezerves vēlams atjaunot reizi pusgadā, to tas ātri izbāl, izžūst, kļūst trausls un zaudē savu aromātu.

• Ja tiek izmantots safrāna pulveris, tad katlā tas ļoti rūpīgi jāsamaisa ar pārējām ēdiena sastāvdaļām.

• Gada laikā cilvēkam nevajadzētu apēst vairāk par vienu gramu safrāna.

RECEPTES

Gaļa ar safrānu krējuma mērcē

• Sastāvdaļas: cūkgaļa, tējkarote safrāna, pipari, sāls, 2 sīpoli, pipars, krējums.

• Pagatavošana: sagrieztus sīpolus apcep augu eļļā. Gaļu sagriež nelielos gabaliņos un cep kopā ar sīpoliem ne ilgāk par 2 minūtēm. Pievieno krējumu, piparus un sāli, sautē apmēram pusstundu. Šādu gaļu vislabāk pasniegt ar griķiem vai rīsiem. Safrānu ieteicams pievienot pašās beigās.

Zivs ar safrānu

• Sastāvdaļas: kilograms līdakas filejas, burkāns, 2 sīpoli, 30 g konjaka, 150 g baltvīna, 100 ml krējuma, 150 g tomātu mērces, 20 g eļļas, safrāns, milti, sāls, pipari, estragons.

• Pagatavošana: fileju sagriež lielos gabalos, sīpolu un burkānu vidējos gabaliņos. Krējuma un eļļas mērcē ieliek atsevišķi dārzeņus un izņem, tad tajā apcep zivi. Liek uz tās dārzeņus, pārlej konjaku, pievieno miltus, lēnām maisot, baltvīnu un sāli. Pievieno piparus, tomātu mērci, safrānu, estragonu un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Liek zivi traukā. Mērcei pievieno krējumu un ļauj, lai tā uzvārās, tad pārlej ar to zivi. Pasniedz ar rīsiem, kas vārīti ūdenī, kam pievienots piens un citrona sula.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– No savvaļā auguša un kultivēta krokusa auga iegūta dārga garšviela. Krāsu tai piešķir garšvielas sastāvā esošie karotinoīdi – īpašas vielas: likopēns, alfa beta karotīns un citi savienojumi, kas ir spēcīgi antioksidanti. Tam ir īpašs aromāts, spilgts tonis, un tas ir populārs. Laba garšviela, ko izmanto pie rīsa ēdieniem, konditorejā. Zviedrijā to pievieno pie īpaša Ziemassvētku kēksa. Safrāns ir arī viena no visvairāk viltotajām garšvielām, jo tā ir dārga. Safrānu biežāk izmanto kā afrodiziaku seksuālo funkciju stimulēšanai, izmanto acu pilienos, gremošanas orgānu darbības stimulēšanai, dzemdību atsāpināšanai un citā nolūkā.

Svarīgākais