Zeltainais margarīns

© Scanpix

Ja brokastīs izvēlas apēst kādu maizes šķēli, tad visticamāk uz tās tiek uzziesta plāna kārtiņa sviesta vai margarīna.

 Lai gan pirms tam droši vien daudzi izvērtē, ko labāk izmantot – sviestu vai margarīnu; kas tad ir veselīgāks; vai varbūt atteikties pilnībā gan no viena, gan otra.

Pēc ķīmiskā sastāva margarīns gandrīz neatšķiras no augu eļļas un satur 82 % tauku un ne vairāk par 18 % ūdens, kurā izšķīdināts neliels daudzums olbaltumvielu, cukura un sāls. Kvalitatīvi pagatavotā margarīnā atšķirībā no eļļas pilnībā nav holesterīna, un tas mazina risku saslimšanai ar sirds slimībām. Pateicoties tam, margarīns ir fizioloģiski pilnvērtīgs pārtikas produkts.

Mūsdienās margarīns līdzinās sviestam – ar zeltainu krāsu un labu garšu. Taču margarīna ražošanas procesā atšķirībā no augu eļļas veidojas tā saucamās transtaukskābes jeb transtauki, kam, protams, ir negatīvs aspekts – tie paaugstina holesterīna līmeni asinīs, bremzē šūnu membrānas normālu darbību un veicina asinsvadu slimības.

Protams, ražotāji domā, kā samazināt tauku saturu margarīnā vai lai to nebūtu nemaz. Transtaukiem nevajadzētu pārsniegt viena grama robežu uz 100 gramiem produkta. Margarīnam ir daudz labu īpašību – tas satur neaizvietojamās taukskābes – Omega 3 un Omega 6. Ja to gatavo no kvalitatīvas eļļas, margarīns satur arī E vitamīnu. n

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Uz maizes var uzsmērēt sviestu, augu tauku maisījumu un var uzsmērēt margarīnu. Margarīni iedalās cietajos, kuros ir 80 % taukvielu, ir mīkstie margarīni, kuros taukvielu daudzums ir mazāks par 45 %, un trešā grupa – margarīni ar īpašām piedevām, kas ir augos sastopami komponenti, ko dēvē par steroliem. Margarīna vienojošs komponents ir taukvielas, atšķiras tikai izmantotais daudzums. Tiem, kuriem nav veselības problēmu un ir aktīvs dzīvesveids, nebūs lielas nozīmes, kādu margarīnu izvēlēsies. Ja ir paaugstināts holesterīns, sirds asinsvadu problēmas, aptaukošanās, tad jāsāk domāt, kādu margarīnu izvēlēties. Margarīni ar īpašām piedevām – augu steroliem – ir domāti tiem, kam ir problēmas ar holesterīnu. Augu steroli mazina ar uzturu apēstā holesterīna uzsūkšanos no zarnu trakta, palīdz optimizēt holesterīna vielmaiņu. Tie, protams, nav vienīgais izšķirošais faktors, jo papildus noteikti būs vajadzīga konsultācija ar ārstu. Piena tauki veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos, tāpēc cilvēkiem, kam ir veselības problēmas un trūkst fizisko aktivitāšu, tie nav ieteicami, un margarīns ar augu steroliem ir laba alternatīva.

NODERĪGI

• Pieaugušam cilvēkam ieteicamā margarīna diennakts norma ir 20 līdz 30 grami.

• Margarīna kaloriskā vērtība – 743 kilokalorijas, bet enerģētiskā vērtība – 0,3 g olbaltumvielu, 82 g tauku un grams ogļhidrātu.

RECEPTE

Virtuļi ar ievārījumu

Sastāvdaļas: 500 g augstākā labuma balto miltu, 30 g sviesta, 90 g pūdercukura, 7 g sausā rauga, 90 ml piena, 90 ml ļoti karsta ūdens, 2 sakultas olas, saulespuķu eļļa ietaukošanai un vārīšanai, 150 g aveņu ievārījuma, 125 g pūdercukura, 2 tējkarotes malta kanēļa.

Pagatavošana: 1. Bļodā iekaisa miltus un ieplucina sviestu, līdz maisījums atgādina smalkas maizes drupatas. Iemaisa cukuru un raugu, maisījuma vidū iespiež bedrīti. Pienu atšķaida ar karstu ūdeni. Bedrītē ielej olas un samaisa ar miltiem. Pielej tik daudz atšķaidīta piena, lai veidotos gluda mīkla.

2. Mīklu mīca uz darba virsmas, kas viegli apkaisīta ar miltiem, līdz tā kļūst gluda un elastīga. Izveido apaļu klaipiņu un ievieto viegli ietaukotā bļodā.

3. Mīklu pārsedz ar ietaukotu plēvi un liek raudzēties siltā vietā 1 līdz 1,5 stundas, kamēr apjoms ir divkāršojies. Mīklu izveļ uz darba virsmas, kas viegli apkaisīta ar miltiem, un samīca ar dūrēm. Mīklu mīca 2 līdz 3 minūtes, līdz tā kļūst gluda.

4. Mīklu sadala 16 vienādās daļās. No katra gabaliņa veido bumbiņu, to vēlāk mazliet saplacina un veido virtuļus – katra vidū liek tējkaroti aveņu ievārījuma. Mīklas maliņas pārloka virs ievārījuma un stingri saspiež kopā. Virtuļus kārto uz ietaukotām cepamajām plātēm, pārsedz ar ietaukotu plēvi un liek raudzēties siltā vietā 30 minūtes.

5. Uzkarsē katlā eļļu līdz 160° grādu Celsija temperatūrai. Vāra pa daļām 5 minūtes, kamēr kļūst zeltaini. Apkaisa ar pūdercukuru, kanēli un pasniedz siltus.

Svarīgākais