Tortilja kartupeļu omletes uzlabotais variants

1. Kartupeļus nomizo, sagriež puslīdz vienādās, nepilnu centimetru biezās šķēlītēs. © F64

Kartupeļu omlete jeb tortilja Spānijā ir viens tradicionālākajiem un zināmākajiem ikdienas ēdieniem, kam piemīt vairākas priekšrocības: to ātri un viegli pagatavot, nepieciešamie produkti parasti atrodami katrā mājā, gala rezultāts ļoti gards.

Tradicionālās tortiljas trīs neatņemamās sastāvdaļas ir kartupeļi, sīpoli un olas, taču katrai saimniecei ir sava recepte, savi knifiņi, kas sātīgo ēdienu ļauj baudīt gan siltu, gan aukstu.

Pagatavošana

1. Kartupeļus nomizo, sagriež puslīdz vienādās, nepilnu centimetru biezās šķēlītēs.

2. Pie vienas šķēlēšanas: glītos pusaplīšos sagriež sīpolus, salmiņos sagriež arī abu krāsu paprikas un šķiņķi. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.

3. Pannā sakarsētā olīveļļā ieber sagrieztos kartupeļus, nedaudz apsāla, labi samaisa un ļauj cepties.

4. Kamēr kartupeļi cepas, bļodā iesit olas, pievieno sāli, piparus un sakuļ – tieši tāpat, kā to dara, gatavojot omleti.

5. Kad kartupeļi nedaudz apcepušies, bet vēl nav īsti mīksti, pannas saturam pievieno sagrieztos sīpolus un papriku. Pannas saturu kārtīgi samaisa un turpina cept.

6. Kad sīpolu šķēlītes gandrīz mīkstas, pannas saturam pievieno ķirštomātiņu pusītes, visu labi samaisa un turpina cept. Cepšanas beigās, kad kartupeļi jau mīksti, pievieno strēmelītēs sagriezto šķiņķi, nedaudz to apcep.

7. Vēlreiz uzkuļ olu un vienmērīgi pārlej to dārzeņu un šķiņķa sacepumam. Samazina uguns liesmas intensitāti, pārkaisa omleti ar zaļumiem (dillēm, svaigu vai kaltētu timiānu, lociņiem). Cep, kamēr omlete no vienas puses vienmērīgi izcepusies.

Svarīgākais un atraktīvākais: tortiljas apmešana uz otru pusi! Arī otra puse vienmērīgi jāizcep, tāpēc ņem par pannu lielāku šķīvi, liek to uz pannas un met uz otru pusi – viens lieks roku pāris palīgos noder, jo tortilja ir diezgan smaga! Svarīgi, lai apgriešanas procesā tā neizjūk! Tortilju no šķīvja atkal ieslidina pannā un apcep no otras puses.

***

PADOMI

• Ceļot galdā siltu, tortilju var pasniegt kopā ar skābu krējumu vai kādu vieglu mērci, taču tā ir ļoti garšīga arī bez aizdara.

• Mutē burtiski izkūst arī auksta tortilja! Spāņi to pasniedz, sagrieztu mazos gabaliņos un izmanto kā uzkodu, ko sauc par tapām.

• Tradicionālās tortiljas obligātās sastāvdaļas ir kartupeļi, sīpoli un ola. Paši spāņi šādu kartupeļu omleti sauc par nabagu ēdienu, taču oriģinālu vienmēr var uzlabot! Pievienojot tomātus, saldo papriku, olīvas, šķiņķi, spinātus, dilles, sieru, ķiplokus, vienmēr iegūs jaunas garšas nianses.

• Ja gadīsies būt Spānijā, nekad nejauc viņu tortiljas ar meksikāņu tortilām – spāņi dusmojas!

IETEIKUMI

• Kamēr cepas kartupeļi, sīpoli, paprika un pārējās sastāvdaļas, seko, lai pannā netrūktu eļļas – dārzeņiem tajā peldēt gluži nevajadzētu, taču, ja redz, ka draud piedegšana, papildina eļļas daudzumu!

• Cepšanai izmanto tikai olīveļļu!

• Cepšanai vislabāk izmantot teflona pannu – ēdiens tajā nepiedeg, nepiesvilst un vispār – kļūmes iespējas samazinās līdz nullei!

• Ja negaršo sīpoli, var iztikt bez tiem, tikai tad sanāks kaut kas līdzīgs kartupeļu sacepumam. Sīpols ēdienam piešķir īsto smeķi!

• Ķirštomātiņu vietā var izmantot arī parastus tomātus, taču tie vispirms jāblanšē. Katlā uzliec vārīties ūdeni. Kad tas uzvārījies, blakus verdošā ūdens katlam sagatavo bļodu ar aukstu ūdeni, kurā iebērti ledus gabaliņi. Tomātiem izgriez serdītes, augļa augšpusē vai apakšpusē ar nazi mizā iegriez krustu un liec verdošajā ūdenī. Kad miziņa sāk lobīties, ņem tomātus ārā un liec ledusaukstajā ūdenī. Pēc brīža ņem ārā: ar nazi viegli novilksi tomāta mizu.

Svarīgākais