Daudzveidīgās barankas

Barankas, ko atceramies jau kopš padomju gadiem (tās ir viens no senākajiem daudzveidīgajiem maizes izstrādājumiem!), ar ovālu vai apaļu formu tiek uzskatītas par pašu diētiskāko produktu salīdzinājumā ar citiem maizes izstrādājumiem.

 Barankas un sausās baranciņas patiesībā ir maizes konservi, jo tos var uzglabāt ilgu laiku, galvenais – tās nezaudē lietošanas īpašības. Tējas, kurā izmērcē baranciņas, lai tās kļūtu mīkstākas, dzeršanu var pārvērst par īstu rituālu. Agrāk bez barankām neiztika nevienā tējas baudīšanas reizē nedz ikdienā, nedz svētkos. Barankās ir tikai viens procents cukura un praktiski nav tauku. 100 gramos baranku ir 336 kilokalorijas, 16 g olbaltumvielu, viens grams tauku un 70 gramu ogļhidrātu. Baranku veidi atšķiras ne tikai ar formu un lielumu, tām mēdz pievienot vanilīnu, magones, klijas, sezama sēkliņas, padarot tās veselīgākas un interesantākas; tās var būt saldākas, piemēram, ar baltu cukura glazūru, vai ne tik saldas. Tām var uzsmērēt ievārījumu vai papildināt ar dažādām citām piedevām. Barankas tradicionāli gatavo no plaucētas mīklas, kas savulaik nākusi no baltkrievu virtuves. Baranku ražošanā obligāta ir mīklas gredzenu plaucēšana ar verdošu ūdeni. Tām mīklu, protams, var pagatavot arī mājās, tai var izmantot kondensēto pienu vai biezpienu, ja ir vēlēšanās izmēģināt roku, lai šo seno kulinārijas produktu pagatavotu interesantāku.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Barankas mēdz būt dažādas. Ja tām pievienotas klijas vai linsēklas, tad tām ir paaugstināta bioloģiskā vērtība un tās ir diētiskas. Ja tās ir tradicionālas un ikdienišķas – ražotas no baltajiem miltiem, cukura un taukvielām, tad tās vairāk ir našķis, taču, ja salīdzina, piemēram, ar čipsiem, barankas noteikti būs vērtīgāks našķis, jo tajās taukvielu un sāls daudzums ir mazāks nekā čipsos. Barankas, protams, var uzglabāt ilgāk nekā citus maizes izstrādājumus.

RECEPTES

Barankas no kondensētā piena

Sastāvdaļas: kārbiņa kondensētā piena, 3 olas (2 – mīklai, 1 – pārklājumam), 3,5 glāzes miltu, pustējkarote sodas, sāls, magones.

Pagatavošana: kondensētajam pienam pievieno 2 olas, sāli un sodu, visu rūpīgi samaisa. Pakāpeniski pievieno miltus un izveido mīklu. No mīklas izgriež loksnītes, izveido veltnīti. Caurumiņam jābūt lielākam, jo cepot barankas izmērs palielinās. Barankas liek uz nosmērētas pergamenta loksnes, pārziež ar sakultu olu. Uzkaisa magones un cep 10–15 minūtes 170–180 grādu Celsija temperatūrā. Tiklīdz ir izceptas, atstāj 7 minūtes uz loksnes, pēc tam tās var viegli noņemt.

Pildītas barankas

Sastāvdaļas: kilograms gaļas, 3 sīpoli, 500 g burkānu, iepakojums baranku, 500 ml piena, 150 g saulespuķu eļļas, 2–3 ēdamkarotes 9% etiķa, sāls, melnie pipari, majonēze.

Pagatavošana: gaļu novāra, atdzesē un sagriež salmiņos. Gaļai pievieno sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu. Sajauc, pievieno sāli un piparus. Uzkarsē eļļu un pielej pildījumam. Atstāj marinēties stundu.

Nedaudz uzsilda pienu un izmērcē tajā barankas.

Pilda barankas ar sagatavoto pildījumu, no virspuses nosmērē ar majonēzi un uzkaisa rīvētu sieru.

Liek cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm.

NODERĪGI

• Barankās, arī sausiņos, ir maz mitruma, tāpēc tās var uzglabāt ilgi – apmēram 25 diennaktis vai pat ilgāk. Barankās cietēšanas process notiek daudzreiz lēnāk nekā maizē.

Svarīgākais