Virtuve

2.okt 2010
Mazliet līdzīgi sīpoliem, mazliet ķiplokiem, tikai maigāki – tā bieži raksturo puravus. Patiešām, tos kā kompromisa variantu bieži izvēlas cilvēki, kuriem sīpoli un ķiploki šķiet pārāk asi.
27.sep 2010
Pārtikas soda – nātrija hidrokarbonāts – atgādina baltu kristālisku pulveri, kas nemaz nav tik sens izgudrojums. Sodas nosaukums radās no auga Salsola soda, no kura pelniem agrāk ieguva sodu.
22.sep 2010
Ar ko sākt dienu? Noteikti to var darīt ar auzu pārslu biezputru brokastīs, jo tā ilgstoši nodrošina sāta sajūtu un tajā no visiem putraimiem ir visvairāk šķiedrvielu. Tās labvēlīgi ietekmē gremošanas procesu.
9.sep 2010
Dzeltenās bumbierveida formas cidonijas praksē pazīstam kā ļoti skābu augli, kuru svaigu parasti neizmanto. Grieķu mitoloģijā šis auglis tiek dēvēts par mīlestības, laulības un auglības simbolu.
8.sep 2010
15. starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2010” laikā no 8. līdz 11. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā apskatāma līdz 1990. gadam izdotu pavārgrāmatu izstāde.
4.sep 2010
Vafeļu cepšana elektriskajā pannā reiz bija viens no pirmajiem darbiņiem, ko pamatskolas vecuma meitenes apguva mājās vai skolā. Vafeles lieliski noderēja dzimšanas dienas cienastam, klases vakaram vai līdzņemšanai pārgājienā. Ar laiku mode mainījās, bet kāpēc gan tā nevarētu apmest jaunu loku, lai atkal atgrieztos pie vafeļu cepšanas?
26.aug 2010
"Kaut man patīk gatavot ēst, šobrīd, kad divas reizes dienā ir treniņi un pa starpu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, nekādām gastronomiskām izvirtībām savās mājās pie plīts nav laika," atzīst Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Gunta Baško, kad pēc rīta treniņa tiekamies vienā no Rīgas centra "Double Coffee".
25.aug 2010
Svaigo dārzeņu pārpilnība laukā, dobē, tirgū un veikalā. Bet vai arī tavā šķīvī? Šobrīd ir tikai mazliet jāpacenšas, lai nodrošinātu ēdienkartē veselīgu daudzveidību.
14.aug 2010
Garšu dažādība nekad nevar būt pārāk liela. Ne velti cilvēki allaž interesējušies par garšaugiem, un dažs labs tirgonis jau sensenos laikos sapelnījis lielas bagātības, tos vedot pircējiem no tuvienes un tālienes. Ja jums patīk izmēģināt jaunus aromātus, tad droši vien esat sev jau atklājuši arī kaperus. Ja ne – meklējiet tos veikalu plauktos.
6.aug 2010
Lai gan pasaulē ir svarīgākas lietas, ko pētīt, būtu interesanti uzzināt, kurš pirmais reiz atveda uz Latviju saulē kaltētus tomātus.
5.aug 2010
Līdz septiņpadsmit gadu vecumam viss, kas notiek virtuvē, Nacionālā teātra aktierim Artūram Krūzkopam bija tabu tēma. Viņš auga patriarhālā ģimenē, kur ēst gatavošana ir sieviešu rūpe. Kad atnācis uz Rīgu, vajadzējis pašam gādāt, lai būtu paēdis.
17.jūl 2010
Galvenais, kas šobrīd jādara ar ķiršiem – tie jāēd svaigi, lai dotu organismam kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, magniju, varu, C vitamīnu, PP vitamīnu, organiskās skābes un augu valsts krāsvielas. Bet nav jau obligāti jākalkulē visi šie labumi, ķiršus vajag vienkārši baudīt un priecāties.
12.jūl 2010
Ar vienu svaigu salātlapu pietiek, lai "atdzīvinātu" pat bezcerīgi apnikušu ēdienu. Šobrīd salāti ir patiešām garšīgi, lekni un vitamīniem bagāti, pa kabatai gandrīz ikvienam, un tāpēc nelaidīsim garām iespēju tos baudīt.
3.jūl 2010
"Ēst gatavošana, protams, ir neizbēgama ikdienas sastāvdaļa, taču, atklāti sakot, esmu tik aizņemts, ka virtuvē pie plīts esmu rets viesis. Tāpēc – visu cieņu ģimenei, kas gādā par mūsu maltītēm," atzinīgus vārdus saviem tuvajiem velta X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents Gints Ceplenieks.
30.jun 2010
Katrai siera šķirnei piemīt savas īpašības un knifi, kā to ražot, pircējiem baudīt un pareizi uzglabāt. Sālījumā gatavinātajam sieram brinzai, ņemot vērā tās ražošanas tehnoloģiju, ir jābūt ideāli baltai, bet pieļaujams, ka tā var būt arī bāli dzeltena.
26.jun 2010
Ik gadu pasaulē novāc gandrīz četrus miljonus tonnu zemeņu. Tās daudz audzē Ēģiptē, Vācijā, Itālijā, Japānā, Meksikā, Marokā, Polijā, Turcijā un citur, tomēr gardākās, skaistākās un veselīgākās zemenes aug tieši dzimtajā zemē.
19.jun 2010
Humusa, populāra Vidusjūras ēdiena, galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi. Tiem tiek pievienota olīveļļa, citrona sula un sezama sēkliņu pasta.
18.jun 2010
Marcipāns ir samaltu riekstu (visbiežāk mandeļu) un pūdercukura maisījums, ko izmanto saldumu, cepumu, kūku un smalkmaizīšu pagatavošanai.
16.jun 2010
Ienākot tekstilmākslinieces Agneses Vaļinieces radošajā darbnīcā Pārdaugavā, apņem salda un vilinoša zemeņu smarža.
12.jun 2010
Par vīniem, kas nāk no Rumānijas, mūsu valsts iedzīvotāji zina maz. Tomēr pirmā interese jau ir radusies, un tie, kuri izmantoja izdevību degustēt dažādas vīna šķirnes, ko vieno preču zīme Dreamer, bija pārsteigti, uzzinot ražotājvalsti.
5.jun 2010
Rabarberi ir piederīgi šim mirklim starp pavasari un vasaru, kad vēl jāgaida kāds laiciņš līdz pašu dārzos izaudzētām zemenēm un citiem gardumiem.
1.jun 2010
Izsmalcinātie kalmāri Latvijā lielākoties popularitāti iemantojuši konservētā veidā, taču var iegādāties arī svaigus kalmārus, saldētus, fileju un kalmāru taustekļus. Konservētus kalmārus daudzās valstīs uzskata par delikatesi. Pēc garšas kalmāri atgādina omāru, bet pēc izskata... droši vien katram ir citādas asociācijas.