Virtuve

23.mai 2010
Kukurūza visbiežāk asociējas ar saldajiem konservētajiem graudiņiem, ko parasti izmanto salātos. Taču no kukurūzas putraimiem vāra garšīgu biezputru, ko daudzi, iespējams, nezina, jo nav pat nogaršojuši.
22.mai 2010
Zinoši un ne tik zinoši ļaudis mudina pavasarī uzēst augus, ko parasti uzskatām par nīstamām nezālēm, piemēram, gārsas, nātres un pienenes. Mēs uzklausām šo informāciju, nopriecājamies, ka, redz, tādas lietas arī var ēst, un ar to viss parasti beidzas.
15.mai 2010
Labi pazīstamajam garšaugam bazilikam ir pikanta, patīkama garša un smarža. Tas asociējas ar piparu, krustnagliņu un piparmētru aromātu.
11.mai 2010
Pārtikas un veterinārais dienests ir uzdevis izņemt no tirdzniecības vairākas Indijas izcelsmes vīnogu partijas, jo laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka tās piesārņotas ar pesticīdu - hlormekvātu, kas ir toksiska ķīmiska viela un ir atļauta Indijā vīnogu apstrādei, taču nav atļauta Eiropas Savienībā.
8.mai 2010
Kefīrs ir skābpiena produkts, kas atšķiras no citiem šāda veida produktiem ar unikālu baktēriju un sēnīšu daudzumu, kas ir tā sastāvā.
4.mai 2010
Griķi ir ne vien garšīgi, bet arī vērtīgi putraimi, kurus var nopirkt veselos graudos, šķeltus un kā vārāmās griķu pārslas. Tos uzskata par vienu no labākajiem diētiskajiem produktiem. Salīdzinājumā ar citiem putraimiem griķos ir mazāk ogļhidrātu, daudz aminoskābju, taču galvenais – griķi ir bagāts dzelzs avots.
24.apr 2010
"Man ēšanas ritms un intensitāte ir atkarīga no aizņemtības un garastāvokļa. Nesen biju lauku mājās, kur darbs dzina darbu, tāpēc ēšana nebija prātā. Kad esmu viens, neko lielu negribas gatavot, bet mani paradumi mainās, esot kopā ar otru pusīti," sevi kā ēdēju raksturo Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs.
21.apr 2010
Jau zināms, ka ēdienkartē katru dienu būtu jāiekļauj dārzeņi, taču var izmantot ne tikai svaigus, bet arī sautētus dārzeņus. Dārzeņu sautēšana ir interesants process, jo tos var sautēt ne tikai ūdenī, bet arī buljonā, mērcē, vīnā vai alū.
10.apr 2010
Siļķe ir viena no populārākajām aukstajām uzkodām ikdienā, un arī svētku galdā sālītas siļķes gabaliņi kopā ar sīpolu nav retums. Un kur vēl vienkāršākais variants, kā pagatavot pusdienas – izvārīt kartupeļus, ko pasniedz kopā ar biezpienu un gabaliņu siļķes.
4.apr 2010
"Man patīk gatavot ēst, izdomāt jaunas ēdiena versijas, eksperimentēt ar garšu un konsistenci," atklāj LNT raidījumu vadītāja Liene Zostiņa. Viens no jaunākajiem pienesumiem Lienes kulinārajā prasmē esot vēja kūkas un... ķīselis.
3.apr 2010
Liels daudzums cieti vārītu olu pašlaik pieder pie lietas jebkurā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi karojušas, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku.
25.mar 2010
Greipfrūtos ir C vitamīns, apmēram tikpat daudz cik apelsīnos – 50 mg 100 gramos. Sastāvā ir antioksidanti, arī C vitamīns savā ziņā ir antioksidants. Ņemot vērā specifisko rūgtumu, tas nav auglis, ko ikdienā plaši ēd, bet kādreiz to var izmantot, ja garšo. Var izspiest arī sulu.
20.mar 2010
Ja jums garšo kefīrs, paniņas, rūgušpiens un jogurts, jūs noteikti protat novērtēt arī rjaženku. Citu skābpiena produktu vidū tā izceļas ar ļoti maigu garšu un jauku krēmkrāsas toni, ko rjaženka ieguvusi tāpēc, ka ir gatavota no karsēta piena.
19.mar 2010
"Ēst gatavošana nav mana stihija, bet, tā kā man ir ģimene un trīs bērni, nevaru ignorēt šo dzīves pusi," atzīst māksliniece Anitra Bērziņa dienu pirms savu darbu izstādes atklāšanas galerijā GlobalArtRoom.com. Tās nosaukums "Kāpostu un atmiņu lauki" mudina domāt, ka ar šo dārzeni gleznotājai varētu būt arī kādas kulināras "attiecības".
18.mar 2010
Dažādi krāsaini, akurāti sagriezti un saldēti dārzeņi ir ātri pagatavojami, garšīgi un veselīgi gan zupā, gan sautējumā. Iegādājoties saldētu dārzeņu maisījumu, ekonomējam laiku, jo dārzeņi nav jāmazgā, jātīra un jāgriež.
13.mar 2010
Vajadzētu reiz saņemties un, veikalā izvēloties pārtikas produktus, atlicināt brīdi, lai izlasītu, kas rakstīts uz iesaiņojuma. Gadās, ka sākot lasīt šo informāciju, roka pati sniedzas, lai noliktu atpakaļ plauktā no skata tik kārdinošo fasēto kūpinājumu, desu vai paciņu ar našķiem.
10.mar 2010
Ziemas otrajā pusē reizēm ir tāda smagnēja, piesārņota sajūta organismā. Lietpratēji saka – tas ir tāpēc, ka pa ziemu lietojam daudz vairāk dažādu pārtikas koncentrātu un konservu un tā uzņemam par daudz dažādu pārtikas piedevu, tā saukto E vielu.
8.mar 2010
"Kas raksturo labu pavāru? Pirmām kārtām ir jāmīl savs darbs, jātiecas pēc izaicinājumiem un atklāsmēm, kā arī jābūt ārkārtīgi pacietīgam, atbildīgam un uzņēmīgam," uzskaita viesnīcas Bergs restorāna šefpavārs Kaspars Jansons.
7.mar 2010
Dateles ir zināmas kā viens no senākajiem augļu veidiem, un arī tagad tās ir populāras ar savu maigo, saldo garšu un unikālajām īpašībām.
24.feb 2010
Pavasaris atnāks tad, kad tas atnāks, bet reizēm kļūst mazliet skumji, ka nav mūsu spēkos pasteidzināt gadalaiku miju.
20.feb 2010
"Kaut, dodoties uz konkursa norises vietu, primārais nav vis ēšana, bet veiksmīga mūsu valsts pārstāvja starta nodrošināšana, šādi tādi kulināri piedzīvojumi mums ir bijuši," atzīst Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško.
18.feb 2010
Itālijas valsts televīzija ir slēgusi kādu pavārmākslas raidījumu, kura vadītājs bija slavējis no kaķa gaļas gatavotu sautējumu.