Zinātnieki ir nosaukuši "sliktāko" laiku vakariņām: kad nevar ēst

© Gints Ivuškāns/ F64

Zinātnieki noskaidrojuši, cikos vajadzētu vakariņot, lai izvairītos no nopietnām veselības problēmām.

Cilvēkiem, kuri ēd pēc pulksten 21:00, ir paaugstināts insulta un sirdslēkmes risks, liecina Parīzes universitātes zinātnieku veiktais pētījums.

Žurnāls Nature Communications publicēja pētījumu, kas ilga septiņus gadus un kurā piedalījās 100 tūkstoši cilvēku. Katrs no pētījuma dalībniekiem fiksēja vakariņu ēšanas laiku, un zinātnieki novēroja, kā tas ietekmē sirds un asinsvadu slimību risku.

Septiņu gadu laikā trešā daļa cilvēku ēda pēc pulksten 21:00, bet vēl viena trešdaļa ēda vakariņas pirms pulksten 20:00. Pēc zinātnieku secimājumiem, pētījuma laikā 2 tūkstošiem cilvēku radās problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu, tostarp insultu un sirdslēkmi.

Zinātnieki uzsvēra, ka tiem, kas ēda pēc pulksten 21:00, insulta risks palielinājās par 28%. Pētnieki ir noskaidrojuši, ka novēlota pārtikas gremošana paaugstina asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs. Augstāks asinsspiediens vakarā var sabojāt asinsvadus, palielinot insulta vai sirdslēkmes risku.

Daktere Dana Koena ir izskaitļojusi labāko vakariņu laiku - ideālais laiks pēdējai ēdienreizei ir no 17 līdz 19.

Dzīvesstils

Drēgnajā rudenī un aukstajā ziemā daudzi dzer siltas tējas, lai ne tikai sasildītos, bet arī uzlabotu veselību. Eksperti atklāj, kurš tējas veids ir visveselīgākais un var sniegt vislielāko labumu veselībai, raksta "USA Today".

Svarīgākais