Pētnieks Dens Buteners, apceļojot valstis, kurās ir daudz ilgdzīvotāju, vēlējies uzzināt, ko ēd šo valstu iedzīvotāji, lai varētu nodzīvot līdz simts gadiem.
Viņš viesojies vairākās vietās Japānā, Kostarikā, Grieķijā un Itālijā un pētījis ēdiena kultūru šajās valstīs.
Tāpat pētnieks aptaujājis desmitem dietologu un zinātnieku visā pasaulē par to, kas ir jāēd, lai dzīvotu ilgi un veselīgi, tajā pašā laikā rūpējoties par apkārtējo vidi.
Kā izrādās, no desmit labākajiem ieteicamajiem produktiem vairāk nekā puse ir pākšaugi. Uzturā noteikti ieteicams iekļaut pupas, lēcas, sojas pupas, turku zirņus un melnās pupiņas.
Interesanti, ka 2004.gadā veikts pētījums, kurā piedalījās cilvēki no dažādām pasaules kultūrām, kas vecāki par 70 gadiem, atklāja, ka vismaz divas ēdamkarotes pākšaugu, ko cilvēks apēd dienā, samazina nāves risku par 8%.
Tāpat pākšaugi stiprina imunitāti, tie ir viegli izaudzējami, tos ilgi var uzglabāt.