VESELĪBA: Patiesi vērtīgā spirulīna

© Publicitātes foto

Jūs jau zināt, ka arī veselīga uztura jomā ir sava mode: laiku pa laikam te viens, te cits produkts tiek pasludināts par īpaši vērtīgu, bet jau nākamajā sezonā topā nonāk kāds cits. Savukārt spirulīna veselīgu produktu sarakstā iekarojusi paliekošas pozīcijas. Vēl pirms gadiem desmit spirulīnas nosaukums vairumam Latvijas iedzīvotāju neizteica gandrīz neko. Vēlāk, arvien biežāk ievērojot šo sastāvdaļu dažādos veselību veicinošos produktos, patērētāji sāka par to interesēties vairāk, un tagad jau daudzi zina, ka spirulīna ir zilzaļa siltūdeņu mikroaļģe, kas izcili bagāta ar vērtīgām uzturvielām. Savu nosaukumu tā ieguvusi, pateicoties spirālveida formai. Reizēm spirulīna tiek dēvēta par nākotnes produktu un zaļo zeltu.

«Pēdējā laikā par spirulīnu pieejams daudz informācijas. Šā produkta patēriņš pasaulē ik gadu pieaug gandrīz par 30%,» saka ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs. «Gan ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, gan Pasaules Veselības organizācija ir atzinušas spirulīnu par augstvērtīgu uzturproduktu (angļu valodā tiek lietots apzīmējums superfood), kas var dot neaizstājamu ieguldījumu cīņā ar badu un ir piemērots rezervju veidošanai ārkārtas gadījumiem, jo tas ļoti koncentrētā veidā satur daudzas svarīgas uzturvielas.»

Sena vēsture

Spirulīna tiek uzskatīta par vienu no senākajām dzīvības formām uz Zemes, kas pastāvējusi miljardiem gadu, dodot savu ieguldījumu skābekļa ražošanā, kam pateicoties vēlāk varēja attīstīties citas dzīvības formas. Šī ūdensauga izmantošanas vēsture ir ļoti sena. Meksikas vidienē savvaļas spirulīna plaši tika izmantota uzturā. Tenočtitlanas acteku valdniekam Montesumam esot ļoti garšojušas zivis, kuras speciāli skrējēji viņam piegādājuši no līča, kas atradies gandrīz 200 kilometru attālumā. Spēku un izturību viņiem nodrošinājis līdzpaņemtais spirulīnas pulveris, kas lietojams, sajaucot ar ūdeni. Spāņu konkistadori atstājuši rakstiskas liecības par to, ka Dienvidamerikas iedzīvotāji lieto uzturā zili zaļus plāceņus, ko dēvē par tekuitbatli. Arī Āfrikā, pie Čadas ezera, spirulīna ir ļoti cienīta un kalpo par galveno olbaltumvielu avotu.

«Spirulīna sastopama ūdeņos, kur minimālā temperatūra ir +24 grādi,» stāsta K. Ivanovs. «Āfrikas valstu iedzīvotāji pazīst un lieto šo produktu jau gadsimtiem ilgi. Gatavojot to tradicionālajā veidā, aļģes tiek sažāvētas plāksnēs turpat krastā, smiltīs izveidotās iedobēs. Tālā ceļā vai skrējienā viņi nēsājuši līdzi mazus maisiņus ar šādām kaltētām aļģēm un, jūtot nogurumu un izsalkumu, sajaukuši tās ar ūdeni, lai varētu ātri iestiprināties un atgūt spēkus. Kopš seniem laikiem spirulīnu izmanto arī skaistumkopšanā – sejas un matu maskām, ķermeņa ietinumiem u.c. Šīs aļģes ir ļoti ātraudzīgas. Ražotnēs spirulīnu kultivē speciālos grāvjos, žāvēšanas procesā tā zaudē daudz šķidruma, bet vērtīgās uzturvielas saglabājas.»

Kādēļ ieteicami spirulīnas produkti

Apstākļos, kad nebija iespējams sagādāt citu uzturu, cilvēki atklāja, ka ilgu laiku var pārtikt tikai no spirulīnas un ūdens, kas kopā nodrošina gandrīz visas nepieciešamās uzturvielas, turklāt sniedz arī sāta sajūtu. Mūsdienās šo spirulīnas īpašību izmanto cilvēki, kuriem jācīnās ar lieko svaru. Kaltētā spirulīnā ir vairāk olbaltumvielu nekā gaļā, bet tām līdzi nenāk holesterīns. Atšķirībā no daudzām citām aļģēm spirulīnai nav biezas šūnu sieniņas, tāpēc tā organismam ir viegli sagremojama. Spirulīna ir arī dzelzs avots. Dzelzs organismā nodrošina skābekļa transportu uz audiem un ogļskābās gāzes transportu projām no audiem. Saistoties ar olbaltumu, dzelzs eritrocītos veido hemoglobīnu – vielu, kas skābekli no plaušām nogādā organisma šūnās un arī piešķir asinīm sarkano krāsu. Lai dzelzs tiktu pilnvērtīgi uzņemta organismā, piedevām vajadzīgs cinks, B grupas vitamīni un citas vielas – arī tās atrodamas spirulīnā. Daudzi cilvēki lieto uzturā spirulīnas produktus arī imunitātes stiprināšanai.

Spirulina Silvaslim

«Tā kā dzīvojam klimatā, kur spirulīna neaug, arī informācija par to ne visus vēl ir sasniegusi,» saka K. Ivanovs. «Latvijas ūdeņiem raksturīgas citas aļģes, piemēram, hlorellas, kuras dažviet arī tiek speciāli audzētas. Katrai piemīt savas priekšrocības, un ir ražotāji, kuri izvēlas kombinēt šīs aļģes vienā produktā, pievienojot vēl citas sastāvdaļas. Lotos pharma produktā, kam esam devuši nosaukumu Spirulina Silvaslim, izvēlējāmies iekļaut tikai tīru, izžāvētu un pulverī samaltu spirulīnu. Izejvielu piegādātājs ir Spānijas ražotājs ar labu reputāciju, viens no lielākajiem šajā nozarē. Ir ļoti svarīgi, lai aļģes būtu audzētas tīrā, kontrolētā vidē, kur nav piesārņojuma. Kā liecina nosaukums, šo produktu galvenokārt adresējam tiem patērētājiem, kuriem aktuāla ir cīņa ar lieko svaru. Apēdot nelielu daudzumu spirulīnas pulvera, koncentrētā veidā var uzņemt bagātīgu uzturvielu klāstu. Daudzi ievēro dažādas diētas, arī tādas, kas cenšas izskaust no ēdienkartes vienu vai otru pārtikas produktu vai veselas lielas uzturvielu grupas. Bet, šādi rīkojoties, ārpus ēdienkartes bieži vien paliek arī tās uzturvielas, kas organismam ir vajadzīgas. Pirmais palīgs šādā situācijā varētu būt spirulīnas produkti, kas papildus sniedz trūkstošās vielas. Par spirulīnas pulveri ir vērts atcerēties arī tajos brīžos, kad vietējos lauksaimniecības produktos samazinās vērtīgo uzturvielu daudzums, sevišķi vēlā rudenī, ziemā un pavasarī. Daudzi cilvēki, sākoties aukstākai sezonai, raugās pēc vitamīnu kompleksa un jautā, vai spirulīna var aizvietot vitamīnus. Jā un nē. Noteikti daļu no vitamīniem spirulīnas produkti var aizvietot, tomēr jāizanalizē katra konkrēta cilvēka situācija, ņemot vērā viņa organisma vajadzības, uztura paradumus un citus faktorus, lai visu varētu veiksmīgi sabalansēt.»

Spirulīnas produktu lietošana

«Spirulīnas produktus ražo dažādās formās – plāksnītēs, tabletēs, kapsulās un vienkārši pulverī, tīrā veidā vai apvienojumā ar citām sastāvdaļām,» informē ārsts. «Te nu katram lietotājam pašam jālemj, kāda forma viņam šķiet piemērotāka. Pulvera priekšrocība ir iespēja dozēt to pēc vajadzības un arī piejaukt citiem pārtikas produktiem, lai panāktu vēlamo garšu. Pēc lietošanas vienmēr jāatceras pulvera kārbu kārtīgi aizvākot, jo tas ir higroskopisks. Ja iesaiņojums nav labi noslēgts, ap vāciņu veidojas zaļš «mākonītis». Par to, cik daudz spirulīnas pulvera dienā vajadzētu apēst, vislabāk būtu individuāli konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Uzturošā deva ir 2–5 grami, bet bieži sastopam arī ieteikumu uzņemt līdz 10 gramiem dienā vai pat vēl vairāk. Tablešu formā tā būtu vesela sauja, bet attiecīgu pulvera daudzumu var, piemēram, iejaukt jogurtā vai lietot kopā ar kādu šķiedrvielu produktu. Spirulīnas pulveri var dot arī bērniem. Piesardzība jāievēro tiem cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret jūras produktu olbaltumvielām.»

Spirulīnas sastāvā ir:

• 6 reizes vairāk olbaltumvielu nekā olās, 8 neaizstājamās aminoskābes un 10 citas aminoskābes

• 50 reizes vairāk dzelzs nekā spinātos

• 7 reizes vairāk kalcija nekā pienā

• 10 reizes vairāk kālija nekā banānos

• daudzveidīgs antioksidantu saturs

• augsts B12 vitamīna saturs

• arī citi B grupas vitamīni, karotinoīdi, D, E un K vitamīns, jods, hroms, varš, magnijs, selēns, cinks

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais