TOP 5 mīti par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā

© Saulius Žiūra, F64 Photo Agency

2.lapa

2. mīts. Augļi un dārzeņi ziemā ir zaudējuši visas vērtīgās vielas.

Augļi un dārzeņi savu uzturvērtību, protams, pakāpeniski zaudē, tālab svarīgi ēdienkartē vienmēr iekļaut sezonas produktus, tomēr jāatceras - augļi un dārzeņi uzturvielas nezaudē pilnībā. Ir vielas, kas noārdās ātrāk, ir tādas, kas uzglabājas ilgāk, taču pat vairākus mēnešus pēc novākšanas dārzeņi vēl arvien būs vieni no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem un noteikti saturēs daudz vairāk šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu nekā pārstrādātie gaļas produkti, saldumi vai čipsi.

Lai augļos un dārzeņos saglabātos pēc iespējas vairāk vērtīgo vielu, ir svarīgi nodrošināt produktiem labus glabāšanas apstākļus - uzturvielas ātrāk noārdās gaismas, temperatūras, skābekļa, ietekmē, tāpēc šos produktus vēlams uzglabāt sausā un vēsā vietā. Ja mājās nav pagraba, veikalā nopirktos augļus un dārzeņus vēlams glabāt ledusskapī, taču pirms tam tos nevajag mazgāt. Daudziem produktiem, sevišķi augļiem uz mizas dabiski veidojas plāna vaska aizsargkārtiņa, kas nodrošina labāku produkta glabāšanu, un, ja augļus nomazgā, tiek noberzta arī šī aizsargkārta, tāpēc produkti sāks bojāties ātrāk. Augļus un dārzeņus jāmazgā pirms gatavošanas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais