TOP 5 mīti par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā

© Saulius Žiūra, F64 Photo Agency

3.lapa

3. mīts. Vitamīni un minerālvielas ziemā jāuzņem papildus, jo augļi un dārzeņi tos nespēj nodrošināt.

Augļi un dārzeņi ziemas periodā ir viens no svarīgākajiem uzturvielu avotiem, kas satur ļoti daudz cilvēka organismam nepieciešamo vielu. Daudzi dārzeņi ir nozīmīgs vitamīnu avots - ar dārzeņiem mēs varam uzņemt cilvēka imunitātei un hormonālai sistēmai vērtīgo C vitamīnu, kas ir paprikā, spinātos, galviņkāpostos, kartupeļos. Protams, plaši pazīstami produkti ar augstu C vitamīna koncentrāciju ir arī citrusaugļi, kaut tajos šī vitamīna ir krietni mazāk, nekā minētajos pašmāju dārzeņos. Burkāni ir būtisks beta-karotīna avots - tas mūsu organismā pārveidojas par redzei nepieciešamo A vitamīnu. Zaļajos dārzeņos - pētersīļu lapās, spinātos, salātos, kāpostos ir daudz K vitamīna un folskābes, tie satur arī dzelzi. Brokoļi un virziņkāposti satur kalciju. Augu valsts produktu iekļaušana ēdienkartē ir būtiskākais veids, kā nodrošināt organismu ar kāliju, magniju, mangānu, kā arī organismam nepieciešamajām šķiedrvielām. Kvalitatīvi, labi pagatavoti augļi un dārzeņi spēj nodrošināt pilnvērtīgu, veselīgu un uzturvielām bagātu maltīti visos gadalaikos.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.