Noskaidro, kas tavā virtuvē ir lielākie mikrobu perēkļi

© depositphotos.com

11.lapa

Un visbeidzot - rokas

Tie ir divi patogēno mikroorganismu avoti, kurus mēs augu dienu nēsājam līdzi, pārnesot mikrobus no darba, skolas, sporta kluba, veikala, sabiedriskā transporta, poliklīnikas... Tādēļ neaizmirsīsim rokas kārtīgi nomazgāt pēc iespējas biežāk, jo sevišķi - darbojoties virtuvē. Vēlamais roku mazgāšanas ilgums ir 15 sekundes, bet ideālais - 30 sekundes. Lielākā daļa cilvēku roku mazgāšanai diemžēl velta mazāk nekā 10 sekundes. Daudzi mazgā rokas tikai ar ūdeni, tomēr, mazgājot rokas ar ziepēm, tās tiek attīrītas no mikrobiem daudz labāk. Visvairāk mikrobu sakrājas uz pirkstu galiem un zem nagiem, turklāt visnetīrākais ir īkšķis, jo ir gandrīz neiespējami kaut ko satvert, neizmantojot īkšķi. Taču tieši īkšķi cilvēki visbiežāk aizmirst kārtīgi nomazgāt. Par īstu mikrobu perēkli laika gaitā var kļūt mākslīgie nagi un ilgnoturīgie nagu pārklājumi, jo tajos ir acīm nemanāmas mikroplaisas.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais