Mēs laikam gan būtu pārsteigti, ja varētu ik dienu ielūkoties savā asiņu plūsmā un paskatīties, cik tur ir toksīnu, kas bojā aknas. Toksīni ir visapkārt: tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļos, zālēs, lauksaimniecības ķimikālijās.
Dzērvenes var lasīt joprojām. Ja purvā būs kaut kas atlicis, pēc tām varēs doties pat pavasarī. Bet visbiežāk ceļš pēc dzērvenēm ved uz tirgu vai veikalu, kur nopērkamas gan savvaļā, gan audzētavās ievāktās ogas.
Stāsta, ka reiz senos laikos kāds ķīniešu zinātnieks noslīcis upē un, lai viņu varētu izvilkt, vispirms nācies novērst rijīgo zivju uzmanību. Pa rokai gadījušies tikai kāposti un rīsi, tāpēc mācekļi tinuši rīsus kāpostu lapās un metuši ūdenī. Tad ienācis prātā sagatavotos tīstokļus nomēģināt pašam, un atklājies, ka tie ir garšīgi.
Baraviku laiks šogad bija īss, taču dāsns, tāpēc daudziem laimējās salasīt bekas ne tikai tūlītējai maltītei, bet arī sagatavot krājumus ziemai – sakaltēt, sasaldēt, iekonservēt.
Daba pret sievietēm nav vienādi dāsna: vienai tā atvēlējusi pārāk mazas krūtis, citai – pārāk lielas. Ķermenim dara pāri arī laiks un gravitācija – šie divi spēki velk uz leju visu, ko vien var, un krūtis nav izņēmums; savu iespaidu atstāj arī svara izmaiņas, grūtniecība, bērnu zīdīšana.
Rudenī, tāpat kā pavasarī, cilvēki biežāk cieš no muguras sāpēm. Mainīgajos laika apstākļos ne vienmēr spējam piemēroti apģērbties, tāpēc reizēm salstam, reizēm sakarstam, sasvīstam un vējš dara savu.
Brokastīs putra? Ne katrs ēdājs uztver šo ziņu ar prieku. Taču tur vainīga nevis pati putra, bet gan vienveidīga attieksme un izdomas trūkums, putru gatavojot. Padomāsim, kā ikdienišķo ēdienu "uzpucēt", lai tas garšotu lieliem un maziem.
"Iedzimtās slimības ir diezgan retas, tāpēc gēnu testi nepieciešami salīdzinoši šauram cilvēku lokam, tomēr netrūkst gadījumu, kad šīs analīzes ir ļoti vajadzīgas," stāsta laboratorijas GenEra direktors molekulārbiologs Juris Šteinbergs.
Ābolam pieder gan pasaulē populārākā, gan vissenākā kultivētā augļa tituls. Gadā uz mūsu planētas novāc vairāk nekā 50 miljonus tonnu ābolu, ko ražo apmēram 75 000 šķirņu ābeles. Augļi iepriecina ar lielu krāsu un garšu dažādību, tie piemēroti svaigam patēriņam, kulinārijas vajadzībām, sidra gatavošanai.
Mazliet līdzīgi sīpoliem, mazliet ķiplokiem, tikai maigāki – tā bieži raksturo puravus. Patiešām, tos kā kompromisa variantu bieži izvēlas cilvēki, kuriem sīpoli un ķiploki šķiet pārāk asi.
Cik labi būtu, ja gadalaiku maiņa notiktu līgani un pakāpeniski, ļaujot mums pierast un sagatavoties. Taču dzīvojam klimatā, kur laika apstākļi ir svārstīgi un untumaini, tāpēc izplatītas ir saaukstēšanās slimības.
Mēdz teikt, ka sāpes ir organisma signāls: uzmanību, kaut kas nav kārtībā! Ļoti spēcīgs signāls, jo statistika rāda, ka 80–85% gadījumu tieši sāpes ir tās, kas liek cilvēkiem doties pie ārsta.
Vafeļu cepšana elektriskajā pannā reiz bija viens no pirmajiem darbiņiem, ko pamatskolas vecuma meitenes apguva mājās vai skolā. Vafeles lieliski noderēja dzimšanas dienas cienastam, klases vakaram vai līdzņemšanai pārgājienā. Ar laiku mode mainījās, bet kāpēc gan tā nevarētu apmest jaunu loku, lai atkal atgrieztos pie vafeļu cepšanas?
Tomātu konservēšana bieži šķiet sarežģīta un darbietilpīga. Diez vai ir daudz cilvēku, kuri speciāli pērk tomātus, lai no tiem gatavotu krājumus ziemai.
Svaigo dārzeņu pārpilnība laukā, dobē, tirgū un veikalā. Bet vai arī tavā šķīvī? Šobrīd ir tikai mazliet jāpacenšas, lai nodrošinātu ēdienkartē veselīgu daudzveidību.
Garšu dažādība nekad nevar būt pārāk liela. Ne velti cilvēki allaž interesējušies par garšaugiem, un dažs labs tirgonis jau sensenos laikos sapelnījis lielas bagātības, tos vedot pircējiem no tuvienes un tālienes. Ja jums patīk izmēģināt jaunus aromātus, tad droši vien esat sev jau atklājuši arī kaperus. Ja ne – meklējiet tos veikalu plauktos.