Ilze Zonne / Autori

26.nov 2010
Ārsti visā pasaulē arvien biežāk nosūta pacientus uz gēnu testiem. Viena no vietām, kur tos var veikt Latvijā, ir laboratorija GenEra.
20.nov 2010
Mēs laikam gan būtu pārsteigti, ja varētu ik dienu ielūkoties savā asiņu plūsmā un paskatīties, cik tur ir toksīnu, kas bojā aknas. Toksīni ir visapkārt: tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļos, zālēs, lauksaimniecības ķimikālijās.
13.nov 2010
Dzērvenes var lasīt joprojām. Ja purvā būs kaut kas atlicis, pēc tām varēs doties pat pavasarī. Bet visbiežāk ceļš pēc dzērvenēm ved uz tirgu vai veikalu, kur nopērkamas gan savvaļā, gan audzētavās ievāktās ogas.
6.nov 2010
Stāsta, ka reiz senos laikos kāds ķīniešu zinātnieks noslīcis upē un, lai viņu varētu izvilkt, vispirms nācies novērst rijīgo zivju uzmanību. Pa rokai gadījušies tikai kāposti un rīsi, tāpēc mācekļi tinuši rīsus kāpostu lapās un metuši ūdenī. Tad ienācis prātā sagatavotos tīstokļus nomēģināt pašam, un atklājies, ka tie ir garšīgi.
4.nov 2010
Baraviku laiks šogad bija īss, taču dāsns, tāpēc daudziem laimējās salasīt bekas ne tikai tūlītējai maltītei, bet arī sagatavot krājumus ziemai – sakaltēt, sasaldēt, iekonservēt.
1.nov 2010
Daba pret sievietēm nav vienādi dāsna: vienai tā atvēlējusi pārāk mazas krūtis, citai – pārāk lielas. Ķermenim dara pāri arī laiks un gravitācija – šie divi spēki velk uz leju visu, ko vien var, un krūtis nav izņēmums; savu iespaidu atstāj arī svara izmaiņas, grūtniecība, bērnu zīdīšana.
1.nov 2010
Rudenī, tāpat kā pavasarī, cilvēki biežāk cieš no muguras sāpēm. Mainīgajos laika apstākļos ne vienmēr spējam piemēroti apģērbties, tāpēc reizēm salstam, reizēm sakarstam, sasvīstam un vējš dara savu.
28.okt 2010
Brokastīs putra? Ne katrs ēdājs uztver šo ziņu ar prieku. Taču tur vainīga nevis pati putra, bet gan vienveidīga attieksme un izdomas trūkums, putru gatavojot. Padomāsim, kā ikdienišķo ēdienu "uzpucēt", lai tas garšotu lieliem un maziem.
28.okt 2010
"Iedzimtās slimības ir diezgan retas, tāpēc gēnu testi nepieciešami salīdzinoši šauram cilvēku lokam, tomēr netrūkst gadījumu, kad šīs analīzes ir ļoti vajadzīgas," stāsta laboratorijas GenEra direktors molekulārbiologs Juris Šteinbergs.
23.okt 2010
Vai jūtat, ka atkal pienācis laiks, kad doma par rosīšanos virtuvē vairs nešķiet kaitinoša un gribas atkal būt tuvāk pavardam, siltumam un mājīgumam?
16.okt 2010
Ābolam pieder gan pasaulē populārākā, gan vissenākā kultivētā augļa tituls. Gadā uz mūsu planētas novāc vairāk nekā 50 miljonus tonnu ābolu, ko ražo apmēram 75 000 šķirņu ābeles. Augļi iepriecina ar lielu krāsu un garšu dažādību, tie piemēroti svaigam patēriņam, kulinārijas vajadzībām, sidra gatavošanai.
2.okt 2010
Mazliet līdzīgi sīpoliem, mazliet ķiplokiem, tikai maigāki – tā bieži raksturo puravus. Patiešām, tos kā kompromisa variantu bieži izvēlas cilvēki, kuriem sīpoli un ķiploki šķiet pārāk asi.
27.sep 2010
Cik labi būtu, ja gadalaiku maiņa notiktu līgani un pakāpeniski, ļaujot mums pierast un sagatavoties. Taču dzīvojam klimatā, kur laika apstākļi ir svārstīgi un untumaini, tāpēc izplatītas ir saaukstēšanās slimības.
23.sep 2010
Lai kā gribētos vēl padzīvot vasarīgās noskaņās, termometra stabiņš no rītiem rāda vairs tikai dažus grādus virs nulles.
11.sep 2010
Aizvadītas pirmās skolas nedēļas, un skolēns jaunajā statusā jau paguvis piedzīvot pirmos priekus un bēdas.
8.sep 2010
Mēdz teikt, ka sāpes ir organisma signāls: uzmanību, kaut kas nav kārtībā! Ļoti spēcīgs signāls, jo statistika rāda, ka 80–85% gadījumu tieši sāpes ir tās, kas liek cilvēkiem doties pie ārsta.
4.sep 2010
Vafeļu cepšana elektriskajā pannā reiz bija viens no pirmajiem darbiņiem, ko pamatskolas vecuma meitenes apguva mājās vai skolā. Vafeles lieliski noderēja dzimšanas dienas cienastam, klases vakaram vai līdzņemšanai pārgājienā. Ar laiku mode mainījās, bet kāpēc gan tā nevarētu apmest jaunu loku, lai atkal atgrieztos pie vafeļu cepšanas?
28.aug 2010
Tomātu konservēšana bieži šķiet sarežģīta un darbietilpīga. Diez vai ir daudz cilvēku, kuri speciāli pērk tomātus, lai no tiem gatavotu krājumus ziemai.
25.aug 2010
Svaigo dārzeņu pārpilnība laukā, dobē, tirgū un veikalā. Bet vai arī tavā šķīvī? Šobrīd ir tikai mazliet jāpacenšas, lai nodrošinātu ēdienkartē veselīgu daudzveidību.
25.aug 2010
Tuvojas pirmā skolas diena – svētki, ko pavada arī satraukums, jo mācību gada sākums allaž nes pārmaiņas skolēniem un viņu ģimenēm.
14.aug 2010
Garšu dažādība nekad nevar būt pārāk liela. Ne velti cilvēki allaž interesējušies par garšaugiem, un dažs labs tirgonis jau sensenos laikos sapelnījis lielas bagātības, tos vedot pircējiem no tuvienes un tālienes. Ja jums patīk izmēģināt jaunus aromātus, tad droši vien esat sev jau atklājuši arī kaperus. Ja ne – meklējiet tos veikalu plauktos.
6.aug 2010
Lai gan pasaulē ir svarīgākas lietas, ko pētīt, būtu interesanti uzzināt, kurš pirmais reiz atveda uz Latviju saulē kaltētus tomātus.