Gar­šas ro­ken­rols uz šķīv­ja

Fir­mas ēdiens Bru­ģis © Felikss Sitņikovs

Lat­vi­jas 1. rok­ka­fej­nī­cā Lie­pā­jā ir ēdie­ni vi­sām gau­mēm. Šeit pa­bro­kas­tot un pa­pus­die­not nāk gan stu­den­ti, pen­si­onā­ri, gan ve­cā­ki ar bēr­niem, un kat­ram ir ko iz­vē­lē­ties. Ja no­sau­ku­mā ie­tverts vārds rok­ka­fej­nī­ca, tad arī ēdie­nu no­sau­ku­miem jā­būt ar mū­zi­ku, teic ka­fej­nī­cas šef­pa­vā­re Ru­dī­te Eih­val­de un uz­skai­ta - ot­rais ēdiens Dzī­ve kā ro­ken­rols, pi­ca Zī­lī­te, Ro­ke­ra kar­bo­nā­de, Cep­tais ruk­sis, Lie­pā­jas plek­ste, pi­ca Ri­po­ja ak­mens, pi­ca Rie­tu­mu ra­di­o. Ru­dī­te pie­dā­vā se­šu ie­cie­nī­tā­ko ēdie­nu re­cep­tes. Pie­tie­ka­mi vien­kār­šas, lai tās mā­jās va­rē­tu pa­ga­ta­vot katrs.

Fir­mas ēdiens Bru­ģis

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

5 za­ļi šķē­lēs sa­griez­ti kar­tu­pe­ļi,

ap­mē­ram 150 g cū­kas fi­le­jas,

garš­vie­las - sāls un pi­pa­ri,

ne­daudz šam­pin­jo­nu,

sal­dais krē­jums,

so­jas mēr­ce.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fri­te­rī cep šķē­lēs sa­griez­tos kar­tu­pe­ļus, līdz tie kļūst zel­tai­ni brū­ni. Iz­kla­pē cū­kas fi­le­ju, uz­ber sā­li un pi­pa­rus un liek uz pan­nas cep­ties. Kad fi­le­ja ap­ce­pu­sies, liek klāt ap­cep­tus šam­pin­jo­nus un pār­lej ar sal­do krē­ju­mu. Sau­tē uz lē­nas uguns, pie­le­jot so­jas mēr­ci. De­ko­rē ar se­zo­nas dār­ze­ņiem - sa­lā­tu la­pu, to­mā­tiem un bur­kā­niem.

Vis­tas ra­gū

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

vis­tas fi­le­ja (130-140 g),

100 g sald­ētu kar­tu­pe­ļu,

60 g Ķī­nas kā­pos­ta,

60 g gur­ķa šķē­lī­šu,

to­māts,

50 g eļ­ļas,

garš­vie­las - sāls, pi­pa­ri, za­ļu­mi,

sal­dais krē­jums.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fri­te­rī cep sald­ētus kar­tu­pe­ļus, līdz tie ap­ce­pu­šies zel­tai­ni brū­ni. Vis­tas fi­le­ju cep uz pan­nas, liek klāt sā­li, pi­pa­rus un sal­do krē­ju­mu. Sau­tē uz lē­nas uguns, līdz viss sa­vā­rī­jies vien­da­bī­gā ma­sā. Pie­liek ba­zi­li­ku un no­ņem no uguns. Šim ēdie­nam ir īpašs iz­kār­to­jums. Ap­kārt liek Ķī­nas kā­pos­tu, šķē­lēs sa­griez­tu gur­ķi, to­mā­ta dai­vi­ņas un pār­lej ar za­ļu­mu eļ­ļu. To ga­ta­vo tā: pa­ras­ta­jai eļ­ļai liek klāt za­ļu­mus, pē­ter­sī­ļus, ķip­lo­kus, sā­li un sa­blen­de­rē.

Pi­ca Zī­lī­te

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

200 g pi­cas mīk­las,

to­mā­tu mēr­ce,

50 g cū­kas šķiņ­ķa,

30 g kū­pi­nā­tas vis­tas,

bro­ko­lis,

2 uz pus­ēm sa­griez­ti ķir­šu to­mā­ti­ņi,

4 olīv­as.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: uz­kar­sē pie­nu ar rau­gu, pie­liek mil­tus, sā­li un cu­ku­ru. Iz­vei­do vien­da­bī­gu ma­su, ku­rai ļauj uz­rūgt. Mīk­lu sa­da­la pa pi­ku­čiem un iz­vel­tnē, iz­vei­do­jot apaļ­u for­mu, ku­ru no­klāj ar to­mā­tu mēr­ci, liek vir­sū cū­kas šķiņ­ķi, kū­pi­nā­tu vis­tu, bro­ko­li, ķir­šu to­mā­ti­ņus un olīv­as. Cep da­žas mi­nū­tes 250 grā­du tem­pe­ra­tū­rā.

La­pu sa­lā­ti ar Pa­rme­zā­na sie­ru

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

20 g Ķī­nas kā­pos­ta,

40 g sa­lā­tu la­pu,

2 uz pus­ēm sa­griez­ti ķir­šu to­mā­ti,

20 g sar­ka­nā sī­po­la,

15 g Pa­rme­zā­na sie­ra,

20 g zied­kā­pos­ta,

10 g bal­tmai­zes grauz­di­ņu.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: vi­su iz­kār­to uz šķīv­ja vai sa­jauc bļo­dā un pār­lej vai nu ar ķip­lo­ku mēr­ci, vai za­ļu­mu eļ­ļu, vai olīv­eļ­ļu. Šis ir ie­cie­nīts ēdiens ka­fej­nī­cā, nav trekns un ir krā­sains.

Bul­ci­ņas ar ba­nā­nu

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

pa­ras­tā rau­ga mīk­la,

ba­nā­ni,

ka­nē­lis,

pū­der­cu­kurs.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no mil­tiem, eļ­ļas, ūdens, cu­ku­ra un sāls ie­jauc mīk­lu un liek rau­dzē­ties. Kad tā ga­ta­va, vei­do rul­lī­šus, ie­ti­not iek­šā ba­nā­nus, ko pār­kai­sa ar ka­nē­li. Pēc tam ie­gū­to rul­lī­ti griež šķē­lēs tā, lai sa­nāk ma­zas ro­zī­tes. Cep zel­tai­ni brū­nas. Pār­kai­sa ar pū­der­cu­ku­ru.

Sal­dē­jums Man­de­ļu sniegs

SA­STĀV­DA­ĻAS (1 por­ci­jai):

1 l sal­dā krē­ju­ma Cas­tel­la,

20 olas,

1 ēdam­ka­ro­te cu­ku­ra,

man­de­les vai jeb­ku­ri ci­ti riek­sti, cik sirds kā­ro.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: sa­pu­to sal­do krē­ju­mu. Olas pu­to at­se­viš­ķi - bal­tu­mu un dzel­te­nu­mu. Gal­ve­nais - lai pie bal­tu­ma ne­bū­tu ne pi­lī­tes dzel­te­nu­ma. Dzel­te­nu­mu sa­pu­to ar cu­ku­ru, līdz tā kļūst di­vas rei­zes vai­rāk, bet olu bal­tu­mu sa­pu­to stin­grās pu­tās. Sa­pu­to­ta­jā pu­tu­krē­ju­mā liek man­de­les, pie­vie­no sa­pu­to­to olu dzel­te­nu­mu, pēc tam ie­ci­lā olu bal­tu­mu, vei­do­jot vien­da­bī­gu ma­su. Lej trau­ci­ņos un uz 24 stun­dām liek sald­ēta­vā. Pa­snie­dzot var pār­liet ar žā­vē­tu plūm­ju vai ci­tu mēr­ci.

Svarīgākais