Mākslas akadēmijas rektors Naumovs veido sienas gleznojumu glezniecības biennālē Itālijā

© publicitātes

No 11. līdz 15.septembrim Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors Aleksejs Naumovs radījis jaunu sienas gleznojumu XXIV Freskas glezniecības biennālē Itālijas pilsētā Docā.

 XXIV Freskas glezniecības biennālē kuratores Fabiolas Naldi vadībā šogad  jaunus sienas gleznojumus radīja pieci mākslinieki.Aleksejs Naumovs, kurš piedalīties biennālē aicināts jau otro reizi. Pirmā pieredze Docā gūta 1995.gadā, kad prof. Aleksejs Naumovs par biennāles ietvaros radīto darbu saņēma apbalvojumu - "Zelta grifu".

Sekojot ilggadējai tradīcijai, mākslinieki pie freskām strādā brīvā dabā, pilsētniekiem aktīvi iesaistoties un palīdzot darba tapšanas procesā. Jaunie gleznojumi tika oficiāli atklāti š.g. 14.septembrī.

Alekseja Naumova darbs skatāms uz ēkas mūra 20.septembra ielā 64 (via XX Settembre 64). Gleznojumā atainotajā bezgalīgajā, tirkīzā zaigojošajā jūrā iezīmējas kuģu ceļi, simbolizējot satikšanos - Baltijas jūras un Vidusjūras, Docas un Rīgas, valstu, kultūru, cilvēku.

Biennāles veidošanā līdzdarbojas Boloņas Modernās mākslas muzejs (MAMbo), Docas pašvaldība un "Fondazione Dozza Citt? d’Arte". 

Doca ir neliela viduslaiku pilsēta netālu no Boloņas. Pilsētu unikālu padara biennāles ietvaros gadu gaitā tapušās freskas, kas skatāmas uz namu mūriem teju katrā pilsētas ielā un laukumā. Ne velti Docu dēvē par "mākslas pilsētu" un "galeriju brīvā dabā". Mākslas piesātinātā pilsētvide ir arī viens no iemesliem, kādēļ Doca kļuvusi par ceļotāju iemīļotu galamērķi. Pirmās freskas tapušas 1960.gados - laikā, kad Doca bija nomaļa, mazpazīstama pilsēta tālu no attīstības centriem un tūrisma ceļiem. 

Kopš tās dibināšanas biennālē piedalījušies vairāk nekā 200 mākslinieki, kas pilsētnieku acu priekšā radījuši teju simts freskas. 

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais