Ādolfa Irbītes Provokācija

© no personīgā arhīva

No 11. novembra līdz 30. decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izcilā Latvijas dizainera Ādolfa Irbītes (1910–1983, attēlā) simtgadei veltīta izstāde Provokācija.

No dizainera bagātā radošā mūža izstādei izvēlēts periods no 1935. līdz 1960. gadam, kad Irbīte strādāja Valsts Elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Izstādē eksponēti vairāk nekā 40 fabrikā ražoti aparāti, attēli un dokumenti no VEF muzeja krājumiem. Ekspozīciju papildina video montāža no kinohronikām un dokumentālām

filmām.

No 1935. gada - visas «VEF» radio produkcijas ārējais veidols ir Ā. Irbīša darbs, no 1960. gada - arī R/A «Radiotehnika» radio produkcijas ārējais veidols. Šai laikā Latvijā ražotie radiouztvērēji saņēma Grand Prix Vispasaules izstādēs Briselē (1936), Parīzē (1937), Briselē (1958), Zelta medaļas gadatirgos Leipcigā (1967 un 1972) un Plovdivā (1976). Arī "Tūristam", pirmajam pārnēsājamam radiouztvērējam PSRS un "zelta klasikai" – VEF Spīdola un VEF-12 ir Irbītes veidots dizains. Ā. Irbītis ierakstījis neizdzēšamas lappuses Latvijas dizaina vēsturē, viņš ir strādājis gan neatkarīgās Latvijas rūpniecības ziedu laikos, gan Padomju Latvijas rūpniecības uzplaukuma periodā un sasniedzis izcilus rezultātus. Tomēr tā nav izstāde par to, ka Latvija ir varējusi, bet gan stāsts par to, ka var, par dizainera sūtību, par uzdrīkstēšanos. Par pretrunīgu personību, kura darbus mēs visi pazīstam, taču tikai nedaudziem ir zināms to dizainera vārds, par leģendu Latvijas dizaina vēsturē, kas slēpj sevī ne vienu vien pārsteigumu.

Izstādes kuratore mākslas vēsturniece un zinātniece Edīte Bērziņa veikusi pamatīgu izpētes darbu un sagādājusi skatītājam dažu labu visai provokatīvu atklājumu.

Dzīvesstils

Ēdiens, kas noteikti nesabojās figūru. Salāti ir lielisks risinājums vieglām un garšīgām pusdienām vai vakariņām. Un, ja esi vegāna uztura piekritējs, tad dārzeņu salāti tev būs īsts atklājums. Viens no šādiem salātiem ir vegānu salāti, kas gatavoti no dārzeņiem, brokoļiem, sēnēm, spinātiem un kvinoju.

Svarīgākais