Brīvos apstākļos turētu vistu olu krāsošana kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu

© Foto: publicitātes

Straujiem soļiem tuvojas Lieldienas un šo svētku iemīļotākā aktivitāte – olu krāsošana. Lai ikviens svētkus varētu aizvadīt priecīgi, vienlaikus rūpējoties par dzīvnieku labturību, “Maxima Latvija” kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu aicina Lieldienās olu krāsošanā izmantot ārpus sprostiem dētas vistu olas, kuras “Maxima” veikalos pieejamas gaiši bēšā tonī, brūnā krāsā, kā arī uz Lieldienu laiku – ierobežotā daudzumā arī baltā krāsā.

Kādus mājās pieejamus produktus izmantot šādu olu krāsošanā un ko ņemt vērā, lai piešķirtu īpašu krāšņumu, padomos dalās šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lai iegūtu intensīvāku krāsu

"Olu krāsošana ir izsena ģimenes tradīcija, kurā katram ir iespēja pielikt savu roku. Ārpus sprostiem dētu vistu olu krāsošana ir pavisam vienkārša, un nepieciešamās sastāvdaļas bieži vien jau ir atrodamas mājās. Nereti iedzīvotāji domā, ka koši ir iespējams nokrāsot tikai baltās olas, taču vēlos lauzt mītus, jo arī gaiši brūnās un brūnās krāsas olas var nokrāsot tikpat grezni. Bet jāņem vērā - lai iegūtu intensīvāku krāsu, ir svarīgi izmantot tumšākus dabiskos materiālus par pašu olu - piemēram, karkādes tēju. Iedrošinu - arī gaišākie krāsu uzlējumi noderēs, lai piešķirtu olām raksturu. Svarīgi atcerēties, ka krāsas intensitāte mainās - jo ilgāk olas turēsim uzlējuma šķidrumā, jo bagātīgāka būs krāsa,” stāsta šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Foto: publicitātes

Cik dažādi produkti, tik dažādas krāsu variācijas:

  • Melna krāsa - grilēšanas sezonai paredzētajām oglēm var atrast arī citu pielietojumu - izmantot olu krāsošanai. Ogles iekrāsos uzlējumu melnā krāsā, kas izteiksmīgi iekrāsos arī brūnās olas.
  • Sarkana krāsa - šīs nokrāsas radīšanā iespējams izmantot vairākus produktus. Vieni no populārākajiem produktiem ir tieši karkādes tēja un sarkanvīns. Arī karkādes tēja radīs gandrīz vienādu galarezultātu kā gaiši brūnai, tā arī brūnai olai.
  • Gaiši violeta un zilgana krāsa - šo toņu radīšanai iespējams izmantot pavisam ikdienišķus produktus - saldētas mellenes vai sarkano kāpostu.
  • Oranža krāsa - šī toņa radīšanai iespējams izmantot mājās pieejamās garšvielas, piemēram, kurkumas pulveri.
  • Zaļa krāsa - lai piešķirtu olām zaļganu toni, iespējams izmantot spirulīnu, kas plašāk zināma kā aļģe. Ja ir vēlme iegūt maigāku toni, tad iespējams izmantot arī iecienīto zaļās tējas “Matcha” pulveri.

Foto: publicitātes

Uzlējums - cik ilgi jātur?

Lai dabīgās krāsvielas sniegtu vēlamo rezultātu, uzlējumus olu krāsošanai ieteicams sagatavot jau iepriekšējā dienā. “Uzlējuma sagatavošanai aicinu iedzīvotājus izmantot 2 l ūdeni, ko lej vidēja izmēra katliņā tā, lai vēlāk nosegtu olas. Savukārt krāsojamo produktu daudzumu izvēlēties pēc tā, cik ļoti intensīvu krāsu katrs vēlas - jo vairāk produkta tiks pievienots, jo intensīvāka būs arī krāsa. Pēc tam svarīgi ir uzlējumu vārīt vismaz 20-30 minūtes uz vidējas uguns, un pēc tam atstāt, lai šķidrums pilnībā atdziest un ievelkas,” tā Lauris Aleksejevs.

Foto: publicitātes

Nākamajā dienā olas liek atdzesētajā uzlējumā un vāra uz vidējas uguns aptuveni 10 minūtes un atstāj šķidrumā, līdz tas atdziest. Ja vēlas olām piešķirt arī rakstus vai interesantas faktūras, pirms vārīšanas tās var aplikt ar kvinoju, rīsiem, sagrieztām sīpolu mizām, miežu

putraimiem, zaļumiem, sūnām vai citiem dabīgiem materiāliem ar interesantu tekstūru. Lai tie labāk pielīp pie olas nepieciešams olu nedaudz apslapināt ar ūdeni.

Marle, zeķubikses vai cepure - kas ir efektīvāk?

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Viens no populārākajiem veidiem, kā olas ietīt ir marlē vai zeķubiksēs. Šefpavārs stāsta, ka “Viens no efektīvākajiem un tostarp ātrākajiem veidiem, kā satīt olu ir izmantot cepures, kuras izmanto pārtikas ražošanā. Tam ir vairāki ieguvumi - piemēram, olu nevajadzēs vairākkārtīgi aptīt ar diegu, turklāt šādi atvieglosim paši sev krāsošanas procesu, jo olu var viegli ievietot cepurītē iekšā un apsiet ar diegu galiņu.”

Foto: publicitātes

Kad olas ir gatavas, lai to krāsa vēl vairāk izceltos, tās nepieciešams apsmidzināt vai ieziest ar eļļu. Savukārt, kad Lieldienu olu kaujas ir sākušās, Lauris aicina izvēlēties izmērā mazākās olas, jo tās ierasti ir stiprākas.

Svarīgākais