Kartupeļi, latvieša dvēseles ēdiens

© Publicitātes foto

Nevajag mānīties, neliela kartupeļu atkarība ir katra latvieša gēnos. Tas vienkārši ir tāds, kā mierinājums pēc grūtas dienas, ja sacepts krāsnī ar sviestu vai baudpilns ceļojums, ja pagatavots smalkā restorānā trifeļu kartupeļu biezenī.

Kartupelis ir veikls manipulators, jo māk izspēlēt pareizās kārtis katrā situācija un liek mums to gribēt vēl, kaut dziļi sirdī zinām, ka pie nekā laba tas viss nenovedīs.

Varīti, cepti, krāsnī apbrūnināti, biezeņos sastampāti, fritēti un mīklā iemīcīti - tie visi ir kartupeļu pagatavošanas veidi, kas tiek pasniegti visās valstīs, lai kur jūs arī būtu. Francijā krēmīgā biezenī, Anglijā fritēti pie zivs, Indijā sātīgā karija mērcē, Spānijā iecepti omletē un Itālijā samalti mīklā. Tik daudz dažādas kolosālas receptes gan ikdienai, gan svētkiem. Šoreiz padalīšos ar kartupeļu ēdieniem un interesantiem pagatavošanas veidiem, kas noderēs gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Kartupeļu daiviņas garšaugos un parmezānā

Publicitātes foto

Šis šedevrs ir tapis, pateicoties populārajām Instagram receptēm un ziniet, ka ir to vērts. Krāsnī cepti kartupeļi ir ēdiens, ar ko nekad nevar nošaut greizi, un šis parmezāna- zaļumu upgreids ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai ieviestu izmaiņas savā kartupeļu gatavošanas rutīnā.

Nepieciešams:

500 g mazie vidēja lieluma kartupeļi (Rimi Gourmet, Rimi zīmola, ICA)

100 g parmezāna siers (vai kāds cits cietais siers, piemēram, Peccarino)

sauja pētersīļu

4 ēdam.k. olīveļļas

PAGATAVOŠANA

  • Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem.
  • Kartupeļus pārgriež uz pusēm un tajos iegriež restītes, aptuveni ⅓ dziļi.
  • Uz pannas uzliek cepampapīru, saber smalki sarīvētu parmezānu, sakapātus zaļumus.
  • Kartupeļos ar pirkstiem saspiež siera- zaļumu masu, lai tā tiek spraudziņās, pārējo atstāj uz pannas. Cep ar pārgriezto pusi uz leju.
  • Liek cepties, kamēr zeltaini brūni, apmēram 25 minūtes.
  • Šie kartupeļi lieliski derēs pie gaļas ēdieniem.

Mazie kartupelīši pikantajās garšvielās ar granātāboliem un gvakamoli

Publicitātes foto

Šo nesarežģīto ēdienu es pagatavoju laikā, kad dzīvoju Ņjūdelī Indijā. Nogurusi no nebeidzamās uzdzīves un pārpildītā pasākumu kalendāra, es nolēmu pārvākties uz vietējo ekstravaganto fermu rajonu, tā kā mums Jūrmala, jo par fermām tur dēvē mājas, kas maksā vairākus miljonus, un ir bijis tā, ka, iebraucot “sētā”, es domāju, ka tā ir kāda no www.slh.com (Small Luxury Hotels of the world) lapas viesnīcām, bet izrādās ģimenes pavardiņš. Daudzās šajās fermās ir savi dārzi (kā jau fermā), kur raža tiek novākta vairākas reizes gadā. Arī šajā tā bija. Indija ir viena no nepārspējamākajām vietām, kur esmu dzīvojusi, varbūt par to būs cits atsevišķs stāsts. Mazie kartupelīši pie mums ar biezpienu, bet šajā versijā ar gvakamoli var pilnībā aizstāt kādu no maltītēm.

Nepieciešams:

500 g mazie kartupeļi (man vislabāk patīk ICA vai Rimi Gourmet versija)

3 ēdam.k. garam masala garšviela

sauja granātābolu sēklu

sauja grauzdētas saulespuķu sēklas

sauja kinzas

4 gatavi avokado

1 liels tomāts

1-2 laimi (atkarībā no tā, cik sulīgi)

sāls, pipari pēc garšas

sauja kinzas (priekš gvakamoles)

čillī pārslas (pēc izvēles)

PAGATAVOŠANA

  • Kartupeļus pārgriež uz pusēm un liek vārīties, kad tie ir mīksti, tos nokāš un aplej ar olīveļļu un apkaisa ar garšvielām. Liek cepeškrāsnī uz 220 grādiem grila režīmā un cep kamēr zeltaini brūni.
  • Avakado sagriež smalkos gabaliņos, tāpat tomātu. Visu kopā ieliek bļodā un samīca, tad pievieno laima sulu, sakapātu kinzu, sāli un piparus. Ja vēlas, var pielikt arī sarkano sīpolu un čillī pārslas.
  • Gatavos kartupeļus ieliek bļodiņā, pārber granātābolu sēklas, saulespuķu sēklas, kinzu. Pasniedz ar gvakamoli.

Izcili frī kartupeļi ar L'Entrecote restorāna mērci

Publicitātes foto

Vasara, ir viena no retajām dienām gadā, kad jūs patiesi varat izbaudīt terasi, jums apkārt uzticamākie draugi, un tad apstājas laiks un tiek atvērta ceturtā blanc de noir šampanieša pudele. Beidzot visi sāk niekoties ar frī no kopējā trauka un uz glāzēm paliek nospiedumi no netīrajiem pirkstiem. Kāds nosaka: “Bāc, rīt tak darbs!” Un kāds varbūt piebalso: “Nu jā, man rīt sīkie pa māju! Būs grūti…” Bet tas viss turpinās, un neviens negrasās apstāties. Tik labi ir šie kartupeļi un šī mērce, un augstākā pakāpe, ja ir pāris pudeles šampanieša. Šo mērci pasniedz ar steiku, bet derēs arī bez tā.

Nepieciešams:

Lieli kartupeļi. Rimi ir ICA kartupeļi, paciņā 4 gab., izcili, pēc garšas nedaudz saldeni.

3-4 ēdam.k. olīveļļa

1 tēj.k. sāls

Mērcei:

250 g sviests

2 ēdam.k. estragons (sakapāts)

1 vidējs sīpols

1 ēdam.k. salvijas (sakapātas)

2 ēdam. k. pētersīļi (sakapāti)

1 tēj.k. muskatrieksta

sauja smalki sakapātu valriekstu

10 smalki sakapāti kaperi

5 anšovu filejas

olas dzeltenums

1 tēj.k. sinepes

1 tēj.k. ābolu vai vīna etiķis

PAGATAVOŠANA

Mērce

  • Mazā katliņā ieliek ¼ no sviesta un to izkausē, tad pievieno smalki sagrieztu sīpolu. To lēnām silda, līdz sīpoli palikuši caurspīdīgi, bet ne brūni. Tad pievieno pārējo sviestu un ļauj tam izkust.
  • Tad noņem no karstuma, pievieno estragonu, salviju, pētersīļus, muskatriekstu, sakapātus valriekstus, anšovu filejas un kaperus. Ļauj nedaudz savilkties un tad to visu sablendē.
  • Atsevišķā bļodā sajauc olas dzeltenumu, sinepes un etiķi (tā, kā taisa Cēzara salātu mērci), sāk lēnām liet sviesta masu un ar putojamo slotiņu kuļ, veidosies tāda kā majonēze.
  • Tad sagatavo citu bļodu ar aukstu ūdeni un ledu, un otru bļodu, ko var ielikt tajā ar ledus ūdeni. ⅔ no masas ielej atpakaļ katliņā un sāk sildīt. Mērce sāks sadalīties, izskatīsies tā ka ir “sabojāta”. Tad to pārlej tīrajā bļodā, kas ir novietota virs ledus ūdens, un ar putojamo slotiņu maisa. Tad, kad tā ir atdzisusi, to sajauc ar ⅓ atlikušo masu.

Kartupeļi

  • Krāsni uzgriež uz 220 grādiem. Pannā ieklāj cepampapīru, un kartupeļus sagriež smalkos salmiņos. Visu aplej ar olīveļļu un liek pannā tā, lai tie katrs ir atsevišķi un nepārklājās. Tādā veidā kartupeļi izcepsies vienmērīgi un būs kraukšķīgi apkārt un mīksti iekšā.
  • Cep līdz zeltaini brūni, apmēram 25-30 minūtes. Pēc tam izceptos kartupeļus liek bļodā un apber ar sāli.

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.