Pavārs nosauc 3 kļūdas garšvielu lietošanā, kas sabojā pat visgardāko ēdienu

© Foto: pixabay.com

Tuvojas bārbekjū, šašliku un citu gardu ēdienu sezona brīvā dabā vai dārzā. Pareizi izvēlētas garšvielas var padarīt gaļas garšu nesalīdzināmu. Bet var sabojāt ēdienu, ja izvēlas nepareizus garšaugus vai uzglabā tos nepareizi.

Garšvielas ir maģiskas sastāvdaļas, kas parastu ēdienu var pārvērst par kulinārijas šedevru. Tomēr to lietošana prasa zināšanas un piesardzību: dažas garšvielas var uzlabot garšu, bet citas var to pilnībā sabojāt, brīdina DoctorPiter.

Kā pareizi izvēlēties, lietot un uzglabāt garšvielas, kā arī kuras ir labākās garšvielas cūkgaļai.

Vai sabojās vai uzlabos?

Garšvielas ir augu produkti, kam piemīt intensīvas garšas un aromāta īpašības. Tās pievieno ēdienam nelielos daudzumos, lai bagātinātu garšu un aromātu. Tomēr nepareiza garšvielu lietošana var radīt nepatīkamas sekas.

Pārāk daudz aso garšvielu. Piemēram, pārāk daudz kajēnas piparu padarīs ēdienu pārāk pikantu, kas pārspēs galveno sastāvdaļu garšu.

Neveiksmīgas kombinācijas. Dažas garšvielas nesader viena ar otru vai ar noteiktiem ēdieniem. Piemēram, vaniļa noteikti neder gaļas ēdienam, lai cik garšīgi tā smaržotu.

Foto: pixabay.com

Nepareizs pievienošanas laiks. Ja garšvielas pievienosi pārāk agri vai par vēlu, tās var neizdalīt savu aromātu vai, gluži pretēji, to zaudēt. Piemēram, smaržīgos piparus, krustnagliņas un koriandra sēklas pievieno gatavošanas sākumā, lai tām būtu laiks izdalīt savu aromātu. Maltās garšvielas labāk pievienot gatavošanas beigās, lai tās nezaudētu savas īpašības.

No otras puses, pareizi izvēlētas garšvielas spēj radīt brīnumus. Tās uzlabo galveno sastāvdaļu garšu un piešķir ēdienam dziļumu un sarežģītību.

Piemēram, rozmarīns, timiāns, oregano, ķimenes un paprika lieliski sader ar gaļu, bet kanēlis, vaniļa, kardamons un ingvers - ar desertiem. Zivīm ir piemērotas dilles, fenhelis un citronpipari.

Kā pareizi lietot garšvielas

Foto: pixabay.com

Sāciet ar nelielu daudzumu garšvielu un pakāpeniski palieliniet tās, garšojot ēdienu. Ņemiet vērā, ka dažām garšvielām, piemēram, kajēnas pipariem, ir ļoti intensīva asa garša.

Garšvielu sastāvā esošās ēteriskās eļļas labāk atklājas taukainā vidē. Piemēram, rozmarīns lieliski sader ar olīveļļu un svaigiem ķiplokiem. Šo maisījumu var ierīvēt marinējot gaļu, un, ja uzkarsētai eļļai pievieno rozmarīnu un ķiplokus un apcep tajā gaļu, tas izrādīsies neticami apetīti rosinoša.

Dehidrētus garšaugus (baziliku, lauru lapu) vislabāk pievienot buljoniem un mērcēm - piemēram, tomātu mērcei picai vai makaroniem.

Glabājiet garšvielas pareizi

Foto: pixabay.com

Temperatūra un mitrums. Uzglabājiet garšvielas vēsā, sausā vietā, prom no tiešiem saules stariem. Augsts mitrums un karstums var izraisīt aromāta zudumu.

Iepakojums. Garšvielas vislabāk uzglabāt hermētiski noslēgtos traukos vai burkās ar cieši pieguļošiem vākiem. Tas pasargās tos no mitruma un svešas smakas.

Labākais termiņš. Veselas garšvielas (piemēram, krustnagliņas, kanēlis, piparu graudi) aizzīmogotā rūpnīcas iepakojumā saglabā savu aromātu līdz 4 gadiem; atvērtā iepakojumā aromāts zūd daudz ātrāk, līdz 10 mēnešiem. Maltās garšvielas savas īpašības zaudē ātrāk - pēc 6-12 mēnešiem, atvērtā iepakojumā aromāts saglabājas, kā likums, līdz 10 mēnešiem.

Vienmēr pārbaudiet garšvielu piemērotību pēc aromāta. Ja tas ir iztvaikojis, garšvielas vairs nepadarīs ēdienu labāku.

Labākās garšvielas cūkgaļai

Foto: pixabay.com

Cūkgaļa ir daudzpusīga gaļa, kas lieliski sader ar dažādām garšvielām. Garšvielu saraksts, kas palīdzēs izcelt tās garšu.

Baziliks: kaltētas lapas piešķir cūkgaļai svaigu, nedaudz rūgtenu garšaugu garšu.

Rozmarīns: šķipsniņa rozmarīna pievieno gaļai citrusaugļu un priežu notis, padarot garšu vieglāku un bagātīgāku.

Kadiķu ogas: šīm ogām ir priedei līdzīgs aromāts ar pīrāgu, pikantu garšu, kas ir lieliski piemērota cūkgaļai.

Bārbele: saldskābās bārbeles piešķir cūkgaļai pikantu un nedaudz skābenu garšu.

Foto: pixabay.com

Oregano: bagātīgā, pikanta garša mirdz siltos ēdienos, uzlabojot cūkgaļas garšu.

Paprika: šī garšviela piešķir cūkgaļai nedaudz saldenu un nedaudz pikantu garšu, padarot ēdienu dinamiskāku.

Ķimenes: mazas, iegarenas sēklas, ķimenēm ir salda, pikanta, riekstu garša, kas lieliski sader ar cūkgaļu.

Dzīvesstils

Daudzi cilvēki, gatavojot olas, tās pārsit nepareizi, saplēšot čaumalas smalkās druskās, kas var izraisīt olas izlīšanu, čaumalu iekrišanu olā un tās baltuma un dzeltenuma sajaukšanos. Kā pareizi pārsist jēlu olu, stāsta šefpavārs Dens Souza kopā ar izdevumu “Parade”.

Svarīgākais