“Apple” dibinātājs Stīvs Džobss atklāj ideālā darbinieka noslēpumu

© unsplash.com

Stīvs Džobss ticēja darbinieku pašpārvaldes spēkam un padarīja to par vienu no principiem, kas noteica vadību uzņēmumā “Apple”. Viņa filosofijas pamatā bija ideja, ka gudri, radoši un motivēti cilvēki vislabāk darbojas, ja viņiem uzticas un ļauj strādāt autonomi, raksta “Inc.com”.

Uzņēmējs identificēja trīs galvenās priekšrocības, ieviešot pašpārvaldes kultūru jebkurā uzņēmumā.

Inovācijas un elastības stiprināšana

Kad darbiniekiem tiek dota brīvība pieņemt lēmumus, viņi kļūst radošāki, ātrāk reaģē uz izaicinājumiem un nāk klajā ar inovatīviem risinājumiem - tas ir īpaši svarīgi strauji mainīgajās nozarēs, kur savlaicīgs lēmums var nodrošināt konkurences priekšrocības.

Stīvs Džobss teica:

"Nav jēgas pieņemt darbā gudrus cilvēkus un stāstīt viņiem, kas viņiem jādara; mēs pieņemam darbā gudrus cilvēkus, lai viņi mums pateiktu, ko darīt."

Šī pieeja rada vidi, kurā darbinieki var rīkoties drosmīgi un justies kā vadības atbalsts.

unsplash.com

Atbrīvojiet laiku stratēģiskai vadībai

Vadītāji, kas veic mikropārvaldību, tērē laiku un resursus detaļām, atstājot mazāk laika darbam pie stratēģiskajiem mērķiem. Savukārt pašpārvaldes darbinieki uzņemas atbildību par procesiem, atļaujot vadītājiem koncentrēties uz tādiem globāla biznesa jautājumiem kā attīstība, vīzija un jaunu iespēju atrašana.

Pāreja no kontroles uz uzticēšanos palīdz radīt vidi, kurā darbinieki attīsta lēmumu pieņemšanas prasmes un pārliecību, kas uzlabo kopējo komandas efektivitāti.

unsplash.com

Palielināta iesaistīšanās un samazināta darbinieku aiziešana

Pētījumi liecina, ka autonomija ir svarīgs darbinieku iesaistes faktors - cilvēki, kuriem uztic pieņemt lēmumus, ir vairāk ieguldīti savā darbā un jūtas atbildīgāki par rezultātiem.

Kad darbinieki jūt, ka viņu viedokļiem ir nozīme, viņi kļūst uzticīgāki uzņēmumam. Tas ne tikai samazina darbinieku aiziešanu, bet arī rada tādu darba vidi, kurā darbinieki ir gatavi darīt visu, lai sasniegtu kopējus mērķus.

Dzīvesstils

Zinātnieki no Hārvardas universitātes ir noskaidrojuši, kā tumšā šokolāde patiesībā ietekmē veselību, un atklājuši negaidītas labvēlīgas īpašības. Salīdzinoši pētījumi tika veikti ar dažādu veidu šokolādi, kas izgatavota no kakao pupiņām (tumšā, baltā, piena šokolāde).