11 kultūras pasākumi līdz 8. novembrim, apmeklējami bez maksas

10.lapa

Latviešu ērģeļmūzika, jubilāri un pasaules pirmatskaņojums

Foto: publicitātes

Sestdien, 2. novembrī, plkst. 18.00 ar vērienīgu latviešu ērģeļmūzikas programmu “Hymnus” daudzpusīgi spilgtā māksliniece Ilona Birģele (attēlā) ieskandinās Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas vēsturiskās ērģeles.

Programmas “Hymnus” centrā ir komponistes Renātes Stivriņas jaundarbs - cikls “Prelūdijas bez fūgas” (2024), kas tika veltīts ērģelniecei Ilonai Birģelei viņas jubilejas gadā.

Saņemot dāvanā jaundarbu, māksliniecei radās iecere radīt jaunu latviešu mūzikas programmu, kas savukārt tiks dāvāta Latvijas iedzīvotājiem un viesiem valsts svētku gaidās.

Programmā arī tiks atskaņotas Lūcijas Garūtas, jubilāra Riharda Dubras, Aivara Kalēja, Ligitas Sneibes ērģeļmūzikas pērles, kā arī Pētera Vaska monumentālais skaņdarbs “Hymnus”.

“Pasaulē tapuši daudzi cikli, kuru nosaukums ir “Prelūdijas un fūgas”. Vēlējos uz šo faktu paraudzīties nedaudz humoristiski un pārmaiņas pēc uzrakstīt prelūdiju ciklu bez fūgas gaidām.

Tās ir prelūdijas ar skaidru iekšējo struktūru un tieksmi uz motoriku, vijīgumu.

Draudzes ērğeļnieces pienākumi, kurus šobrīd pildu, iedvesmojuši arī divu katoļu liturğijas melodiju ievīšanu: tas atver ceļu uz prelūdiju praktisko pielietojumu ne vien koncertpraksē, bet arī katra ērğeļnieka draudzes ikdienā atbilstoši liturğiskā laika posmam. Zinot, ka ērģelniece Ilona Birģele ir ne tikai aktīvi koncertējoša māksliniece, bet arī Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles galvenā ērģelniece, domāju, ka šis cikls viņai būs ļoti noderīgs gan koncertos, gan liturģijā,” stāsta komponiste Renāte Stivriņa.

Publicitātes foto

Unikālās Vecās Sv. Ģertrūdes Sauer firmas trīs manuālu ērģeles, kas būvētas 1906. gadā, ir lielākais slavenā vācu ērģeļbūvētāja V. Zauera (W. Sauer, 1831-1916) darbs Latvijā.

Ērģeles ir lieliski piemērotas sarežģītam latviešu ērģeļmūzikas repertuāram, jo tām ir bagātīga dispozīcija (balsu, reģistru daudzveidība), kā arī dievnama akustika ļauj izbaudīta klausītājam vissmalkākās mūzikas un tembrālās nianses.

Ieeja koncertā par ziedojumiem Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas vēsturisko ērģeļu uzturēšanai.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Ķirbi var cept vai tvaicēt, vai sautēt uz lēnas uguns zem vāka, lai labāk saglabātu tā derīgās īpašības. Garšvielas īpaši izceļ ķirbja garšu. Desertiem der vaniļa, kardamons, zvaigžņu anīss un kanēlis, bet citiem ēdieniem - Provansas garšaugi, ķiploki, oregano, rozmarīns un timiāns. Ķirbis labi sader ar burkāniem, āboliem, sīpoliem, jaunajiem kartupeļiem un garšaugiem. Ķirbju sula ir veselīgs ēdiens, kas labi uzsūcas organismā, normalizē vielmaiņu un miegu, īpaši bērniem.

Svarīgākais