Trauku mazgāšanas nevīžības kļūdas, ko daudzi pieļauj katru dienu

© Foto: pixabay.com

Ja traukus mazgājat nevīžīgi, šķīvju un krūžu lietošana būs gan nepatīkama, gan nedroša veselībai. Rakstniece Agata Kristi atzina, ka sižetus saviem detektīvu šedevriem izdomājusi, mazgājot traukus – viņa teica, ka tas bijis tik pretīgs uzdevums, ka neviļus sākusi domāt par slepkavību.

Daudzi viegli piekritīs: ēdienu nomazgāt no šķīvjiem nav tas patīkamākais uzdevums. Bet tas ir jādara un pareizi. Ja traukus mazgā nepareizi, uz tiem sāks uzkrāties baktērijas un nepatīkama smaka. Sliktākajā gadījumā slikti mazgāti trauki var pat saindēt, raksta Techinsider.

Mazgāt traukus ar netīru sūkli

Foto: pixabay.com

Svarīgi ir nomainīt trauku mazgāšanas sūkļus vismaz reizi divās nedēļās un vēlams pat biežāk. Fakts ir tāds, ka sūklis ātri pārvēršas par ideālu baktēriju vietu. Augsts mitrums un pārtikas daļiņas rada komfortablus apstākļus, lai pavairotos mikroorganismi.

Kad esat pabeidzis trauku mazgāšanu, rūpīgi izskalojiet sūkli ar karstu ūdeni un to izspiediet.

Noskalojiet traukus

Foto: pixabay.com

Trauku mazgājamo mašīnu īpašnieki bieži pieļauj šādu kļūdu. Ja trauki šķiet ļoti netīri, var rasties kārdinājums tos izskalot pirms šķīvju ievietošanas mašīnā. Tomēr mūsdienu trauku mazgājamajās mašīnās ir ūdens duļķainības sensori, kas novērtē piesārņojuma pakāpi pirmās skalošanas laikā. Ja ūdens ir pārāk tīrs, mašīna var nolemt, ka trauki nav rūpīgi jāmazgā, un tas saīsinās programmas ilgumu.

Protams, lielus atkritumus no šķīvjiem labāk izmest miskastē. Tomēr kopumā nav jēgas izskalot katru krūzi pirms ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā.

Pārāk daudz trauku mazgāšanas līdzekļa

Foto: pixabay.com

Ēst ēdienu, kas garšo pēc trauku mazgāšanas līdzekļa, ir diezgan nepatīkami. Uzlejot uz sūkļa pārāk daudz produkta, pārpalikums nosēžas uz traukiem, kas ir kā neredzama plēve, satur ķīmiskus savienojumus, kas pēc tam nonāk pārtikā un ne tikai sabojās garšu, bet arī nonāk vēderā.

Neizmazgāt izlietni

Kad jūs rūpīgi nomazgājat traukus un pēc tam ieliekat tos netīrā izlietnē, viss smagais darbs ir veltīgs: pārtikas daļiņas un baktērijas nonāk atpakaļ uz šķīvjiem un krūzēm. Tāpēc neaizmirstiet regulāri iztīrīt vietu, kur mazgājat traukus. Starp citu, arī trauku mazgājamā mašīna ir jātīra reizi divos mēnešos.

Pārāk karsts vai pārāk auksts ūdens

Foto: pixabay.com

Jā, augstā temperatūrā taukus ir vieglāk nomazgāt. Tomēr pārāk karsts ūdens var sabojāt šķīvjus, kas izgatavotas no smalkiem materiāliem, piemēram, porcelāna vai stikla. Jūs riskējat arī apdedzināt rokas zem karsta ūdens.

Gluži pretēji, pārāk auksts ūdens neļaus kārtīgi izskalot traukus. Tāpēc ir svarīgi atrast līdzsvaru un iestatīt ūdeni siltā stāvoklī.

Pēc gatavošanas uzreiz mazgāt pannas

Ja pēkšņi atdzesē karstus metāla traukus, pastāv risks, ka tie deformēsies vai pārklāsies ar nelielām plaisām. Labāk ļaut pannām un katliem atdzist, tad netīrumi tiks nomazgāti efektīvāk.

Neturiet traukus mitrus

Glabājot mitrus šķīvjus un krūzes skapī, uz tiem veidosies pelējums. Tāpēc trauki vai nu jātur uz speciāla žāvēšanas režģa, vai arī jānoslauka ar dvieli. Ja vēlaties otro metodi, pārliecinieties, lai dvielis vienmēr ir tīrs.

Foto: pixabay.com

Trauku uzglabāšana izlietnē

Labākais variants ir mazgāt traukus pēc katras ēdienreizes. Ja netīrie trauki ilgstoši atrodas izlietnē, tie piesārņojas ar baktērijām. Turklāt jau izžuvušas pārtikas nomazgāšana ir grūtāks uzdevums. Netīri trauki ar pārtikas daļiņām piesaista arī kukaiņus, raksta Techinsider.

Svarīgākais