Šī recepte ir veltīta pārsteidzošu mājās gatavotu makaronu "Bolognese" pagatavošanai. Tā vietā, lai izmantotu veikalā iegādāto mērci, izveidosiet bagātīgu, sarežģītu garšu, kas lieliski apvieno maigu gaļu ar garšīgiem dārzeņiem un garšaugiem.
Rezultāts ir garšīgs ēdiens, kas neatstās nevienu vienaldzīgu.
Boloņas mērcei:
500 g maltas liellopa gaļas (labāk ņemt liesu un treknāku šķirņu maisījumu)
1 liels sīpols, smalki sagriezts
2 ķiploka daiviņas, smalki sagrieztas
1 burkāns, rupji sarīvēts vai smalki sagriezts
1 selerijas kāts, smalki sagriezts
150 g konservētu tomātu savā sulā
2 ēd.k. tomātu pasta
1 ēd.k. sarkanvīns (vai citas krāsas sausais vīns)
1 tējk. žāvēts oregano
1/2 tējk. kaltēts timiāns
1/4 tējk. sāls
1/4 tējk svaigi malti melnie pipari
2 ēd.k. olīveļļa
1 ēd.k. buljons (vistas vai dārzeņu)
Pastai:
500 g spageti (vai jebkura cita veida makaronu pēc izvēles)
1.Mērces gatavošana: Lielā katlā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu un sautē līdz tas ir mīksts, apmēram 5 minūtes. Pievieno ķiplokus un apcep vēl minūti. Pievieno burkānus un seleriju un vāra līdz tie ir nedaudz mīksti (apmēram 5-7 minūtes).
Pievieno malto gaļu un vāra, nepārtraukti maisot, līdz tā vairs nav sārta (apmēram 10-12 minūtes). Ielej vīnu un ļauj tam gandrīz pilnībā iztvaikot. Pievieno tomātu pastu un tomātus, oregano, timiānu, sāli un piparus. Ielej buljonu. Pārklāj pannu ar vāku un vāra uz lēnas uguns 1,5-2 stundas, ik pa laikam apmaisot. Ja mērce ir pārāk bieza, pievienojiet vēl nedaudz buljona.
2.Makaronu gatavošana: spageti vāra verdošā sālītā ūdenī līdz al dente (nedaudz nepietiekami pagatavoti, lai nepārvārītu).
3.Pasniegšana. Noņemiet pastu no uguns un noteciniet lieko ūdeni. Uzmanīgi pievienojiet makaronus mērcei pannā. Visu samaisiet līdz mērce vienmērīgi pārklāj makaronus. Pasniedz nekavējoties, pārkaisot ar svaigu parmezānu vai sasmalcinātiem pētersīļiem, ja vēlas.