Zinātnieki lēš, ka apmēram 50 procenti pasaules iedzīvotāju cieš no kāda veida miega traucējumiem. Slikts miegs ietekmē izziņas veiktspēju un risku saslimt ar vairākām hroniskām slimībām, un zinātnieki ir sākuši pētīt, vai uzturs var būt viens no miega problēmu cēloņiem, raksta “postimees.ee”.
Slikts miegs palielina diabēta, depresijas, vēža un demences risku, kā arī samazina cilvēku garīgās spējas, uzmanību un atmiņu, norāda zinātnieki, tāpēc tiek meklēti efektīvāki veidi, kā ārstēt miega traucējumus.
Miegazāles parasti tiek izrakstītas miega traucējumu ārstēšanai, taču patiesībā tās var lietot tikai dažas nedēļas bez pārtraukuma. Miegazāles nenovērš miega problēmu pamatcēloņu, kas nozīmē, ka ir viegli kļūt atkarīgiem no medikamentiem, jo ķermenim ir nepieciešami arvien spēcīgāki medikamenti, lai palīdzētu jums aizmigt.
Kolumbijas universitātes zinātnieki un Ņujorkas ķirurgi atklājuši, ka apstrādāti ogļhidrāti - īpaši pievienotie cukuri - ietekmē cilvēka miega kvalitāti. Pētījumā konstatēts, ka cilvēkiem, kuru uzturs satur lielu daudzumu apstrādātu ogļhidrātu, ir lielāka iespēja izjust miega traucējumu simptomus.
Pētījumā piedalījās 53 069 sievietes vecumā no 50 līdz 79 gadiem, un atklājās, ka tās, kuras patērēja vairāk cukura, baltos rīsus, rafinētus makaronus, ceptu pārtiku un citus apstrādātus pārtikas produktus, gulēja sliktāk.
Cukurs izraisa krasas cukura līmeņa svārstības asinīs, kas izraisa stresa hormonu adrenalīna un kortizola izdalīšanos. Ja stresa hormonu līmenis organismā ir pārāk augsts, tas var izraisīt miega traucējumus.
Ne visi cukuri organismā iedarbojas vienādi - piemēram, augļos esošais cukurs neizraisa krasas cukura līmeņa svārstības asinīs, jo augļos papildus cukuram ir arī daudz šķiedrvielu. Tās rada sāta sajūtu un ievērojami palēnina cukura iekļūšanu asinsritē, jo šķiedrvielu sagremošana prasa ilgāku laiku, tāpēc cilvēkiem ar miega traucējumiem nav jāuztraucas par augļu sastāvā esošo cukuru.