Veselības eksperts dalījās ar vienu no daudzajiem ikdienas ieradumiem, kas laika gaitā var sabojāt jūsu smadzenes un atmiņu, raksta “tv3.lt”.
Vienkārši ikdienas ieradumi var ietekmēt jūsu atmiņu, bet neirologs Dr. Ramons Velaskess saka, ka nelielas izmaiņas ieradumos var palīdzēt aizsargāt smadzeņu veselību.
Miljoniem cilvēku katru dienu atkārto šo ieradumu, neapzinoties, kā tas ietekmē viņu kognitīvās funkcijas. Tas var paātrināt atmiņas zudumu, īpaši cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem - tā ir ēšana bez apdoma jeb līdzi domāšanas.
"Lielākā daļa cilvēku pat nenojauš, ka šī ierastā uzvedība ietekmē viņu atmiņu. Miljoniem cilvēku to dara neskaitāmas reizes dienā, pat par to nedomājot," skaidro “Mind Lab Pro” neirozinātņu konsultants un padomnieks doktors R. Velaskess.
Saikne starp neapdomīgu ēšanu un nekoncentrēšanos uz pārtiku un atmiņas zudumu ir spēcīgāka, nekā vairums cilvēku saprot - neatkarīgi no tā, vai ēdat ēdienu, skatoties televizoru, pārlūkojot sociālos tīklus vai strādājot pie sava rakstāmgalda, jūsu smadzenes darbojas autopilotā.
"Kad mēs ēdam, nedomājot par to, mēs palaižam garām lielisku iespēju iesaistīt smadzenes. Gremošana sākas smadzenēs, nevis zarnās. Dienas laikā redze, oža un apetīte izraisa svarīgus izziņas procesus, kas sagatavo ķermeni efektīvai barības vielu pārstrādei," skaidro Velaskess.
Pētījumi liecina, ka pārmērīga un neapdomāta ēšana bieži palielina tādu pārstrādātu pārtikas produktu patēriņu, kuros ir daudz cukura un neveselīgu tauku, kas, kā zināms, arī paātrina izziņas pasliktināšanos.
"Smadzenes veido tikai divus procentus no ķermeņa svara, bet tās izmanto aptuveni 20 procentus no organisma enerģijas resursiem. Pārtikas kvalitāte un ēšanas paradumi tieši ietekmē kognitīvās funkcijas, īpaši atmiņu," skaidro ārsts.
Doktors iesaka veikt nelielas, bet efektīvas izmaiņas ikdienas ēšanas paradumos, lai aizsargātu atmiņu un kognitīvo veselību. Viens no vienkāršākajiem risinājumiem ir izveidot īpašu vietu ēšanai un uzkodām.
Sēdēšana pie rakstāmgalda, pie televizora vai stāvēšana pie ledusskapja veicina izklaidīgu ēšanu un samazina smadzeņu iesaistīšanos šajā procesā.
Vēl viens svarīgs solis ir palēnināt ēšanas tempu - pētījumi liecina, ka smadzenēm nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai reģistrētu sāta sajūtu, tāpēc lēna ēšana ne tikai atvieglo gremošanu, bet arī stiprina atmiņas kognitīvos ceļus.
Vēl viena svarīga prakse ir ēšanas laikā iesaistīt prātu. Pārtikas - tās krāsas, smaržas un tekstūras - novērošana pirms ēšanas var uzlabot smadzeņu darbību. Noteiktu garšu atpazīšana un veids, kā tās mainās košļājot, aktivizē vairākas smadzeņu zonas, kas palīdz stiprināt ar atmiņu saistītus neironu tīklus.
Veicot vienkāršas, bet mērķtiecīgas izmaiņas, jūs varat uzlabot savu atmiņu un kognitīvās funkcijas, nodrošinot labāku smadzeņu veselību turpmākajai dzīvei.