RECEPTE: Dzērveņu kūka kājām gaisā

© Leonīds Gusevs

Šai ļoti viegli pagatavojamajai un bezgala garšīgajai kūkai ne ko pielikt, ne ko atņemt: saldi pufīga un gaisīga mīkla, atspirdzinošs dzērveņu skābenums, un, ja vēl piedevās var noorganizēt karstu tējas krūzi vai saldējuma bumbu, tad mazie dzīves baudīšanas mirkļi var sākties.

SASTĀVDAĻAS:

cepamo veidņu ietaukošanai: 110 g sviesta

220 g cukura

mīklai: 2 olas

200 g ķirbja biezeņa

6 ēdamkarotes olīveļļas

250 g miltu

1,5 tējkarotes cepamā pulvera

1 tējkarote kanēļa

200 g cukura

šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA: ietauko 12 porciju cepamās veidnes vai vienu apaļo kūku cepamo formu (24 cm diametrs) un izklāj ar cepamo papīru.

Katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, tajā iemaisa cukuru un maisot karsē, līdz iegūst viendabīgu masu. Sviesta un cukura masu pa ēdamkarotei liek katrā porciju trauciņā vai ielej apaļajā tortes veidnē. Apmēram 2 cm biezumā virsū ber dzērvenes. Ja vēlas, var pievienot sakapātus valriekstus, lazdu vai kādus citus riekstus.

Pagatavo kūkas mīklu: kopā sasijā miltus, sāli, cepamo pulveri un kanēli. Iemaisa cukuru.

Citā bļodā samaisa olas, ķirbja biezeni un olīveļļu. Pievieno miltu maisījumu, masu viegli izmaisa, lai mīkla būtu viendabīga, bez kunkuļiem.

Mīklu lej pāri dzērvenēm, izlīdzina un sakarsētā cepeškrāsnī cep 170 grādu temperatūrā (porciju veidnītes aptuveni 15–20 minūšu; tortes veidni 25–30 minūšu).

Izceptās kūkas atdzesē, uz servējamā trauka apgāž otrādi. Dekorē ar svaigām dzērvenēm un marcipānu.

PADOMI

• Receptē minētais produktu daudzums paredzēts 12 atsevišķu porciju vai vienas lielas kūkas pagatavošanai.

• Dzērveņu vietā var ņemt upenes, jāņogas vai ķiršus.

Recepti iesaka restorāna Vincents konditore Ilze Ermansone

Izklaide

Šo sestdien, 16. novembrī Tallinas ielas kvartāla “Angāra” koncertzālē notiekošajā alternatīvās mūzikas minifestivālā savu 26. (!) jubileju svinēs pašmāju “ska/punk” apvienība “All Day Long”, piesakot to ar jaunu singlu “Pārzvanīsi citreiz”.

Svarīgākais