Par līčiju garšu viennozīmīgi runāt grūti – vieniem šķiet, ka baltais, sulīgais želejveida auglis atgādina vēl negatavas ērkšķogas, citiem to garša asociējas ar vīna, kazeņu, aprikožu, ananasa vai vīnogu piegaršu. Līčijām ir liels, ovāls, sarkanbrūns un spīdīgs neēdams kauliņš.
• Vislabāk līčijas ēst svaigas, jo tās ir ļoti atspirdzinošas, taču līčijas var būt arī desertu sastāvdaļa, ko parasti pasniedz pēc sātīgām pusdienām.
• Kā piedevu līčijas var izmantot, gatavojot dažādus ķīniešu ēdienus ar izteikti saldskābu garšu.
• Ļoti gatavi līčiju auglīši istabas temperatūrā ātri bojājas. Tos vislabāk uzglabāt vēsumā.
• No gataviem līčiju augļiem gatavo sīrupu. Tos izmanto arī kā garšvielu sastāvdaļu vai žāvē līdzīgi plūmēm.
• Mediķi rekomendē dienā apēst vismaz 10 līčiju auglīšus, jo tie normalizē cukura līmeni asinīs.
*
RECEPTE: Garneļu terīne ar svaigām jūras ķemmītēm, līčijām un greipfrūta salsu
SASTĀVDaĻAS:
125 g garneļu
30 g jūras ķemmīšu
10 g šalotes sīpolu
10 g vītinātas strausa gaļas
4 līčijas
30 g greipfrūta
30 g ābolu
olīveļļa
5 g sarkano ikru
zaļumi dekorēšanai
PAGATAVOŠANA: notīra garneles, kopā ar sāli un pipariem tās rullītī satin pārtikas plēvē. Ūdens peldē vāra aptuveni piecas minūtes, kamēr rulete gatava.
Jūras ķemmītes, strausa gaļu un sīpolu sagriež smalkos kubiņos, pievieno piparus un olīveļļu.
Nomizo līčijas, mīkstumu sagriež smalkos gabaliņos un sajauc kopā ar gabaliņos sagrieztu greipfrūta mīkstumu, kas atbrīvots no rūgtās plēves.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, dekorē ar zaļumiem un sarkanajiem ikriem.