VIRTUVĒ: Ābolu fenomens (+receptes)

© Shutterstok

Rudens parasti saistās arī ar sulīgiem, krāsainiem pašmāju āboliem, kuros ar lielu kāri var iekosties. Un kāpēc ne, jo tie ir ne vien garšīgi, bet arī veselīgi un diētiski kā jau augļi. Izmēģināt dažādas receptes ar āboliem tā vien vilina tos, kuriem patīk rosīties virtuvē, lai atklātu jaunas garšas variācijas.

ĀBOLU CV

• Par ābolu dzimteni uzskata Centrālāziju, lai gan pastāv viedoklis, ka pirmo reizi ēdamie saldie āboli parādījās kalnu rajonos tagadējā Kazahstānā pie Ķīnas robežas vairāk nekā divu tūkstošu metru augstumā.

• Āboli ir mazkaloriju produkts, tāpēc tos bieži izmanto diētās tie, kuri vēlas notievēt, un āboli ir piemēroti, organizējot organismam atslodzes dienas.

• Vērtīgs C vitamīnu avots. Skābos un zaļos ābolos tā ir vairāk nekā sarkanajos augļos. Satur ābolu, vīna un citronskābi.

• Ābolu vērtīgās īpašības svārstās atkarībā no dažādiem faktoriem, tajā skaitā no šķirnes, audzēšanas vietas un pat no klimatiskajiem apstākļiem.

• Āboli satur arī PP vitamīnu, dzelzi, magniju, kāliju, pektīnu, organiskās skābes un citas vērtīgas vielas. Kālija šajos augļos ir 11 reizes vairāk nekā nātrija - tas nozīmē, ka āboli ir labs urīndzenošs līdzeklis.

• Ābolu miza satur antioksidantu kvercetīnu, kurš kopā ar C vitamīnu neļauj brīvajiem radikāļiem nodarīt kaitējumu organismam.

• Āboli satur daudz vairāk joda nekā citi augļi. Greipfrūtos, apelsīnos un banānos joda ir 7-10 reizes mazāk nekā ābolos.

• Vislietderīgāk uzturā lietot svaigus vai rīvētus ābolus. Svaigi āboli sekmē kuņģa sulas izdalīšanos, tāpēc vērtīgi pusdienu reizē apēst ābolu tiem, kuri allaž ir steidzīgi un rūpīgi nesakošļā pārtiku.

• Ābolu sēkliņās ir bioloģiski aktīvās vielas, vitamīni un fermenti, kuri kavē vēža rašanos. Tiek uzskatīts, ka ar 5-6 ābolu sēkliņām pilnībā pietiek, lai organisms uzņemtu diennaktī nepieciešamo joda daudzumu.

• Nav ieteicams āboliem mizot mizu, jo tajā ir liels daudzums pektīna un šķiedrvielu.

• Gatavošanai ļoti piemērots produkts, jo āboli nav dārgi, pieejami augu gadu, vērtīgi un garšīgi. Daudzveidīgi izmantojami - salātos, plātsmaizēs, pīrāgos, desertos, piedeva pie otrajiem ēdieniem, tos var cept, gatavot konservus ziemai, vārīt ķīseli.

*

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 47

olbaltumvielas 0,4 g

ogļhidrāti 9,8 g

tauki 0,4 g

šķiedrvielas 1,8 g

ūdens 86,3 g

*

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

• Āboliem piemīt urīndzenošas īpašības.

• Pateicoties C vitamīnam, tie veicina asinsvadu sieniņu nostiprināšanos, toksīnu piekļuves samazināšanos, organisma atjaunošanos pēc slimības.

• Āboli efektīvi ietekmē holesterīna samazināšanos asinīs.

• Āboliem raksturīgas baktericīdas un pretiekaisumu īpašības, tos vērtīgi lietot, ja ir kuņģa zarnu trakta traucējumi, kolīti, dizentērija.

***

ĒDIENI ar āboliem

Rīsi ar vistas aknām un āboliem

Sastāvdaļas:

• glāze rīsu

• 500 g vistas akniņu

• 5 vidēji sīpoli

• 3 vidēji āboli

• 300 g krējuma

• 20 g cietā siera

• zaļumi

• sāls, piparu maisījums

• eļļa

Pagatavošana: rīsus novāra sālsūdenī un liek cepamajā formā, kas nosmērēta ar eļļu. Aknas nomazgā, noņem plēvi, liek uz rīsiem, uzkaisa sāli un piparus. Uz aknām liek apceptus sīpolus. Uz tiem kārto sarīvētus ābolus. Virsmu nosmērē ar krējumu. Uzkaisa sieru, liek

180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes. Rotā ar zaļumiem.

*

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas:

• armēņu lavašs

• 2 vidēji āboli

• 2,5 ēdamkarotes cukura

• ola

• 70 g sviesta

• pusglāze

valriekstu

• 2 ēdamkarotes aprikožu džema

Pagatavošana: ābolus iztīra no sēklām un sagriež sloksnēs. Apcep ar

2 ēdamkarotēm cukura, kamēr izdalās sula un tie kļūst zeltaini. Pievieno aprikožu džemu un sautē vēl apmēram 5 minūtes. Sakuļ olu ar pārējo cukuru. Sarīvē sviestu uz rīves. Sasmalcina valriekstus. Liek uz darba virsmas lavašu, nosmērē ar olas masu, pievieno pusi sarīvētā sviesta un liek ābolu masu. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10-15 minūtes. Atdzisušo strūdeli pārkaisa ar pūdercukuru.

*

Maigie salāti

Sastāvdaļas:

• 250 g krabju nūjiņu

• marinēts sīpols

• 5 vārītas olas

• kausēts siers

• ābols

• 150 g sviesta

• 300 g majonēzes

• dilles

Pagatavošana: salātus veido kārtām, kuras atkārto 2 reizes.

1. kārtā liek sarīvētas olas ar majonēzi. 2. kārtā liek sarīvētu kausēto sieru, kuru pirms tam nepieciešams sasaldēt, ar majonēzi. 3. kārtā - sarīvētu sasaldētu sviestu ar majonēzi. 4. kārtā - marinētu sīpolu. 5. kārtā -

sarīvētas sasaldētas krabju nūjiņas ar majonēzi. 6. kārtā - sarīvētu ābolu ar majonēzi. Atkārto visas kārtas vēl vienu reizi. Nosmērē virsmu ar majonēzi un pārkaisa ar dillēm. Liek uz stundu ledusskapī, lai sasūcas.

*

Ābolu sorbets

Sastāvdaļas:

glāze ābolu sīrupa

1-2 āboli

ēdamkarote cukura

ēdamkarote citrona sulas

ēdamkarote ruma

Pagatavošana: ābolus sagriež kubiciņos. Mizu var atstāt, ja ir vēlēšanās. Visas sastāvdaļas, izņemot rumu, liek katlā un vāra, kamēr āboli ir mīksti. Blenderī sablendē, pievieno rumu, pārlej formā un sasaldē. Cukura daudzumu regulē pēc savas patikas. Ja sīrups ir ļoti salds, tad cukuru var nepievienot.



Svarīgākais