TORTE Latvijai dzimšanas dienā

MUMS PIESTĀV. Laila Deksne-Maļkova uzskata, ka šī torte ļoti piestāv Latvijai, jo tās sastāvā ir latviski produkti – vārītas bietes, lauku olas, krējums un sviests © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 98. dzimšanas dienu, Neatkarīgās lasītāja, mājsaimniece, Elīnas un Marata mamma Laila Deksne-Maļkova aicina ikvienu jau šodien sākt domāt, ko piektdien likt uz svētku galda. Viņa šai īpašajai svētku reizei piedāvā uzcept torti sarkanbaltsarkanā krāsā.

«Es diemžēl neesmu piedzīvojusi vecmāmiņas, kuras man būtu varējušas nodot savas zināšanas par ēst gatavošanu. Taču es vienlīdz labi protu pagatavot ne tikai tortes, bet arī dažādus citus ēdienus. Iespējams, tas man gēnos no mammas, kura, šķiet, ja nekā cita nebūtu, arī no cirvja varētu zupu izvārīt,» saka Laila DeksneMaļkova. Ēst gatavošanai viņa pievērsās reizē ar ģimenes izveidošanu un pirmā bērna - meitiņas Elīnas - piedzimšanu. Nu jau meita ir precību gados, bet dēlam Maratam ir 11 gadu.

«Patiesībā savu pirmo skaisto kūku izcepu tikai pirms apmēram trim gadiem, kad precējās mans brālis Ainārs. Meklēju internetā receptes no visiem iespējamiem avotiem, skatījos, kā skaistāk izdekorēt kāzu kūku. Tā bija mana pirmā trīsstāvīgā kūka, bet pēc tam arvien vairāk piedomāju pie kūku vizuālā izskata,» stāsta Laila DeksneMaļkova, piebilstot, ka nereti gan gadījies, ka kāds radu, draugu bērniņš, kuram torte uzdāvināta, to nav ļāvis nevienam ēst - jo tā ir tik skaista.

«Protams, arī 18. novembrī mums mājās būs ne tikai svētku vakariņas, bet arī kāda īpaša kūka. Nekur jau nelikšos, būs jācep, jo visi jau gaida,» viņa mīļi pasmaida un arī Neatkarīgās lasītājiem novēl satikties pie ģimenes svētku galda un kopā godināt mūsu Latviju.

TORTE SARKANBALTSARKANĀ KRĀSĀ

Vajadzēs:

85 g nesaldas šokolādes, 2 glāzes cukura, 4 olas, 1,5 glāzes augu eļļas vai kausēta sviesta, 1,5 tējkarotes vaniļas, 2 glāzes miltu, 2 tējkarotes sodas, 1/4 tējkarotes sāls, 340 g vārītu biešu (sablenderētas biezenī), 1 tējkarote sarkanās pārtikas krāsvielas

Pagatavošana:

• Ūdens peldē izkausē šokolādi, bļodā puto cukuru, olas, sviestu un vaniļu (apmēram minūti mazā ātrumā)

• Citā bļodā iesijā miltus, sodu, sāli

• Sausās sastāvdaļas pievieno olu masai un lēni puto, līdz viss sajaucies

• Pievieno kausēto šokolādi, biešu biezeni un krāsvielu, visu miksē mazā ātrumā

• Masu sadala trijās daļās un cep 20-25 minūtes 170 °C temperatūrā; gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti (ja sauss un nekas nepielīp, ir gatavs)

• Neizņemot no formas, ļauj atdzist vismaz 10 minūšu

Krēmam:

340 g krēmsiera, 340 g maskarpones siera, 2 glāzes saldā krējuma, puse tējkarotes vaniļas, 1,5 glāzes sijāta pūdercukura

• Saputo saldo krējumu (vieglās putās), pieputo pūdercukuru un vaniļu, atsevišķi labi izmaisa krēmsieru (tā vietā var izmēģināt arī blenderētu biezpienu) un maskarponi; visu sajauc

• Kārto kūku un dekorē pēc sirds patikas

Dekorēšanai ar mastiku vajadzēs: 250 g marshmallow zefīra, 450 g pūdercukura, 175 g baltās šokolādes, 100 ml saldā krējuma, kakao un sarkano pārtikas krāsvielu

Dekorēšana:

• Marshmallow un vienu ēdamkaroti ūdens karsē mikroviļņu krāsnī, kamēr paliek mīksti, pievieno pūdercukuru un visu kārtīgi izmīca

• Uz nakti liek ledusskapī un nākamajā dienā pārklāj torti vai veido dekorus

• Pirms lietot, lai tā būtu vieglāk veidojama, nedaudz jāsasilda, mīcot rokās vai uz pavisam īsu brīdi ievietojot mikroviļņu krāsnī

• Pirms veltnēšanas virsmu nokaisa ar pūdercukuru

• Bet, pirms liek mastiku uz tortes, to sagatavo - pārklāj ar baltās šokolādes un saldā krējuma maisījumu: saldo krējumu uzkarsē un tajā ieber balto šokolādi, izmaisa, līdz iegūst viendabīgu masu

• Masu klāj pāri tortei, kas pabijusi ledusskapī, tad labāk pieķer šokolādi, arī pēc pārklāšanas ar šokolādi kūku patur ledusskapī

• Latvju zīmēm mastiku iekrāso ar kakao un sarkano pārtikas krāsvielu, izveltnē un izgriež zīmes, tās pielīmē ar cukura sīrupu



Svarīgākais