Tikko Latvijā ir paviesojušās pasaules kulinārijas "zvaigznes" - Michelin restorānu šefpavāri no Nīderlandes. Kā zināms, tad, iegūstot gastronomijas pasaules "Oskaru" jeb Michelin zvairzni, šefpavārs nonāk kulinārās mākslas elitē, kur nevienam pavāram no Latvijas, diemžēl, joprojām nav izdevies pabūt.
Michelin ir vairāk nekā gadsimtu sena, prestiža Francijā radīta starptautiska restorānu vērtēšanas sistēma. Michelin piešķir zvaigznes par atbilstošiem kritērijiem - augstu kvalitāti, izmeklētu virtuvi ar izciliem ēdieniem, kā arī īpaši unikālām un augstvērtīgām restorāna kvalitātēm. Ik gadu tiek publicēts Eiropas restorānu un viesnīcu ceļvedis, un iekļūšana tajā ir īpaši prestižs pagodinājums.
Uzņemtot tik izsmalcinātus viesus, protams, ka pašmāju pavāri un ražotāji mēģināja demonstrēt to pašu labāko. Delegācija apmeklēja vairākus Latvijas uzņēmējus, piedalījās produktu degustācijās un meistarklasēs. Michelin pavāri uzteica SIA “Very Berry” ogu kaltēšanas un apstrādes procesu, kas pēc kaltēšanas saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, kā arī to izteikto garšu un smaržu. Tikmēr neviltotu interesi izraisīja kaņepju sēta “Adzelvieši”, kuri nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, radot kaņepju sviestu, aizdaru, eļļu un citus produktus - ārzemju viesi līdz šim nebija pazīstami ar kaņepju plašajām pielietošanas iespējām kulinārijas mākslā.
Vakariņas viesi ieturēja restorānā “36 līnija”, kur Latvijā zināmi pavāri Raimonds Zommers, Lauris Aleksejevs un Māris Jansons gatavoja ēdienus no Latvijā ražotiem produktiem, tādejādi prezentējot Latvijā ražoto produktu pielietojamības iespējas pavārmākslā. “B-Bārs” īpašnieks Armands Mednieks iepazīstināja viesus ar Latvijā radītiem dzērieniem, prezentējot ēdienu un dzērienu saderību.
Vizītes noslēgumā Michelin zvaigžņoto restorānu pavāri devās uz Valmiemuižas alus darītavu, lai aplūkotu Valmiermuižas dzīvā alus nesteidzīgo tapšanu, kā arī nobaudītu Rīgas - Gaujas gastronomijas reģiona vēstneša - šefpavāra Valtera Zirdziņa radītos ēdienus un reģionam raksturīgās garšas.