"Michelin" nosauks labākos restorānus Latvijā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Restorānu ceļveža "Michelin" pārstāvji šodien plkst.16 Melngalvju namā paziņos Latvijas restorānus, kuri tiks iekļauti 2025.gada "Michelin" ceļvedī, kā arī nosauks restorānus, kas saņems "Michelin" zvaigznes, aģentūru LETA informēja "Michelin" ceļveža sadarbības partnere Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni - 19 restorāni Rīgā un septiņi ārpus galvaspilsētas. To starpā ir "Max Cekot Kitchen", kas saņēma vienu "Michelin" zvaigzni, trīs "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

"Max Cekot Kitchen" ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis "Michelin" zvaigzni. Restorāna šefpavārs Maksims Cekots norāda, ka zvaigznes iegūšana būtiski veicināja "Max Cekot Kitchen" atpazīstamību un jaunu klientu pieplūdumu.

"Michelin" ceļveža atzinību "Bib Gourmand" par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu 2024.gadā ieguva Rīgas restorāni "Milda", "Shōyu" un "Snatch". Savukārt Līgatnes "Pavāru māja" ir pirmais Latvijas restorāns, kuram piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne, ar kuru tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi.

"Michelin" 2024.gada ceļvedī iekļauti arī "36.Line", "3 Chefs", "Akustika", "Aqua Luna", "Barents", "Barents Cocktail & Seafood Bar", "Chef's Corner", "COD", "Entresol", "Ferma", "H.E. Vanadziņš", "John", "Kest", "Le Dome", "MO", "Neiburgs", "Riviera", "Tails", "Tauro", "Whitehouse" un "Zoltners".

"Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas - par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta" un trīs - par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu".

Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina ikvienu dalīties ar saviem unikālajiem pieredzes stāstiem par Latvijas mežiem, sēņošanu un ogošanu, iesaistoties projektā "Savvaļas stāsti." Šī iniciatīva veltīta Latvijas dabas, kultūras un identitātes mantojuma dokumentēšanai un saglabāšanai, informē RSU.

Svarīgākais