2.lapa
Vēsā rudens dienā nav nekā labāka par franču klasiku - gratinu. Sātīgi, bet tik rudenīgi un gardi!
Sastāvdaļas:
Sēnēm:
10 ml maigas olīveļļas cepšanai
50 g nomizota sīpola, smalki sakapāts
Šķipsniņa jūras sāls
1/2 paka Selection by Rimi sēņu maisījuma (atlaidināts) vai tikai baravikas
2 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas
1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
1/2 tējk. smalki sakapāta rozmarīna
Kārtojumam:
350‒400 ml saldā krējuma
4 ķiploka daiviņas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi
20 ml eļļas cepšanai
500 g sviesta ķirbja, sagriezts ļoti plānās šķēlēs
Jūras sāls pēc garšas
Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
120 g Gruyère siera, smalki sarīvēts
2 maziņas saujas baltmaizes rīvmaizes
Pagatavošana:
Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Sagatavo vienu lielāku vai divas mazākas keramiskas cepamās formas (apmēram 20x12 cm lielas). Traukā samaisa saldo krējumu ar ķiplokiem un sāli.
Pannā sakarsē 10 ml eļļas un, kad tā karsta, pievieno sīpolus ar šķipsniņu sāls un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes līdz sīpoli mīksti. Tad pievieno sēnes ar pārējām sastāvdaļām un cep uz lielas liesmas, līdz viss šķidrums iztvaikojis un sēnes sacepušās. Izņem ārā un noliek malā.
Tajā pašā pannā ielej eļļu, kas paredzēta kārtojumam, pievieno ķirbjus un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes, līdz tie kļūst nedaudz mīkstāki. Kad gatavi, nogriež liesmu.
Keramiskajās formās liek pusi ķirbju, tad sēnes, pusi siera un atlikušos ķirbjus. Uzlej saldo krējumu (jāpārliecinās, lai ielīst arī ķiploki), uzber atlikušo sieru un rīvmaizi. Liek krāsnī vidējā nodalījumā un cep 30 minūtes, līdz sacepums kļūst zeltains. Ņem ārā un vislabāk pasniedz uzreiz, tikko pagatavotu.