RECEPTES: Radoši un šausminoši saldumi Halovīnam

Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!

"Asiņainais Frankenšteins"

Publicitātes foto

Sastāvdaļas

  • 50 g rapšu eļļas
  • 1 ola
  • 100 g apelsīnu sulas
  • 10 g ābolu etiķa
  • 5 g sodas
  • 100 g paniņu
  • 140 g pilngraudu kviešu miltu
  • 70 g cukura
  • 10 g kakao pulvera
  • ½ tējk. sāls
  • ½ tējk. cepamā pulvera
  • * ½ tējk. sarkanas krāsvielas
  • 200 g krēmsiera
  • 70 g saldā krējuma
  • Medus
  • 200 g baltās šokolādes
  • 20 g melnās šokolādes
  • 1 ēdamk. Matcha tējas pulvera vai zaļās krāsvielas

* sarkanā krāsviela

Pagatavošana

1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko ar 20 x 20 cm lielu cepamo formu.

2) Lielā bļodā sajauc eļļu ar olu. Atsevišķā bļodā sajauc apelsīnu sulu, etiķi un sodu. Abus maisījumus sajauc kopā, pievieno miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Visu kārtīgi samaisa un pievieno paniņas, tad atkal samaisa. Pievieno sarkano krāsvielu, daudzumu variējot pēc savas vēlmes, un maisa līdz masa kļūst viendabīga. Mīklu uz 20 minūtēm atstāj istabas temperatūrā, tad lej formā un cep ~35 min, gatavību pārbaudot ar kociņu.

3) Iegūto biskvītu atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad pa daļām sablenderē - šādi tiks iegūtas drupačas. Tad saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru un medu, kura daudzumu izvēlas pēc garšas (to var arī vispār nepievienot). Samaisa drupačas ar krēmsiera masu un izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. No iegūtās masas ar rokām veido stienīšus vai citas formas konfektes. Katrā konfektē iedur koka irbulīti, liek uz cepampapīra un tad uz 2-3 stundām atdzesē saldētavā.

4) Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar matcha tēju vai krāsvielu, iegūto masu pārlej krūzē (krūzei jābūt nedaudz dziļākai par konfekšu augstumu). Izņem konfektes no saldētavas un katru mērcē zaļajā šokolādes masā, lai tā no visām pusēm pārklātu konfektes. Tas jādara ātri, jo šokolāde uzreiz sastings.

5) Konfektes pabeidz rotāt ar izkausētu balto un melno šokolādi, ļaujot vaļu fantāzijai - var veidot acis, muti utt. Ja vēlas izveidot no galvas pilošas asinis vai citus asins zīmējumus, baltajai šokolādei jāpievieno sarkanā krāsviela.

6) Gatavās konfektes uz pāris stundām liek ledusskapī un tad bauda vai iepriecina ar tām maskās tērptos viesus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Izklaide

Pirmās Adventes priekšvakarā, sestdien 30.novembrī, plkst.17, Rīgā norisināsies galveno Ziemassvētku egļu iedegšanas pasākums Rātslaukumā un Doma laukumā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.