Sen pārbaudīta patiesība – viss, ko rudenī čakla saimniece paspēj salikt burkās, podos, mucās, ķipīšos vai citos traukos, ziemas mēnešos – uh, kā noder! Un mājinieki to prot novērtēt. Tagad, rudenī, dārzi vēl izaugušās ražas pilni, tirgu un veikalu plaukti lūst no lauku labumu bagātības, ir vienkārši mazliet jāpacenšas un jāļaujas radīšanas priekam.
Kuram, gan, dārzā neaug kabači! Taču šis dārzenis ir pelnījis to, lai būtu visu iecienīts un mīlēts.
Kabači tomātos
SASTĀVDAĻAS:
3 kg nepāraugušu kabaču
1 l ūdens
150 g tomātu pastas
1 glāze cukura
1 ēdamkarote sāls
pusglāze 9% etiķa
3 ēdamkarotes augu eļļas
1 ķiploka daiviņa
diļļu, pētersīļu zaļumu buntītes
1–2 dažādu krāsu saldās paprikas
čili pipars
smaržīgie pipari
1–2 tējkarotes maltu melno piparu
PAGATAVOŠANA: kabačus nomazgā, nomizo un sagriež 8–10 mm biezās šķēlēs. Nomazgā, iztīra saldo papriku, sagriež salmiņos. No ūdens, sāls, cukura, eļļas, etiķa un tomātu pastas pagatavo mērci un to uzvāra. Mērcei pievieno garšvielas, ieber kabaci, saldo papriku. Katlu aizvāko un uz mazas uguns vāra 10 minūtes. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus, vēl pavāra 3–5 minūtes, lej sterilās burkās un karstas aizvāko. Uzglabā vēsumā.
Kabaču čatnijs
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg kabaču
500 g burkānu
400 g sīpolu
4 sarkanās paprikas
5 ķiploka daiviņas
2 tējkarotes sāls
200 ml 9% etiķa
250 g cukura
2 ēdamkarotes karija pulvera
1 ēdamkarote sinepju pulvera
3 ēdamkarotes citrona sulas
PAGATAVOŠANA: visus receptē minētos dārzeņus sagriež vienāda lieluma kubiņos, ķiplokus smalki sakapā. Kabačus samaisa ar sāli, lai tie atsulojas, tad sulu notecina. Katlā ielej eļļu, kad tā karsta, apcep sakapātus ķiplokus, šķēlēs sagrieztus sīpolus. Kad tie zeltaini, ber klāt visus pārējos dārzeņus. Pievieno visas garšvielas (izņemot citrona sulu) un aptuveni stundu, pa reizei apmaisot, uz lēnas uguns sutina. Pašās beigās pievieno citrona sulu, virumu apmaisa un karstu pilda sterilās burkās. Uzreiz aizvāko. Uzglabā vēsumā.