Kas svarīgs jāzina tiem, kas tecina bērzu sulas?

© Atis Ieviņš/F64

Bērzu sulu ieguvei, Latvijas valsts mežos ikvienam iedzīvotājam ir ļauts bez maksas izdarīt vienu urbumu, taču, ja sulas plānots iegūt lielākos apmēros vai privātajos mežos, tas ir jāsaskaņo ar meža īpašnieku,  norādīja Valsts meža dienesta pārstāvji.

Dienesta vecākais eksperts Oskars Zaļkalns aicināja izturēties saudzīgi pret koku un, veicot urbumu, ievērot vairākus nosacījumus. Ir ieteicams urbt kokos, kas tuvākajā laikā paredzēti nozāģēšanai, jo šādā gadījumā par nodarīto kaitējumu jāuztraucas mazāk. Tāpat tiek rekomendēts izmantot urbi, kura diametrs ir septiņi līdz astoņi milimetri.

Ņemot vērā, ka sulu pārvietošanās notiek pa koksnes slāni (aplievu), kas atrodas zem mizas, kokā ar gludu mizu urbums jāveic dziļumā līdz pieciem centimetriem, bet, ja miza ir grumbuļaina, līdz astoņiem centimetriem. Atļauts urbt kokā ne augstāk par 50 centimetriem no zemes, un koka diametram urbšanas vietā jābūt lielākam par 40 centimetriem. Nav atļauts notēst koka mizu līdz kambijam. Nākamajā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.

Zaļkalns atzīmē, ka aizvien biežāk sulu tecināšanai aicina izmantot nelielas plastikāta tapas, kuras var iegādāties saimniecības preču veikalos. Tās var blīvi iedzīt urbumā, koka stumbrs paliek sauss, un pat skudras nepamana sulu tecināšanu.

Vienlaikus viņš norāda, ka par urbumu aizdarīšanu pēc sulu tecināšanas speciālistu domas dalās. "Ja ir veikts maza izmēra urbums, tad tiek pieļauts, ka koks pats brūci aizaudzēs, taču, ja ir izmantots senais paņēmiens ar urbuma diametru ap 30 milimetriem, tad gan būtu vēlams aiztaisīt urbumu ar atbilstoša izmēra bērzu koka tapu, lai samazinātu sēņu infekcijas risku," min Zaļkalns.

Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina ikvienu dalīties ar saviem unikālajiem pieredzes stāstiem par Latvijas mežiem, sēņošanu un ogošanu, iesaistoties projektā "Savvaļas stāsti." Šī iniciatīva veltīta Latvijas dabas, kultūras un identitātes mantojuma dokumentēšanai un saglabāšanai, informē RSU.

Svarīgākais