“Dolce vita!” Ruckas muiža un Ungurmuiža kļūs par oficiālajām Toskānas pārstāvniecībām

© Ruckas muiža

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Lai Ruckas muiža un Ungurmuiža oficiāli kļūtu par Toskānas pārstāvniecībām, Renārs Sproģis Itālijā ir ticies ar vairākiem Toskānas pašvaldības pārstāvjiem, to skaitā ar Toskānas tūrisma aģentūras vadītāju Frančesko Tapinasi. Tāpat, lai izvērtētu darbības kvalitāti un atbilstību plānotajam statusam, abās muižās ir viesojušies Toskānas šefpavārs un vīnzinis. / No personīgā arhīva

Būt Latvijā, bet turpināt baudīt Itāliju

Itāļi saka “Dolce vita”, un tas nav tikai tautā iemīļots teiciens, kurš tiek lietots vietā un nevietā, bet īsta itāļa pārliecība, ka dzīve ir salda, skaista un baudāma ik mirkli. Kā mums panākt saulaināku skatījumu uz dzīvi, ne tikai esot Itālijā, bet tepat, mūsu mīļajā Latvijā?

Ruckas muižas un Ungurmuižas saimnieks Renārs Sproģis atzīstas, ka vēlas radīt vidi, kur cilvēki justos brīvi un nesaistīti, vienlaikus izbaudot Itālijai raksturīgo viesmīlību, aromātiskos vīnus un pasaulē tik iecienīto itāļu virtuvi.

Viesojoties Itālijā, Renārs ir sapratis, ka ir pavisam reāli arī Latvijā radīt apstākļus, lai cilvēki justos kā Toskānā - vajag tikai mazliet drosmes un atvest Itāliju uz Latviju, lai piedāvātu cilvēkiem to, kas viņus dara priecīgus un rosina vairāk smaidīt, tikties ar draugiem, radiem, paziņām un arī svešiniekiem. Ir pieņemts lēmums, un visai straujā tempā muižās gaisotne ietērpjas Toskānas noskaņās, turklāt pilnīgi oficiāli, ar Itālijas Toskānas provinces pašvaldības akceptu.

Tratorija - pirmais solis Itālijas virzienā

Kopš vasaras vidus Ruckas muižā ir atvērta tratorija, kas itāļu izpratnē ir iebraucamā vieta, kur var gan paēst, gan izgulēties, gan satikties ar cilvēkiem un izrunāt priekus un bēdas. Itāļi, kas viesojušies Ruckas muižā, uzskata, ka šai vietai pienāktos augstākā līmeņa nosaukums, tomēr saimnieks domā, ka šī vieta nav jāpārvērš par augstas klases restorānu, bet jāsaglabā latviskā vienkāršība, kas sajaukusies ar Itālijas šarmu, kurā viens no spilgtākajiem elementiem ir Neapoles picas, kas top pēc Itālijai raksturīgas receptes no dabīgā ierauga mīklas un tiek ceptas Florences ražotnē veidotā picas krāsnī. Jāteic gan, ka sākotnējā ēdienkarte palēnām papildinās ar citiem Itālijai raksturīgiem ēdieniem un pamazāk kļūst daudzveidīgāka.

Renārs skaidro, ka picas krāsns būvniecība bija ļoti aizraujošs process, jo to muižas telpās gluži kā lego konstruktoru no daudzām dažādām detaļām kopā salika picu krāšņu meistars, kurš speciāli pie mums atbrauca no Itālijas. Šīs ražotnes picu krāsnis labi pazīst ne tikai Itālijā, bet arī citās pasaules valstīs. Tagad šis meistardarbs labi kalpo arī Ruckas muižā.

Picas krāsns būvniecība bija ļoti aizraujošs process, jo to muižas telpās gluži kā lego konstruktoru no daudzām dažādām detaļām kopā salika picu krāšņu meistars, kurš speciāli atbrauca no Itālijas / Ruckas muiža

Jāpiebilst, ka ļoti līdzīga, tās pašas ražotnes, tikai mazāka izmēra krāsns ir sarūpēta speciāli bērnu radošajām darbnīcām, kā arī izmantojama izbraukuma tirdzniecībā.

Svarīgi: līdz ar tūrisma sezonas noslēgumu, kad klātienes apmeklētāju skaits muižā un tratorijā samazināsies, picas varēs pasūtīt uz mājām - kastes jau tiek apdrukātas, un drīzumā tiks publicēts picu pasūtīšanas telefona numurs.

Toskāna ienāk abās muižās

Ruckas muižas tratorija ir tratorija pēc tās funkcionālās formas un satura, kurā galvenais ir patīkama atmosfēra, laipnība, dzīvesprieks, labs ēdiens un mīksta gulta, bet Ungurmuiža un tās restorāns ir vieta, kas demonstrē kārtu augstāku līmeni.

No Toskānas ieradies pašvaldībā strādājošais eksperts, izvērtējis abu muižu ēdienkarti, maltītes pagatavošanas paņēmienus un pasniegšanas procesu, secinājis, ka gan tratorija, gan Ungurmuižas restorāns ir gana piemēroti, lai tajos iemājotu Toskānas šarms. Ar vietējiem šefpavāriem ir saskaņotas ēdienkartes un atrasti piemērotākie Toskānas vīni, atsūtīti arī pirmie nepieciešamie produkti, tostarp īpaši izvēlēta pasta no mazajām Toskānas ražotnēm un plašs gaļas izstrādājumu klāsts, ko radījuši ģimenes uzņēmumi.

Vaicāts, kāpēc latviešu uzņēmējs nepieturas pie klasiskām, latviskām vērtībām, bet brauc pa pasauli, meklēdams jaunus garšu un kultūru iespaidus, Renārs Sproģis ir godīgs: “Man ļoti patīk cilvēki, man patīk būt kopā ar savējiem un svešiem, sarunāties, smieties un reizēm arī raudāt. Es ļoti vēlos, lai latvieši kļūst atvērtāki visam jaunajam, draudzējas, sarunājas un izbauda dzīvi ne tikai savā ģimenes un tuvāko draugu lokā, bet arī ar pilnīgi svešiem cilvēkiem, jo tā rodas labākās idejas, smieklīgākie un pamācošākie stāsti, kas mūs pilnveido un padara ikkatra cilvēka dzīvi krāšņāku jeb, kā itāļi saka - saldāku. Turklāt kopš senseniem laikiem muižnieki ir bijuši tie, kuri daudz ceļojuši un atveduši uz Latviju gan receptes, gan produktus, gan augus un zināšanas, pat mums tautā jau tik labi zināmo kartupeli! Tāpēc arī es darbojos, lai uz Latviju atvestu to, kas man pašam šķiet aizraujošs un noderīgs mūsu tautai.”

No Toskānas mazajām ražotnēm ir atgādāti gan itāļu tradicionālie gaļas izstrādājumi, gan pasta un vīni / Ruckas muiža

Itālijas ienākšana muižās nenozīmē, ka tiek aizmirstas latviskās vērtības, gluži pretēji - tās pastāvēs un nopietni konkurēs ar Itāliju.

Ruckas muiža aktīvā apmeklējumu sezonā pāriet citā dimensijā

Tūrisma sezona Ruckas muižā ir bijusi ļoti dinamiska - kopumā ir uzņemti vairāki tūkstoši viesu. Sākot no 2023. gada 1. oktobra, novembrī, kad izsludināta tulpju un narcišu stādīšanas akcija par godu 2022. gadā dzimušajiem 16 000 bērniem, muižas kompleksu apmeklēja vairāki tūkstoši bērnu no pirmsskolas izglītības iestādēm un skolām, kā arī ģimenes gan no Cēsu novada, gan attālākiem Latvijas novadiem. Līdz šāgada tūrisma sezonas sākumam, kas Latvijā ir jūnija vidus, muižu apmeklēja salīdzinoši mazāk, jo tad vēl tika meklēts īstais, labākais darbības formāts, lai piesaistītu dažādu pilsētu iedzīvotājus, ne tikai cēsniekus. Un no jūnija vidus līdz oktobrim tie ir bijuši aptuveni 15-20 tūkstoši apmeklētāju. Tā kā Renārs pats aktīvi iesaistās grupu ekskursiju pavadīšanā, augustā un septembrī tās ir bijušas vairākas grupas no dažādiem Latvijas reģioniem, teju no visiem novadiem. Visvairāk apmeklētāju bijis no Vidzemes, Rīgas, Kurzemes un mazāk no Zemgales un Latgales. Zinot, ka šī Ruckas muižai ir pirmā sezona, rodas jautājums: kas ir tas īpašais, kas pievilinājis tik daudz cilvēku?

Pret bērniem Ruckas muižā izturas ar īpašu pietāti - līdz ar pasūtījumi bērni saņem kādu īpašu kārumu - vasarā tie ir augļi un ogas, rudenī un ziemā īpaši pagatavoti cepumi. Ir atsākusies arī Bērnu rītu sezona - mazie šeit var apgūt gan zīmēšanu, gan picu cepšanas smalkumus / Karīna Jurciņa

Es teiktu, ka tā ir atvērtība, laipnība un cilvēkmīlestība, un tikai pēc tam ir uzskaitāms multimediālais projekts “Dzīvās gleznas”, tratorija ar picām, sajūtu tveršana muižas verandā, bibliotēkā un oranžērijā.

Ir ļoti svarīgi visiem potenciālajiem muižas viesiem pateikt, ka šī ir tā vieta, kur brīvi var izstaigāt, skatīt, pētīt, izjust, izbaudīt, izsmaržot - ja durvis nav aizslēgtas, tātad drīkst tās atvērt un ienākt!

Redzot lielo pieprasījumu, arī rudenī un ziemā būs skatāms multimediālais projekts “Dzīvās gleznas” - tas gan tiks pārcelts uz otru klēts galu, jo tur iespējams iekurināt krāsnis, lai apmeklētājiem nodrošinātu komfortablu uzturēšanos arī rudens un ziemas sezonas laikā.

Atsākušies ir pagājušajā ziemā iemīļotie bērnu rīti, kuros notiek visdažādākās nodarbības, sākot ar zīmēšanu, beidzot ar miltu malšanu un picu cepšanu. Kamēr mazie mācās jaunas prasmes, vecāki var baudīt atpūtas brīdi kādā no muižas omulīgajām vietām - oranžērijā, bibliotēkā vai verandā.

Plaša būs arī vakaru izklaides programma, lekcijas un darbnīcas pieaugušajiem. Vairāk par visu, ko piedāvā Ruckas muiža, jāskatās www.ruckasmuiza.lv.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais