7 viegli pagatavojami ēdieni no olām katrai nedēļas dienai

© pexels.com

Olas ir viegli pieejams un maciņam draudzīgs produkts, kuru var izmantot, gatavojot ne tikai brokastis, bet arī pusdienas un pat vakariņas. Turklāt, olas ir veselīgs produkts, kas satur daudz proteīna, kā arī vērtīgas minerālvielas un vitamīnus.

Kāpēc tieši olu ēdieni? Jo olas ir viens no tiem produktiem, kuras ir bagātas ar proteīnu, kas ir svarīgs gan cilvēka organisma dzīvības procesiem, gan arī sāta sajūtai kopumā.

Lai pagatavotu šos ēdienus, nav vajadzīgas īpašas kulinārijas prasmes vai speciāls aprīkojums. Turklāt, katra ēdiena pagatavošana neaizņems ilgāk par pusstundu, stāsta uztura treneris Mārtiņš Bidiņš.

Publicitātes foto/LAPNA

Pirmdiena: omlešmaizītes ar sieru un šķiņķi

Šīs vienkāršās un gardās omlešmaizītes būs lieliskas brokastīs, vēlās brokastīs, pusdienās vai launagā.

Sastāvdaļas:

  • 2 olas;
  • 2 maizes šķēles;
  • 1 ēdamkarote eļļas;
  • 2 siera šķēles;
  • 2 šķiņķa vai sagrieztas desas šķēles;
  • Sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

1. Bļodā sakuļ olas, pievieno sāli un piparus.

2. Nepiedegošā pannā uz vidējas uguns sakarsē eļļu.

3. Abas maizes šķēles iemērc olu maisījumā, pēc tam izlej atlikušo olu maisījumu pannā. Virsū liek abas maizes šķēles, atstājot starp tām 3 cm atstarpi. Cep līdz omlete ir zeltaini brūna.

4. Ar lielu lāpstiņu apgriež visu omleti tā, lai maizes neizceptā puse pieskartos pannas pamatnei.

5. Uzliek siera šķēli katrā omletes pusē un liek virsū šķiņķa vai desas šķēli, uzloka omletes malas. Saloka omleti, lai maize šķēles būtu viena virs otras.

6. Apgriež un cep līdz zeltainai krāsai.

7. Pārliek uz šķīvja un atstāj uz brīdi, pēc tam pārgriež uz pusēm un pasniedz.

Publicitātes foto/LAPNA

Otrdiena: olu vraps marokāņu gaumē

Varbūt ir pienācis laiks izmēģināt kaut ko eksotiskāku! Pusdienām vai vakariņām var pagatavot veselīgu vrapu jeb tīstoklīti marokāņu gaumē.

Sastāvdaļas:

  • 1 tējkarote eļļas;
  • Lociņi;
  • 1 neliela ķiploka daiviņa;
  • 100 g turku zirņu;
  • 2 lielas olas;
  • Sāls un pipari pēc garšas;
  • 1 pilngraudu apaļā vrapa maizīte;
  • 2 ēdamkarotes pētersīļu.

Pagatavošana:

1. Uzkarsē nelielu nepiedegošu pannu, pievieno eļļu, sīpolus, ķiplokus un turku zirņus, un cep vienu minūti, nepārtraukti maisot.

2. Sakuļ olas ar garšvielām un ielej pannā. Turpina cept, nepārtraukti maisot, līdz olas ir izcepušās līdz sev tīkamai gatavībai.

3. Ar karoti ievieto izceptās olas pilngraudu vrapa vidū. Pārkaisa pētersīļus. Pārloka pildījumam pāri apakšējo malu, pēc tam pārloka sānu malas. Pasniedz sagrieztu uz pusēm.

Publicitātes foto/LAPNA

Trešdiena: makaroni ar brokoļiem un olām

Nedēļas vidū pusdienām vai vakariņām piestāv makaroni, kuri lieliski garšo kopā ar dārzeņiem un olām. Starp citu, tos var paņemt līdzi uz darbu veselīgām pusdienām.

Sastāvdaļas:

  • 225 g "fusilli" makaronu;
  • 225 g brokoļu;
  • 6 lielas olas;
  • 4 ēdamkarotes pesto mērces;
  • Parmezāna siers pasniegšanai.

Pagatavošana:

1. Verdošā ūdenī izvāra makaronus, pievienojot brokoļus gatavošanas pēdējās četrās minūtēs. Nokāš caurdurī.

2. Izvāra olas, nokāš un noskalo aukstā ūdenī, nomizo un rupji sakapā.

3. Pesto mērci iemaisa makaronos un brokoļos. Iemaisa sakapātās olas, pievieno melnos piparus un sāli. Pasniedz ar pārkaisītu parmezāna sieru.

Publicitātes foto/LAPNA

Ceturtdiena: brokastu burito

Kad nedēļa iet uz beigām, gribas kaut ko ātri pagatavojamu, taču maciņam un veselībai draudzīgu. Mums ir risinājums - meksikāņu virtuves pērle burito!

Sastāvdaļas:

  • 2 olas;
  • 2 ēdamkarotes (30 ml) piena;
  • ½ mazu saldo zaļo piparu;
  • Sāls un pipari;
  • 2 ēdamkarotes (30 ml) sarīvēta Čedaras siera;
  • 1 neliela tortilja;
  • 2 ēdamkarotes (30 ml) tomātu mērces.

Pagatavošana:

1. Bļodā sakuļ olas ar pienu, pievieno zaļos piparus, sāli un melnos piparus.

2. Uzkarsē pannu uz vidēji lielas uguns.

3. Ielej pannā olu maisījumu un samazina uguni līdz vidējam. Cep līdz gatavībai, bet seko, lai olas nav pārāk sausas.

4. Pārkaisa ar sieru.

5. Ar karoti liek olas tortiljas vidū, pa virsu uzliek tomātu pastu. Aizloka, pasniedz siltu.

Publicitātes foto/LAPNA

Piektdiena: kartupeļu, tunča un fetas siera omlete

Pēdējā darba nedēļas dienā pagatavo sātīgu omleti ar dārzeņiem, tunci un sieru. Tā dos spēku visai dienai!

Sastāvdaļas:

  • 1 liels kartupelis;
  • 8 olas;
  • 200 g fetas siera;
  • 425 g tunča konservu;
  • Lociņi;
  • 20 g sviesta.

Salātiem:

  • 200 g ķiršu tomātu;
  • Baziliks;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • Smalki sarīvēta 1 citrona miziņa;
  • 1 citrona izspiesta sula.

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200˚C.

2. Izvāra kartupeļus. Nokāš un atdzesē.

3. Bļodā samaisa olu, pusi no fetas siera, tunča konservus, sīpolu un kartupeļus, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

4. Uz vidēji lielas liesmas ugunsizturīgā traukā izkausē sviestu. Ātri un vienmērīgi ielej olu un dārzeņu maisījumu un cep 30 sekundes. Pēc tam liek cepeškrāsnī un cep 12-15 minūtes.

5. Pagatavo salātus, sagriežot visas sastāvdaļas, pievieno sāli un piparus.

6. Tomātu salātus un atlikušo fetas sieru uzliek virsū omletei un pasniedz.

Publicitātes foto/LAPNA

Sestdiena: cepti rīsi ar olām un dārzeņiem

Ideja vieglām un sātīgām sestdienas pusdienām vai vakariņām - pagatavo rīsus ar dārzeņiem un olām.

Sastāvdaļas:

  • 250 g rīsu;
  • 2 olas;
  • Dārzeņi, piem., zirņi vai konservētā saldā kukurūza;
  • Gaļa (pēc izvēles).

Pagatavošana:

1. Izvāriet rīsus saskaņā ar instrukcijām uz iepakojuma.

2. Pannā uz lielas uguns uzkarsē nedaudz eļļas un liek rīsus, apcep dažas minūtes.

3. Tikmēr bļodā ar dakšiņu vai putotāju sakuļ olas. Ar koka karoti pārvieto rīsus uz vienu pannas pusi un pievieno olu maisījumu.

4. Ļauj olām kārtīgi izcepties, pirms tās sajauc ar rīsiem.

5. Pievieno dārzeņus un, ja ir vēlme, iepriekš termiski apstrādātu gaļu.

6. Gatavo vēl pāris minūtes un tad pasniedz.

Publicitātes foto/LAPNA

Svētdiena: ātrā rīta olu "pica"

Ja svētdienas rītā ir vēlēšanās apēst picu, nav jāzvana kurjeram - to var ātri un vienkārši pagatavot no olām!

Sastāvdaļas:

  • 2 olas;
  • ½ tējkarotes (2,5 ml) sausā oregano vai bazilika (pēc izvēles);
  • 8 peperoni desas šķēles;
  • 2 ēdamkarotes (30 ml) sasmalcināta mocarellas siera;
  • 3 ēdamkarotes (45 ml) tomātu mērces vai sasmalcinātu tomātu savā sulā.

Pagatavošana:

1. Bļodā sakuļ olas un pievieno oregano.

2. Uzkarsē pannu uz vidējas uguns.

3. Ielej olu maisījumu pannā un cep līdz "picas" pamatne jeb omlete ir gandrīz gatava.

4. Omletei jeb picas pamatnei virsū uzliek pepperoni desas šķēles, pārkaisa ar sieru un cep vēl apmēram divas minūtes, līdz olas ir gatavas un siers pilnībā izkusis.

5. Uzliek "picu" uz šķīvja. Pasniedz ar tomātu mērci vai sasmalcinātiem tomātiem.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais