3 populāru ēdienu vegāniskās versijas

© pexels.com

Par to, ka dārzeņi, graudi, pupas, rieksti un citi augu valsts produkti uzlabo pašsajūtu un dod ļoti daudz enerģijas, šķiet, ir dzirdējuši visi. Tomēr mūsu zināšanas ne vienmēr sakrīt ar praktisko rīcību, ko un kā izvēlamies ik dienu likt uz šķīvja. Kā soli pa solim mainīt paradumus un uzturā iekļaut arvien vairāk augu valsts produktu, stāsta kulinārijas entuziasts un vegāniskā dzīvesveida piekritējs Edgars Sanders.

“Kampaņas “Neapēd zemeslodi” ietvaros janvārī Latvijas iedzīvotāji tika aicināti vienkāršā veidā mazināt savu ietekmi uz klimatu un dabu, ēdot mazāk dzīvnieku valsts produktu un to vietā izvēloties vairāk augu izcelsmes gardumu. Dzīvot zemeslodei draudzīgāk nebūt nenozīmē uzreiz atteikties no dzīvnieku valsts produktiem, bet gan paplašināt savu redzesloku un vismaz dažas dienas nedēļā izmēģināt veģetāro vai vegānisko dzīvesveidu, lai atklātu, cik plaša un daudzveidīga ir šī pasaule. Un ticiet man - paēdis būs ikviens!” stāsta Edgars Sanders.

pexels.com

Indijas riekstu "skābais krējums"

Nepieciešams:

  • 100 g Indijas riekstu;
  • 120 ml ūdens;
  • 1/2 citrona sula;
  • 1 tējkarote galda etiķa;
  • sāls - pēc garšas.

Pagatavošana

Indijas riekstus liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Atstāj ūdenī mērcēties, līdz tie atdziest. Riekstus nokāš, noskalo zem auksta tekoša ūdens un liek blenderī. Pievieno 120 ml ūdens un blendē, līdz izveidojas skāba krējuma konsistencei līdzīga mērce. Pievieno citronu sulu, etiķi un sāli pēc garšas.

pexels.com

Griķu kotletes

Nepieciešams:

  • 150 g brūno griķu;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 liels sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 50 g kviešu miltu;
  • 100 g augu valsts siera ar mocarellas garšu;
  • buntīte svaigu pētersīļu;
  • sāls, pipari - pēc garšas;
  • eļļa pēc izvēles.

Pagatavošana

Griķus liek vārīties, kā norādīts uz iepakojuma, taču nedaudz pārvāra, lai tie gandrīz jūk ārā. Nokāš pārvārītos griķus un atstāj, lai atdziest. Smalki sakapā sīpolu, ķiplokus un pētersīļus, sarīvē burkānu un sieru. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un liek sautēties sīpolus un burkānus, līdz tie ir mīksti. Pēdējā minūtē pievieno ķiplokus.

Sautētos dārzeņus liek bļodā, pievieno sieru, pētersīļus un griķus. lesijā miltus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Samaisa visu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja masa neturas kopā.

Saripina golfa bumbiņas lieluma kotletes (ja masa vēl ir diezgan lipīga, var ielikt to atdzesēties ledusskapī uz 20 minūtēm). Uzkarsē pannā nedaudz olīveļļas. Cep kotletes, kamēr tās ir brūnas no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai un liek kotletes krāsnī izsildīties vēl 8 minūtes.

pexels.com

Tofu "biezpiena" plācenīši

Nepieciešams:

  • 200 g bezpiedevu cietā tofu;
  • 4 ēdamkarotes bezpiedevu sojas jogurta;
  • 4 ēdamkarotes kviešu miltu;
  • 4 ēdamkarotes cukura;
  • 1/2 citrona;
  • 200 g svaigu ogu vai augļu pēc izvēles (zemenes, avenes, mellenes, kivi u. c.);
  • šķipsna sāls;
  • eļļa pēc izvēles.

Pagatavošana

Tofu sadrupina mazos gabaliņos, iemaisa jogurtu un pievieno miltus, cukuru, citronu sulu pēc garšas un šķipsnu sāls. Uzkarsē pannā eļļu, liek pa 1 ēdamkarotei tofu masas pannā un veido mazus plācenīšus. Cep plācenīšus, līdz tie ir brūni no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pārliek plācenīšus uz cepamās plāts un cep krāsnī vēl 8 minūtes. Pasniedz ar ogām vai augļiem.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais