5 veselīgākās Latvijas ogas un to labās īpašības

© unsplash.com

Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore kopā ar farmaceite Ilzi Priednieci nosauc, kuras ir veselīgākās ogas un kādas labās īpašības tām piemīt.

unsplash.com

1. Upenes

Upenes ir vienas no bagātākajiem C vitamīna avotiem, 100 grami upeņu satur 177 mg C vitamīna! Salīdzinājumam - mellenes satur 22 mg, jāņogas 36 mg, avenes 25 mg, bet zemenes 64 mg uz 100 gramiem ogu. Bez C vitamīna upenes satur arī organiskās skābes, flavonoīdus, šķiedrvielas, beta-karotīnu, E, B grupas vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju un fosforu, stāsta farmaceite.

Upeņu tēja stiprina organisma aizsargspējas. Tā noder locītavu saslimšanu, saaukstēšanās un infekcijas slimību gadījumā, tai piemīt sviedrējoša, urīndzenoša un pretiekaisuma darbība. Tautas medicīnā upeņu ogu novārījumu izmanto hipertensijas gadījumā. Savukārt upeņu pumpurus un lapas izmanto vielmaiņas uzlabošanai, bet ādas slimību gadījumā to izmanto peldēm.

Uztura speciāliste Liene Sondore aicina ogas ēst svaigā veidā, jo, vārot ziemai ievārījumus, tās pilnībā zaudē C vitamīnu.

unsplash.com

2. Mellenes

Mellenes stiprina imunitāti un asinsvadu sieniņas, uzlabo redzi un atmiņu, palīdz ar sirds asinsvadu saslimšanas profilaksi, stāsta farmaceite. Tās satur cukurus, pektīnvielas, miecvielas, karotīnu, C, E, B grupas vitamīnus, flavonoīdus, dzelzi, kāliju, cinku, kalciju, fosforu, mangānu, škiedrvielas, kā arī dzintarskābi.

Drogām izmanto žāvētas melleņu ogas un lapas. Ogu drogu lieto gremošanas uzlabošanai un pret caureju. Tā kā melleņu lapu droga pazemina glikozes līmeni asinīs, to izmanto diabēta tēju sastāvā, tai piemīt arī pretiekaisuma darbība. Tautas medicīnā melleņu ogu un lapu novārījumu izmanto arī ārīgi - mutes un kakla skalošanai kakla un smaganu iekaisuma gadījumā un kompresēm ādas slimību gadījumā. Melleņu ekstraktu izmanto uztura bagātinātājos - tas pieejams gan viens pats koncentrētā veidā, kapsulu veidā, gan kompleksos līdzekļos acu veselībai. Tas palīdz uzturēt normālu redzi un ir ieteicams tiem, kas strādā ar datoru, ikdienā vada auto, ikdienā daudz lasa un kam ir jāpavada ilgstošs laiks pie ekrāniem. Lai gan dārza mellenes satur mazāk antioksidantu nekā meža mellenes, arī tās ir bagātas ar vitamīniem - īpaši C vitamīnu, satur arī dzelzi, mangānu, cinku.

unsplash.com

3. Jāņogas

Uztura speciāliste uzsver, ka jāņogas ir ļoti veselīgas un tās vajadzētu ēst pēc iespējas biežāk. Tās var pievienot dzeramajam ūdenim, svaigiem lapu salātiem, gaļas marinādēm. Šīs košās ogas var pievienot arī dažādiem desertiem. 100 grami jāņogu satur 32 kcal, 238 miligramus kālija un 3,5 gramus šķiedrvielu.

unsplash.com

4. Meža avenes

Meža avenes ir ne tikai noderīgs vitamīnu avots, tās ir arī organismu stiprinošs līdzeklis, kas uzlabo zarnu trakta darbību. Ogas satur organiskās skābes, cukurus, salicilskābi, pektīnvielas, flavonoīdus, miecvielas, šķiedrvielas, C un B grupas vitamīnus, karotīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, mangānu, cinku. Farmaceite Ilze Priedniece skaidro, ka drogām izmanto gan meža aveņu augļus, gan lapas, kam piemīt sviedrējoša, temperatūru pazeminoša, pretiekaisuma un sāpes mazinoša iedarbība. Aveņu ekstraktu plaši izmanto saaukstēšanās un elpošanas sistēmas saslimšanu gadījumā. Lapu drogu izmanto arī ārīgi mutes un kakla skalošanai, kā arī izsitumu un piņņu gadījumā.

unsplash.com

5. Meža zemenes

Līdzīgi kā meža avenes, arī meža zemenes ir lielisks vitamīnu avots! Tās uzlabo imūnsistēmu, zarnu darbību un vielmaiņu. Šīs ogas satur organiskās skābes, flavonoīdus, pektīnvielas, miecvielas, cukurus, C, E, B grupas vitamīnus, dzelzi, mangānu. Arī meža zemeņu augļus un lapas izmanto saaukstēšanās un elpošanas sistēmas saslimšanu gadījumā, bet ārīgi izmanto izsitumu un piņņu mazināšanai. Meža zemenēm piemīt pretiekaisuma, antibakteriāla, sviedrējoša un urīndzenoša darbība, kas spēj uzlabot vielmaiņu un mazināt tūskas. Ogu lapas noder kā tonizējošs, bet ogas kā imunitāti stiprinošs līdzeklis, stāsta farmaceite Ilze Priedniece.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais