Kāpēc šokolāde pēc laika kļūst balta jeb "nosirmo"?

© unsplash.com

Noteikti nevienam vien ir gadījies aizmirst atvilktnē, plauktā vai jebkur citur kādu šokolādes tāfelīti, batoniņu, konfekti. Atverot vaļā iepakojumu pamanām, ka šokolāde kļuvusi balta jeb "nosirmojusi". Kāpēc tā un vai šādu šokolādi ir droši ēst?

Eksperti skaidro, ka nav nepieciešams satraukties un "nosirmojošo" šokolādi mest atkritumu tvertnē. Šāda šokolāde ir droša ēšanai!

Kā izrādās, tad pie izskata maiņas ir vainojama nepareiza šokolādes uzglabāšana.

Nepareizas uzglabāšanas dēļ laika gaitā šokolādē esošo tauku jeb kakao sviesta un cukura īpašību dēļ, kurus izmanto, lai pagatavotu saldo našķi, uz šokolādes tāfelīties var parādīties nelieli tauku kristāli, kas iekrāsos gardumu gaišā krāsā. Tas notiek brīžos, kad šokolāde uzglabāta siltumā un ir nedaudz pakususi.

Šādu šokolādi var lietot uzturā, taču reizēm var mainīties tās garša. Tāpēc eksperti iesaka šādu šokolādi labāk izmantot kulinārijā.

Avots

Uzturs

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!

Svarīgākais